“Make ΝΔ δεξιά again” λένε στον Μητσοτάκη οι θαυμαστές του Τραμπ
Διαβάζεται σε 8'Στη ΝΔ κάποιοι βλέπουν ως “ίνδαλμα” τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλοι φοβούνται τις επιπτώσεις της επανεκλογής του στην ευρωπαϊκή οικονομία και τη Μ.Ανατολή. Ο Μητσοτάκης θα καλέσει στη Βουδαπέστη την ΕΕ να “ξυπνήσει”
- 07 Νοεμβρίου 2024 06:17
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στη Νέα Δημοκρατία κάποιοι βλέπουν ως “ίνδαλμα” τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο των ΗΠΑ και ήδη ακούγονται φωνές που εμμέσως πλην σαφώς καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθήσει τον Τραμπ προς τα (άκρα) δεξιά.
Εξάλλου τα κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ πανηγυρίζουν για την επανεκλογή Τραμπ και σπεύδουν να μιλήσουν για ήττα της “woke κουλτούρας”, όπως την αποκαλούν.
Όσοι γαλάζιοι όμως βλέπουν πέρα από την… εσωκομματική μύτη τους, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της επανεκλογής Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τη Μέση Ανατολή.
Δεδομένου ότι ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει και άμεσα νέο εμπορικό πόλεμο όχι μόνο με την Κίνα, αλλά και την ΕΕ, με συνέπειες που θα φτάσουν φυσικά και στην Ελλάδα. Ενώ όταν αποχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν από το Λευκό Οίκο, είναι ορατός ο κίνδυνος το καθεστώς του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να οδηγήσει το Ισραήλ και συνεπώς τη Δύση σε ανοιχτό πόλεμο με το Ιράν. Και σε κάθε περίπτωση μία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα αυξήσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.
Όχι απλά καμπανάκι, αλλά καμπαναριό
Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η νίκη Τραμπ αποτελεί όχι απλά καμπανάκι, αλλά… καμπαναριό για την Ευρώπη. “Η Αμερική μίλησε και μίλησε δυνατά”, σημείωσε η κ.Μπακογιάννη και τόνισε:
“Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι οι ουτοπίες περί δυνατότητας να είναι προστατευμένη χωρίς η ίδια να κάνει αυτά που πρέπει, δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί την εποχή της καινοτομίας που ο κόσμος ρίχνει τα πάντα στις νέες καινοτομίες, εμείς να εγκλωβιζόμαστε σε μια γραφειοκρατία”.
Ενώ ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, επισήμανε (Παραπολιτικά FM) ότι η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα της. Εκτίμησε επίσης ότι θα ενισχυθούν και στην Ευρώπη “οι εθνοσυντηρητικές δυνάμεις και όλοι οι ευρωδιαλυτικοί εθνικιστές ηγέτες.” Καθώς και ότι ο Τραμπ θα επιχειρήσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μία συνθηκολόγηση με τη Ρωσία. “Αν ήμουν ο Ζελένσκι θα είχα μεγάλη ανησυχία”, σχολίασε μάλιστα.
Ο δε Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει το ρόλο του “πυλώνα σταθερότητας” στην περιοχή, μαζί με την Κύπρο. Επισήμανε ότι “ο Τραμπ επηρεάζεται πάρα πολύ από τον Νετανιάχου και ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή μισεί τον Ερντογάν” και σχολίασε: “Περιμένω να δω την επόμενη κωλοτούμπα του Ερντογάν”. Ενώ σημείωσε ότι: “Το πρόβλημα των δασμών δεν θα το δούμε εμείς στην καθημερινότητά μας, θα το δει όμως η Γερμανία, και επειδή η Γερμανία είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης και ήδη περνάει σοβαρά προβλήματα, αυτό θα το δούμε σύντομα σε όλη την Ευρώπη”.
Η σαμαρική (και όχι μόνο) δεξιά στέλνει μηνύματα
Εν τω μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, στη συγχαρητήρια ανάρτηση του για την επανεκλογή Τραμπ, υποστήριξε ότι: “ Οι πολίτες στις ΗΠΑ ψήφισαν μεταξύ άλλων με γνώμονα την οικονομία και κατά της λαθρομετανάστευσης αλλά και της woke ατζέντας.”
Εκτίμησε δε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα και για την ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προφανώς αυτό αφορά και την Ελλάδα, πριν συνεχίσει στη γραμμή της καλής συνεργασίας της χώρας μας με τις ΗΠΑ και επί Τραμπ.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, Νότης Μηταράκης, σχολίασε: “Θα γραφτούν πολλά για την εκλογική αναμέτρηση και τις επιπτώσεις, σίγουρα είναι μια αντίδραση στην επιθετική woke culture και στην παράνομη μετανάστευση.”
Οι δηλώσεις αυτές είναι πάντως μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς ούτως ή άλλως κομμάτι της ΝΔ καλεί εδώ και καιρό τον κ.Μητσοτάκη να στρίψει το τιμόνι δεξιά.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολλάκις επιμείνει για “δεξιά στροφή” και έχει μάλιστα κατηγορήσει ευθέως την ηγεσία Μητσοτάκη ότι υπέπεσε στον “δικαιωματισμό”. Αλλά και ο Κώστας Καραμανλής είχε εκφράσει την άποψη πως όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πολιτική συζήτηση κυριαρχείται από το θέμα των δικαιωμάτων μειονοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνονται οι οικονομικές ανισότητες, παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα κεντροδεξιά κόμματα.
Τα κομματίδια της άκρας δεξιάς πανηγυρίζουν
Εκ δεξιών της ΝΔ, κόμματα και κομματίδια που στοχεύουν στο θυμικό των δυσαρεστημένων δεξιών αντιγράφουν άλλωστε ήδη τη ρητορική Τραμπ και πανηγυρίζουν για την επανεκλογή του. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι είχε επενδύσει σε νίκη της Κάμαλα Χάρις.
Αν και στην πραγματικότητα το Μαξίμου είχε τηρήσει αυστηρή γραμμή ουδετερότητας και ο κ.Μητσοτάκης είχε σπεύσει να αναθερμάνει διαύλους επικοινωνίας με το στρατόπεδο Τραμπ, συναντώντας τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και υποδεχόμενος στα Χανιά Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.
Ο κ.Βελόπουλος μάλιστα αντέγραψε και το κεντρικό σύνθημα Τραμπ, λέγοντας ότι “η Ελληνική Λύση θα ξανακάνει τους Έλληνες υπερήφανους”. Ενώ απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα “στις υγιείς πατριωτικές δυνάμεις” απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.
Σε αντίστοιχη “λογική” του παραλόγου, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εκπροσωπούν στην Ελλάδα αυτό που ηττήθηκε στην Αμερική”. Δήλωσε επίσης ότι: “Στις ΗΠΑ κέρδισαν η πατρίδα, η οικογένεια και η σύνεση και ηττήθηκαν η παράνοια, η πολιτική ορθότητα, η woke ατζέντα, οι αμβλώσεις, οι θεωρίες των δύο φύλων και τα πολεμοχαρή γεράκια του πολέμου”.
Αλλά και η πρόεδρος της “Φωνής Λογικής”, Αφροδίτη Λατινοπούλου, υποστήριξε ότι: “Το φως της λογικής νίκησε το σκοτάδι της παράνοιας της woke ατζέντας, της λαθρομετανάστευσης, των επιδομάτων.”
Αμερικανικό μενού στο δείπνο των 27 απόψε στη Βουδαπέστη
Εν τω μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βουδαπέστη, προκειμένου να συμμετάσχει στην πέμπτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (7 και 8 Νοεμβρίου).
Τα θέματα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι το μεταναστευτικό, η οικονομία και η άμυνα. Εκ των πραγμάτων όμως, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα μονοπωλήσει τη συζήτηση.
Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Έτσι απόψε το βράδυ στο δείπνο των ηγετών το μενού θα είναι… αμερικάνικο.
Άλλωστε την Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι. Και αυτό το ζήτημα συνδέεται όμως με τις εξελίξεις που αναμένονται μετά την επανεκλογή Τραμπ.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην πρώτη Σύνοδο της ΕΕ μετά την επανεκλογή Τραμπ
Ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει σημαντική την έκθεση Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει τη σημασία τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα. Ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Τη διάσταση αυτή είχε άλλωστε θέσει ο πρωθυπουργός και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά θα τονίσει ότι αυτό δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή.
Μετά δε τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Με περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών από κλιματικές καταστροφές, πέραν της “πράσινης μετάβασης”.