Μαρία Ζαχαρία στο NEWS 24/7: Είμαστε εδώ για να “εξάγουμε” αυτά που η κυβέρνηση αποκρύπτει

Διαβάζεται σε 6'
Μαρία Ζαχαρία
Μαρία Ζαχαρία ΙΝΤΙΜΕ

Από το γραφείο της στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία μίλησε στο NEWS 24/7 για την ευρωβουλή και τις ποτεραιότητές της για την θητεία της.

Παρεμβαίνοντας στην “πηγή” της παραγωγής της πολιτικής μέσω της θέσης της στο σώμα της ευρωβουλής, η ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Μαρία Ζαχαρία ευελπιστεί να μεταφέρει τις ανησυχίες και τα προβλήματα του κόσμου ενώπιον των θεσμών. Στο περιθώριο της Ολομέλειας του Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, η κ. Ζαχαρία μίλησε στο NEWS 24/7 για την απόφασή της να “ριχτεί” στην κούρσα για τις ευρωεκλογές, την εκτίμησή της για την ευρωβουλή και την ΕΕ στο διάστημα από την εκλογή της μέχρι σήμερα αλλά και τις προτεραιότητές της για την θητεία της.

Αναφορικά με την επιλογή της να διεκδικήσει μία θέση στο σώμα της ευρωβουλής η κ. Ζαχαρία ανέφερε πως «έτσι όπως έχει φτιαχτεί η δομή στη χώρα μας έχουν κλείσει πλέον τα στεγανά για το πώς μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα και θεωρώ ότι πρέπει αυτό το πρόβλημα να βγει προς τα έξω, να παρουσιάσουμε όλη την εικόνα για το πώς είναι πια η πραγματικότητα για τον απλό κόσμο και να διεκδικήσουμε σε άλλο επίπεδο, εκεί που αποφασίζονται τα πράγματα, εκεί που παράγεται η πολιτική. Αυτό για μένα είμαι το πιο σημαντικό: να παρέμβουμε στην “πηγή”».

“Όποια θέση μας δοθεί μας δίνεται από τον κόσμο”

Προχωρώντας σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, η ίδια επισημαίνει πως οι ανησυχίες και τα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα του πολίτη οφείλουν να ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και να φτάνουν στην ευρωβουλή. Παράλληλα, τονίζει πως ο λαός πρέπει να ορίζει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Νιώθω πολύ έντονα την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, όχι μόνο απέναντι σε εκείνους που με ψήφισαν αλλά στο σύνολο του ελληνικού λαού και ο λόγος για τον οποίο ήρθα εδώ είναι καθαρά και μόνο για μα μεταφέρω τη φωνή τους. Πρέπει μα ακουστούν τα ζητήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους και αυτό που διαπίστωνα μέχρι πρότινος είναι ότι κανείς δεν έθιγε τις δυσκολίες που περνά ο κόσμος. Εμείς, σαν Πλεύση Ελευθερίας, αυτό που θελήσαμε να κάνουμε και στην ευρωβουλή είναι αυτό που κάνουμε καθημερινά και στο ελληνικό κοινοβούλιο, να κάνουμε την αντιπολίτευση που χρειάζεται ο κόσμος. Να υπερασπιστούμε τον κόσμο απέναντι σε πολιτικές που είναι εναντίον του. Ήδη το κάνουμε, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά όπως τα εργατικά ατυχήματα- δυστυχήματα, τα οποία στην Ελλάδα που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μας απασχολούν και αλλά ζητήματα όπως το κράτος δικαίου που δεν έχουμε στη χώρα μας και η εμπλοκή της πολιτικής με τη δικαιοσύνη. Αυτό αφαιρεί και την εμπιστοσύνη των πολιτών από το κράτος και τους θεσμούς και δημιουργεί μια απογοήτευση στον κόσμο που τον κάνει να απέχει και τον απομακρύνει από την πίστη στη δύναμη του. Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου. Όποια θέση μας δοθεί μας δίνεται από τον κόσμο και η δύναμή του δεν πρέπει να εκδηλώνεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια σε εκλογές αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια, να ελέγχονται οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους και να δίνονται κατευθύνσεις από τον λαό για το που θέλει να τραβήξει η χώρα. Αυτό επεκτείνεται και στην ΕΕ για τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Πρέπει ο κόσμος να παρεμβαίνει συμμετοχικά στα ζητήματα αυτά γιατί εδώ παράγεται η πολιτική και έπειτα ενσωματώνεται στο δίκαιο της χώρας”.

“Δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε”

Η κ. Ζαχαρία διακρίνει, μεταξύ άλλων, κάποια ζητήματα που αφορούν και το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο. “Πρέπει να αλλάξουν  πράγματα και στο ευρωκοινοβούλιο γιατί υπάρχουν δυσκολίες για τους ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα εγώ που είμαι ανεξάρτητη διαπιστώνω ότι δεν έχω τα ίδια δικαιώματα με τους ευρωβουλευτές που ανήκουν σε ευρωομάδες, έχω μειωμένους χρόνους σε ομιλίες και σε αντιμετωπίζουν σαν ευρωβουλευτή δεύτερης κατηγορίας αναφορικά με το τι μπορείς να κάνεις και τι θα καταφέρεις”, αναφέρει.

Η δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η δικαιοσύνη και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητές της. Μέσα από τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει επιδιώκει να δοθούν λύσεις και κατευθύνσεις υπέρ των πολιτών.

«Τα ζητήματα της δημοκρατίας και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι για μένα στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων. Τα ζητήματα της δικαιοσύνης, τα εργασιακά και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού γενικότερα. Τα μεγάλα συμφέροντα έχουν εκφραστές, και εδώ στην Ευρώπη και στη χώρα. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κόμμα που έχει σχέση με τα κινήματα και αυτό θέλουμε. Το κόμμα δίνει τους αγώνες του και τοπικά μέσα από τα κινήματα και μέσα από τη Βουλή θίγοντας τα ζητήματα που αφορούν τον απλό κόσμο στην καθημερινότητα του. Αντιπαλεύοντας δηλαδή τις πολιτικές των συμφερόντων και προσπαθώντας να βάλουμε μπροστά μια χώρα, μια δικαιοσύνη, που χρειαζόμαστε και δεν την έχουμε. Για παράδειγμα τα Τέμπη είναι ένα χαρακτηριστικό γεγονός για τη χώρα μας, για το πώς οι δομές έχουν κατεδαφιστεί από τις πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για το πώς τρώγονται τα χρήματα σε άλλες προτεραιότητες και όχι στις δομές για την χώρα, για το πώς αντιμετωπίζονται οι πολίτες οι οποίοι κάθε μέρα κινδυνεύουν λόγω κάποια έλλειψης για την οποία οφείλεται η οποιαδήποτε ηγεσία, ζούμε από τύχη. Και στα ευρωπαϊκά το ίδιο συμβαίνει απλά σε έναν μεγαλύτερο χάρτη με μεγαλύτερα συμφέροντα. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί εάν και εφόσον υπάρχει στη χώρα μας όλο αυτό που περιγράφουμε εμείς πρέπει να παλέψουμε να το διορθώσουμε και αυτό πρέπει να το βγάλουμε προς τα έξω, ζητώντας παρεμβάσεις. Οι ευρωπαϊκές δομές έχουν πολύ μεγάλο λόγο για το τι συμβαίνει στην κάθε χώρα μέλος της ΕΕ. Για αυτό είμαστε εδώ: για να “εξάγουμε” αυτά που η κυβέρνηση αποκρύπτει, να διορθώσουμε αυτά που συμβαίνουν. Για αυτό επέλεξα να είμαι στην Επιτροπή Αναφορών για να μπορούμε να φέρουμε την φωνή των πολιτών εδώ και να δοθούν λύσεις και κατευθύνσεις χωρίς όμως να ωραιοποιούμε και το τι είναι η ΕΕ. Επίσης μπήκα στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων γιατί θεωρώ πως η πλειοψηφία του κόσμου, είτε είναι ενεργοί εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε συνταξιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία των φορολογουμένων, που τους καταληστεύουν και δεν έχουν ποιότητα ζωής», καταλήγει η κ. Ζαχαριά.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα