Lockdown και Χριστούγεννα: Η “ντρίμπλα” με Εκκλησία και λιανεμπόριο
Μία “έξυπνη λύση” για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα αναζητεί η κυβέρνηση. Πως συνδέεται το θέμα με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.
- 09 Δεκεμβρίου 2020 06:11
Τη “χρυσή τομή” για εκκλησίες, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια τα Χριστούγεννα αναζητεί η κυβέρνηση, με τις οριστικές αποφάσεις για το lockdown να αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και ενώ το δεύτερο κύμα κορονοϊού εξακολουθεί να πιέζει το ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας και τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις εφετινές ιδιαίτερες συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα Χριστούγεννα δεν θα είναι ακριβώς όπως το Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και το βράδυ της Ανάστασης οι εκκλησίες είχαν παραμείνει κλειστές για τους πιστούς και η αναστάσιμη λειτουργία είχε τελεστεί στις 27 Μαϊου.
Η Ιερά Σύνοδος όμως πιέζει αυτό να μην επαναληφθεί και φαίνεται πως επικαλείται ότι εάν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, δε γίνεται να μην ανοίξουν και οι ναοί. Και αυτό παρά τα κρούσματα κορονοϊού σε ιεράρχες και το γεγονός ότι νοσηλεύθηκε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Όπως και την άνοιξη, οι ίντριγκες για τη διαδοχή του Ιερώνυμου, αλλά και η οικονομική διάσταση των εορτών και η δογματική εμμονή, βαρύνουν για τους ιεράρχες περισσότερο από την αγάπη προς τον πλησίον.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες στον Ant1 ότι δεν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Η κυβέρνηση επομένως αποδέχεται το σκεπτικό της Εκκλησίας, αλλά από την άλλη δεν θέλει προφανώς να επαναληφθούν τα καταστροφικά γεγονότα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε παραδεχθεί ότι έγινε λάθος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ούτε να υπάρξει υπερμετάδοση λόγω θείας κοινωνίας. Σημειωτέον ότι στην περίπτωση των θρησκευτικών τελετών είναι και επιστημονικά εξαιρετικά δύσκολη η ιχνηλάτηση, σε αντίθεση για παράδειγμα με τους χώρους εργασίας. Εξ ου και επεξεργάζεται πρωτότυπους τρόπους ώστε να ανοίξουν μεν οι εκκλησίες, αλλά όχι κανονικά.
Υπό εξέταση είναι ακόμη και όλα τα σενάρια για το πότε και πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Στην περίπτωση των μικρών εμπορικών καταστημάτων είναι βεβαίως πιο εύκολο να εφαρμοστούν υγειονομικοί κανόνες από ό,τι στις εκκλησίες, ενώ ενδέχεται να ανοίξουν σταδιακά καταστήματα διαφόρων ειδών. Το ωράριο των καταστημάτων μάλιστα θα είναι διευρυμένο για να αποφευχθεί συνωστισμός.
Για τον ίδιο λόγο εφόσον ανοίξει το λιανεμπόριο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πχ αντί για τις εννέα στις δέκα το βράδυ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το χρονικό όριο μετακινήσεων ακόμη περισσότερο για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει με ποιον κωδικό ή διαδικασία θα επιτρέπεται η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι στο πλαίσιο της σύστασης του πρωθυπουργού για “Χριστούγεννα το πολύ με μία οικογένεια ακόμη” και της οδηγίας για γιορτινό τραπέζι με μέχρι εννέα άτομα.
Στο τραπέζι είναι πλέον και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν για τις γιορτές τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου το πρόβλημα παραμένει έντονο. Είναι επίσης πιθανόν να καθυστερήσει το άνοιγμα των καταστημάτων έτι περαιτέρω και αντί για τις 14 Δεκεμβρίου, να ξεκινήσει στις 21. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να λειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Ήπειρο.
Αντίστοιχα, τα κομμωτήρια είναι δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν στις 11 Δεκεμβρίου και εξετάζεται το πότε, με πιθανή ημερομηνία τις 14. Θεωρείται πάντως ο πιο ασφαλής κλάδος, δεδομένου ότι θα λειτουργεί με ραντεβού και ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.