Μάντζος: Το ΠΑΣΟΚ έχει διδάξει πώς γίνεται διάλογος με την Τουρκία
Διαβάζεται σε 5'Πυρά του Δημήτρη Μάντζου κατά της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά. “Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια πρόοδος” επισημαίνει.
- 11 Μαΐου 2024 18:56
Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη συμμετείχε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε, αρχικά, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στην πράξη και έχει διδάξει πώς γίνεται ένας διάλογος με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το 1999 και το Ελσίνκι. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοικτοί και αυτή η επικοινωνία να δομείται πάνω σε ειλικρινείς βάσεις, σε απτές αποδείξεις προόδου και σε μία ατζέντα η οποία είναι υλοποιήσιμη».
«Αν η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει το δικαίωμα να μιλά με την Τουρκία σε αυτό το επίπεδο, αυτό στηρίζεται στην πολιτική μετά το 1999 της κυβέρνησης Σημίτη του ΠΑΣΟΚ. Αν η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου στη Μέση Ανατολή για να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία της Γάζας, αυτό το οφείλει στις πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80 και τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου για τη σύγκλιση με το Ισραήλ μετά το 2010» πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια πρόοδος και τόνισε: «Ακούω πολλούς από τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών να μιλά για κατευνασμό και ηρεμία επικαλούμενος τη μη παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Είναι όμως αυτονόητο να έχουμε ειρήνη και ηρεμία.
Δεν είναι αυτονόητο η Τουρκία να ηρεμεί στο Αιγαίο και την ίδια ώρα να κλιμακώνει σε προκλητικότητα στην Κύπρο. Υπάρχουν απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, στην Πύλα, κόντρα και στον ΟΗΕ.
Δεν είναι καταλλαγή το να μετατρέπεται η Μονή της Χώρας σε τζαμί τέσσερις μέρες πριν τη συνάντηση της Άγκυρας, ενώ υπάρχει δημοσιευμένη από το 2020 σχετική απόφαση. Πόσες φορές έθεσε η Κυβέρνηση το ζήτημα στην UNESCO, πόσες φορές το έθεσε στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού; Καμία.
Δεν είναι καταλλαγή να εκδίδεται τουρκική NAVTEX για το κεντρικό Αιγαίο πριν από τρεις ημέρες. Πόσες φορές θέσαμε στο ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουμε και οι δύο χώρες, το θέμα των επαναλαμβανόμενων NAVTEX στο κέντρο του Αιγαίου, σε χώρο εθνικής κυριαρχίας μας;
Τρίτον, είναι καταλλαγή να εμποδίζει η Τουρκία τον σχεδιασμό της Ελλάδας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα για την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου του Αιγαίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων; Πόσες φορές το έθεσε αυτό η Κυβέρνηση στην Ευρώπη; Η ΕΕ μας ελέγχει που δεν έχουμε υποβάλει τους σχετικούς θαλάσσιους χάρτες.
Τέταρτον, η Τουρκία έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα σχολικά βιβλία της στα οποία αναφέρει ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι το δόγμα πάνω στο οποίο δομείται η εξωτερική της πολιτική. Διαιωνίζεται ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας μέσα από τα σχολικά βιβλία. Πόσες φορές το θέσαμε αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Καμία.
Αν η Κυβέρνηση είχε θέσει λοιπόν όλα αυτά τα ζητήματα, όταν έπρεπε, στην ένταση που έπρεπε, στη συχνότητα που έπρεπε, στις διεθνές συμμαχίες και στα διεθνή φόρα που έπρεπε, τώρα, ναι, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την αναβολή αυτής της συνάντησης και κανένας δεν θα γυρνούσε να μας ρωτήσει γιατί».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε, παράλληλα, στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι «κρύφτηκε πίσω από ένα χαρτί. Η διακήρυξη των Αθηνών -πρώτος ο κ. Γεραπετρίτης το είπε- δεν έχει νομική ισχύ και δεσμευτικότητα. Είναι μία συμφωνία κυρίων και εγώ αναρωτιέμαι, οι κύριοι της Αθήνας και της Άγκυρας την έχουν εφαρμόσει κατά γράμμα;
Υπάρχει μία ρήτρα της Διακήρυξης των Αθηνών ότι δεν θα πρέπει καμία από τις δύο πλευρές να μετέρχεται συμπεριφορές και να κάνει δηλώσεις που ναρκοθετούν το διάλογο. Αυτά που προανέφερα δεν έχουν ναρκοθετήσει ήδη τον διάλογο;
Ο πατριωτισμός δεν είναι η επικοινωνία. Πατριωτισμός είναι ουσία. Να μπορέσουμε να ενώσουμε τον λαό στα εθνικά ζητήματα. Να μην τον διχάζουμε με επικοινωνιακά παιχνίδια».
Αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο Δημήτρης Μάντζος, αφού σημείωσε ότι «η… “περήφανη” εξωτερική πολιτική της ΝΔ στην Αλβανία στηρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 επί ΠΑΣΟΚ για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε:
«Έντεκα μήνες από τη σύλληψή του, ο Φρέντυ Μπελέρη βρίσκεται στις φυλακές. Δεν κατάφερε ποτέ η Κυβέρνηση με διπλωματικούς τρόπους να πετύχει έστω να ορκιστεί και να αναλάβει τα δημαρχιακά του καθήκοντα.
Έναν μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, ήρθε και τον ανακήρυξε υποψήφιο ευρωβουλευτή, με προσωπική απόφαση Μητσοτάκη και Μαξίμου απέναντι στην εισήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς τον κ. Μπελέρη τον θέλουμε δήμαρχο, όπως ψηφίστηκε από τους πολίτες της Χειμάρρας, για να προασπίσει τα περιουσιακά δικαιώματα και τα δικαιώματα της μειονότητας.
Και έρχεται στην Αθήνα ο κ. Ράμα στις 12 Μαΐου, οπότε συμπληρώνεται ένα έτος από τη σύλληψη. Ο κ Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν είπε τι είναι η 12η Μαΐου, αλλά μονάχα ότι είναι μια αχρείαστη επίσκεψη. Και ο κ. Ράμα έκανε tweet για να υποδείξει στην αντιπολίτευση της Ελλάδας πώς να πολιτεύεται. Αυτό δεν είναι παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία της χώρας μας;
Εγώ βλέπω δύο πρωθυπουργούς να έχουν αφήσει κατά μέρος την ουσία, να κοιτάζουν μόνο την επικοινωνία και να κρύβουν την αλήθεια. Ο ένας λέει “είναι δικός μου υποψήφιος ευρωβουλευτής” και ο άλλος λέει “είναι δικός μου κρατούμενος και θα έρθω μέσα στην Αθήνα να στο πω”. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα για να κοροϊδευόμαστε».