“Μαγιά” σύγκλισης για την ψήφο αποδήμων βλέπει το Μαξίμου – Πως θα λυθούν οι διαφορές
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους αρχηγούς υπάρχει περιθώριο σύγκλισης. Βλέπουν επί της αρχής συμφωνία περισσότερων από 200 και τις “λεπτομέρειες” θα συζητήσει το υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων.
- 11 Οκτωβρίου 2019 18:55
Ως μία καλή αρχή για να δρομολογηθεί η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αξιολογούν στο Μαξίμου το αποτέλεσμα των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σε δήλωσε του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζει ότι ο “πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας” και προσθέτει:
“Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.”
Ο στόχος της κυβέρνησης από το σημερινό κύκλων επαφών με τους αρχηγούς ήταν εξάλλου να αποσπάσει τη συναίνεση περισσότερων από 200 επί της αρχής ως προς το εάν πρέπει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στην Επικράτεια, ώστε να απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ που έχει προτείνει το αντίθετο. Για το λόγο αυτό το Μαξίμου αξιολόγησε ιδιαίτερα θετικά την αναφορά του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα πως εφόσον εκπληρώνονται οι όροι που θέτει, θα αποδεχθεί να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. Η λογική είναι ότι εφόσον υπάρξει η συμφωνία επί της αρχής αυτής, θα βρεθεί κοινός τόπος και στις λεπτομέρειες με ορισμένους… ελιγμούς.
Πως όμως θα καταφέρει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει και το ΚΙΝΑΛ που λέει επιστολική ψήφο και το ΚΚΕ που είναι κατηγορηματικά αντίθετο; Στη δεύτερη φάση του διαλόγου με τα κόμματα, την οποία θα αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μέσα σε ένα μήνα, θα επιχειρήσει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις ώστε να ψηφίσουν περισσότεροι από 200 βουλευτές και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει στην επιστολική ψήφο παρότι ως προς αυτό φέρεται να συμφώνησαν Μητσοτάκης- Γεννηματά. Το σκεπτικό όμως είναι πως το ΚΙΝΑΛ δε θα θέσει κόκκινη γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εξάλλου η προσέγγιση με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι συνολική και αφορά και στον εκλογικό νόμο αλλά και το πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας. Όπως έχει γράψει το News 24/7, η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή στο να εξετάσει και τους λοιπούς όρους που θέτει το ΚΚΕ, δηλαδή να ψηφίζουν μόνο όσοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ και να υπάρχει χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δεν έθεσε καν όρους άλλα θα στηρίξει σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο, ενώ θετικός επί της αρχής είναι και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το Μαξίμου σε κάθε περίπτωση επιμένει στη γενική αρχή πως: “Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.”