Μαραθώνιος για τις Πρέσπες, η παρέμβαση Καραμανλή και γιατί δεν κάνει πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης
Κορυφώνεται η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για τη συμφωνία των Πρεσπών, που αναμένεται να “τραβήξει” μέχρι την Παρασκευή. Σήμερα γραπτή δήλωση Καραμανλή και παρέμβαση Σαμαρά στη Βουλή. Ο ελιγμός Καμμένου οδήγησε στην απόφαση να μην καταθέσει η ΝΔ τελικά πρόταση δυσπιστίας: Όλο το παρασκήνιο
- 24 Ιανουαρίου 2019 07:14
Στην τελική ευθεία για τις Πρέσπες μπαίνει πλέον το Κοινοβούλιο, μετά και την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, κάτι που θα σημαινε καθυστέρηση της διαδικασίας για τρεις ημέρες.
Η μάχη των πολιτικών αρχηγών (πλην του Σταύρου Θεοδωράκη που δεν διαθέτει μετά τη αποχώρηση Αμυρά κοινοβουλευτική ομάδα) και η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών μένει να φανεί εάν θα διεξαχθουν τελικα απόψε ή αύριο.
Γραπτή δήλωση για το Σκοπιανό έκανε όπως αναμένετο ο Κώστας Καραμανλής, ενώ στη Βουλή θα μιλήσει στις πεντέμιση ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον θα στραφεί στην κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη, με τον πρώτο να αναμένεται να κάνει λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης βουλευτών με αφορμή και την επίθεση στην οικία της βουλευτή Θεοδώρας Τζάκρη και τον δεύτερο να επιμένει στην ανάγκη να κατατεθεί το σύνταγμα της ΠΓΔΜ μαζί με το προοίμιο του στη Βουλή.
Γιατί όμως η ΝΔ εγκατέλειψε τη σκέψη για πρόταση δυσπιστίας, ένα ενδεχόμενο που άφηνε ανοιχτό επί τρεις ημέρες και με το οποίο είχε απειλήσει και την περασμένη εβδομάδα;
Για την ακρίβεια το σενάριο αυτό εξεταζόταν πάρα πολύ σοβαρά, αν και είχε διχάσει το επιτελείο της ΝΔ. Αρχικά οι γνώμες είχαν μοιραστεί κατά 60% υπέρ, 40% κατά, αλλά μέχρι προχθές το βράδυ όλα ήταν ανοιχτά, ενώ η δήλωση Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την κύρωση, αλλά και η προηγούμενη αναφορά του ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα είχαν ερμηνευθεί ως προάγγελος πρότασης δυσπιστίας, κάτι που δεν είχε διαψευστεί.
Ωστόσο χθες κατά τον πρωινό καφέ το κλίμα άλλαξε, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αποφασίζει τελικά να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και γιατί γνώριζε ότι δεν είχε τους 151, αλλά και γιατί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε εν τω μεταξύ δηλώσει ότι θα ψήφισε πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης δεν ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να “ξεπλύνει” την μέχρι πρότινος στήριξη του στον Άλέξη Τσίπρα.
Υπήρχαν βέβαια και αντιδράσεις από στελέχη της ΝΔ, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες το πρωί δήλωσε (Παραπολιτικά) τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα μίας πρότασης δυσπιστίας τώρα και στη συνέχεια έκανε μία εμφάνιση στη Βουλή με σφοδρές βολές κατά της ΧΑ (και καρφιά για τη συμμετοχή της ΝΔ στο συλλαλητήριο), που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως παρακαταθήκη για το μέλλον με το βλέμμα στο κεντρώο ακροατήριο της ΝΔ.
Οι “σκληροί” στον αντίποδα υποστήριζαν την πρόταση δυσπιστίας, η οποία μεταξύ άλλων θα είχε ως αποτέλεσμα η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών να πραγματοποιείτο το βράδυ της Κυριακής και ενώ στο Σύνταγμα θα πραγματοποιείται ένα ακόμη συλλαλητήριο, στο οποίο υπάρχουν φόβοι για νέες ακροδεξιές προβοκάτσιες.
Σημειωτέον ότι ορισμένες πληροφορίες φέρουν ως αρχικό εισηγητή -ήδη από την περασμένη εβδομάδα- της ιδέας για πρόταση μομφής τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο δεν έλειπαν και οι βουλευτές που υποστήριζαν ότι η ΝΔ έπρεπε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση με στόχο να δείξει στους ψηφοφόρους πως έκανε ό,τι μπορούσε, έστω και εάν είναι σαφές ότι μία γαλάζια πρόταση δυσπιστίας ήταν καταδικασμένη να μη συγκεντρώσει 151 ψήφους μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από το Μοσχάτο επαναλάμβαναν ότι δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση μέχρι που το απόγευμα διέρρευσε η αλλαγή στάσης.
“Η ΝΔ δεν κάνει πρόταση μομφής για το θεαθήναι” έλεγαν στη συνέχεια γαλάζιες πηγές και έστρεφαν τα βέλη τους στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Σημείωναν ότι “τον Ιούνιο όταν πράγματι μπορούσε να πέσει η Κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος αντί να τη ρίξει της έδωσε το στυλό να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών” και παραδέχονταν ότι δεν υπήρχαν πιθανότητες να ευδοκιμήσει μία πρόταση μομφής της ΝΔ, καθώς “ο κ. Τσίπρας βρήκε τους δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου πρόθυμους να τον στηρίξουν πριν μία μόλις εβδομάδα”.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως: “Η ΝΔ δε βρίσκει λόγο να κάψει ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο χωρίς καμία πιθανότητα επιτυχίας. Πόσο μάλλον όταν οι εξελίξεις είναι τόσο απρόβλεπτες που το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αξιοποιηθεί και μάλιστα πολύ σύντομα για να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Εξάλλου πηγές της ΝΔ εξίσωναν την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέγοντας πως “όλοι οι βουλευτές θα τεθούν επώνυμα προ των ιστορικών τους ευθυνών” και πως “όσοι πουν “Ναι”στην επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα φέρουν μόνον το βάρος της ευθύνης για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, αλλά θα πουν ναι και στην μικρή έστω παράταση του βίου αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης.”
Τόνιζαν επίσης ότι “Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για άλλοθι στον κ. Καμμένο να παριστάνει ξαφνικά τον Μακεδονομάχο” και έλεγαν χαρακτηριστικά: “Εξαιτίας των προθύμων βουλευτών του κ. Καμμένου η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στη Βουλή με σοβαρότατο κίνδυνο να υπερψηφιστεί. Ε λοιπόν, η ΝΔ δεν προτίθεται να δώσει στον κ. Καμμένο την ευκαιρία να ξεπλύνει την μέχρι τώρα πορεία του υπερψηφίζοντας μια πρόταση δυσπιστίας απλά και μόνο για να συνεχίσει το θέατρο που παίζει.”