Μαίρη Χρονοπούλου: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη μεγάλη κυρία του ελληνικού Κινηματογράφου

Διαβάζεται σε 4'
Μαίρη Χρονοπούλου: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη μεγάλη κυρία του ελληνικού Κινηματογράφου
Μαίρη Χρονοπούλου papadakispress

Θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στο καλλιτεχνικό και όχι μόνο στερέωμα ο θάνατος της μεγάλης κυρίας του ελληνικού Κινηματογράφου, Μαίρης Χρονοπούλου, η οποία μετά από ημέρες που βρισκόταν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, κατέληξε.

Με αναρτήσεις και ανακοινώσεις εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αποχαιρέτησαν συγκινημένοι τη γνωστή ηθοποιό, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 90 ετών.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου, κάνοντας λόγο για μία χαρισματική προσωπικότητα που “εξασφάλισε στην αιωνιότητα ρόλο πρωταγωνίστριας, στο πάνθεο του ελληνικού κινηματογράφου“.

“Η Μαίρη Χρονοπούλου που, φοιτήτρια ακόμη στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το 1954, ξεχώρισε στην ορχήστρα της Επιδαύρου, σε χορό αρχαίας τραγωδίας και ο Μιχάλης Κακογιάννης της έδωσε ένα ρόλο στο ‘Τελευταίο Ψέμα’, έφυγε σήμερα από κοντά μας, έχοντας εξασφαλίσει στην αιωνιότητα ρόλο πρωταγωνίστριας, στο πάνθεο του ελληνικού κινηματογράφου.

Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, καλλιεργημένη, πολυτάλαντη γοητευτική που αφήνει πίσω της μια μεγάλη σειρά από επιτυχίες, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο, υπηρετώντας όλα τα είδη της υποκριτικής τέχνης.

Το 1963 η ερμηνεία της στην ταινία ‘Τα κόκκινα Φανάρια’ (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, στην 36η απονομή του 1964- της άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στη Φίνος Φιλμ, παίζοντας ρόλους πρωταγωνιστικούς, κερδίζοντας το 1967-8, το βραβείο της Ενώσεως Κριτικών.

Αλλά και στη δεκαετία του ΄80, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος την εμπιστεύθηκε σε δυο αριστουργηματικές ταινίες του -Κυνηγοί, ταξίδι στα Κύθηρα- ενώ κέρδισε το Α΄Βραβείο γυναικείου ρόλου, στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με την ταινία του Βρεττάκου, το 1987, ‘Τα παιδιά της Χελιδόνας’.

Έζησε μια ζωή γεμάτη, έμφορτη από επιτυχίες και μεγάλη αποδοχή από ένα κοινό που της αναγνώρισε, πολύ γρήγορα, το ταλέντο της και τη λάτρεψε. Ήταν υπόδειγμα καλής συναδέλφου και άνθρωπος μεγάλης προσφοράς προς τους νεότερους ηθοποιούς. Αυθόρμητη, ειλικρινής, έμεινε σεμνή ως το τέλος, λέγοντας ότι ‘ήθελε να φύγει πριν γεράσει πολύ’.

Η αλήθεια είναι ότι ηθοποιοί, στο μέγεθος της Μαίρης Χρονοπούλου δεν γερνούν. Έχουν κατακτήσει το προνόμιο η εικόνα τους να μένει πάντα στην άνοιξη. Εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και στους πιστούς φίλους της”, ανέφερε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη σε δήλωσή της ανέφερε:

“Ο κινηματογράφος διασώζει μέσα από τις εικόνες του την ομορφιά, την αρχοντιά, τη λάμψη. Η Μαίρη Χρονοπούλου διέθετε αυτά τα χαρίσματα, τα οποία θα μείνουν ανεξίτηλα χάρη στο σινεμά. Θα συνεχίσει να μας διασκεδάζει και να μας συγκινεί με τους μεστούς ρόλους της. Μεγαλύτερη απόδειξη όλων αυτών είναι η συνεργασία της με τον μεγάλο και ιδιαίτερα απαιτητικό Θόδωρο Αγγελόπουλο στο ‘Ταξίδι στα Κύθηρα’. Γι’ αυτό το μεγάλο, άγνωστο ταξίδι, έφυγε η Μαίρη Χρονοπούλου και την ξεπροβοδίζουμε με τις ευχαριστίες για ό,τι μας χάρισε”.

Το ΚΚΕ μέσω ανακοίνωσης αποχαιρέτησε τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Μαίρη Χρονοπούλου, αναφέροντας: “Γεννημένη το 1933 στην Αθήνα, η σπουδαία ηθοποιός λάτρεψε, όπως η ίδια είχε πει, τον κινηματογράφο από την πρώτη στιγμή και ως μια από τις σταρ του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών ’60 και ’70 αγαπήθηκε από το κοινό.

Το ερμηνευτικό της ταλέντο κινήθηκε από την κωμωδία και το μιούζικαλ, μέχρι το δράμα στον παλιό και νεότερο κινηματογράφο, ενώ συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα παραγωγών, σκηνοθετών και ηθοποιών. Στις ξεχωριστές ερμηνείες της περιλαμβάνονται εκείνη στην ταινία ”Τα κόκκινα φανάρια” του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1964, στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου ”Οι κυνηγοί” και ”Ταξίδι στα Κύθηρα” και στην ταινία ”Τα παιδιά της χελιδόνας” του Κώστα Βρεττάκου το 1987, ερμηνεία για την οποία κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2021 τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα