Μαρινάκης για Αγίους Αναργύρους: Θλιβερή εξαίρεση, δεν αντιπροσωπεύει όλη την ΕΛ.ΑΣ
Διαβάζεται σε 7'Ως μεμονωμένο περιστατικό επιχείρησε ουσιαστικά να παρουσιάσει την αδιαφορία που αντιμετώπισε η 28χρονη Κυριακή στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, με αποτέλεσμα μία ακόμη φρικτή γυναικοκτονία.
- 04 Απριλίου 2024 15:14
Στην παραδοχή πως “πολλά δεν έγιναν σωστά” στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων με αποτέλεσμα τη φρικτή γυναικοκτονία προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Επιχείρησε πάντως ταυτόχρονα να παρουσιάσει την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στην 28χρονη Κυριακή ως εξαίρεση και μεμονωμένο περιστατικό, καλύπτοντας συνολικά την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και προσωπικά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
“Αυτή η περίπτωση δεν είναι όπως οι άλλες. Δεν είναι απλά ένας άντρας πήγε να σκοτώσει. Εδώ συνέδραμε και η αδιαφορία. Άρα δεν είναι μόνο θέμα γυναικοκτονίας. Το τι μπορούσε να κάνει ο αστυνομικός και τι δεν έκανε δεν θα σας το πω εγώ. Δεν είμαστε ανακριτές ούτε εισαγγελείς.
Σίγουρα όμως είδαμε, ακούσαμε και καταλάβαμε ότι πολλά δεν έγιναν σωστά και πολλά δεν έγιναν καλά. Και για αυτό έχει αποχωρήσει ο διοικητής του ΑΤ, ο τηλεφωνητής που είπε το αχαρακτήριστο, για αυτό γίνονται έρευνες για όλα τα στελέχη του ΑΤ -όπως πρέπει να γίνουν όμως, με νηφαλιότητα”, είπε ο κ. Μαρινάκης.
Σχολίασε πάντως, αναφερόμενος ειδικότερα στο θλιβερό ηχητικό του τηλεφωνήματος του θύματος στην Άμεση Δράση ότι: “Δυστυχώς όλοι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε ακούσει τέτοιες συμπεριφορές από υπαλλήλους. Δε σημαίνει όμως ότι αυτό χαρακτηρίζει όλη την αστυνομία ή το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων”.
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: “Όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες εθελοτυφλεί. Δε θεωρώ όμως ότι οι συμπεριφορές των Αγίων Αναργύρων είναι συμπεριφορές συνολικά της ΕΛΑΣ”.
Στην επισήμανση ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για αντίστοιχη αδιαφορία της Αστυνομίας απέναντι σε κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και ότι στο εν λόγω ΑΤ την ίδια εγκληματικά αδιάφορη συμπεριφορά είχαν και οι τρεις αξιωματικοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι: “Προφανώς χρειάζεται περισσότερη δουλειά” στην ΕΛΑΣ.
Σχολίασε πάντως ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει άλλο περιστατικό με τέτοια έκταση, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν υπάρχουν περιστατικά αδιαφορίας που δεν έχουν καταγγελθεί, και επικαλέστηκε ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που αντίθετα έχουν λάβει βοήθεια.
“Όταν υπηρετούν στην Αστυνομία πάνω από 50 χιλιάδες αστυνομικοί, δεν θεωρώ ότι αυτές οι τραγικές συμπεριφορές αντιπροσωπεύουν όλη την Αστυνομία”, κατέληξε.
Κάλυψη σε Χρυσοχοΐδη: Έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα
Ο κ. Μαρινάκης κατέστησε δε σαφές ότι κατά το Μαξίμου δεν υπάρχει θέμα για τον κ.Χρυσοχοϊδη, τον οποίο κάλυψε πλήρως.
“Ο υπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεδομένο είναι ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι θλιβερές εξαιρέσεις και καθήκον του είναι να τα περιορίσει αυτά τα φαινόμενα. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι λύση είναι να πάρουμε το κεφάλι ενός υπουργού. Χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει και φαίνεται ότι έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και να περιμένουμε όσο πιο γρήγορα να κάνει περισσότερα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επικαλέστηκε άλλωστε το panic button και τα 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία όπως είπε θα γίνουν 45 με στόχο να υπάρχει ένα σε κάθε διεύθυνση. “Δυστυχώς και σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια γραφεία σε κάθε ΑΤ και ενδεχομένως ένα λάθος που έγινε ήταν να μη γίνει παραπομπή στο πλησιέστερο γραφείο”, πρόσθεσε, αλλά τόνισε: “Ακόμη και όλο το πρωτόκολλο αν είχε ακολουθηθεί, αν ήταν κάτι που θα μπορούσε να γίνει εκτός πρωτοκόλλου θα έπρεπε να είχε γίνει”.
Κάλεσε δε τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ενδοικογενειακή βία να μη φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση που αντιμετώπισε η 28χρονη Κυριακή και επικαλούμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις και η χρήση του panic button, και η κλήση της γραμμής καταγγελίας και η επίσκεψη σε ΑΤ οδήγησαν σε πραγματική βοήθεια.
Νομικές ακροβασίες κατά της θεσμοθέτησης του όρου γυναικοκτονία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο “όχι” σε θεσμική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα. Κατηγόρησε δε εκ νέου για υποκρισία και επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικαλέστηκε το ότι με το άρθρο 299 του ΠΚ προβλέπεται και πάλι για την ανθρωποκτονία η μέγιστη των ποινών δηλαδή τα ισόβια.
Στην επισήμανση του NEWS 24/7 ότι ο ΠΚ προβλέπει επίσης ελαφρυντικές περιστάσεις στην ανθρωποκτονία και ότι δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο στους γυναικοκτόνους να αναγνωρίζονται ως ελαφρυντικά το… πάθος και το εν βρασμώ ψυχής, ο κ. Μαρινάκης απάντησε με νομικές ακροβασίες.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι εφόσον ένα έγκλημα τιμωρείται με την αυστηρότερη ποινή που υπάρχει και είναι τα ισόβια, όσοι ζητούν να θεσμοθετηθεί ως επιβαρυντική περίσταση ο όρος της γυναικοκτονίας (τον οποίο πάντως αναγνώρισε ως κοινωνικό όρο) “το μόνο που μπορούν να πουν είναι να επανέλθει η θανατική ποινή”.
Υποστήριξε επίσης ότι με τη νομοθέτηση του όρου γυναικοκτονία ως επιβαρυντική περίσταση ουσιαστικά θα αποκλείονται ελαφρυντικά εκ των προτέρων σε έναν τύπο εγκλήματος. “Θεωρώ ότι μία τέτοια πρόταση θα εκπέσει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν μπορείς να πεις εκ των προτέρων στο δικαστήριο να μην εξετάζει ελαφρυντικά” πρόσθεσε.
Ισχυρίστηκε επιπλέον ότι ήδη στα δικαστήρια εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, δηλαδή εάν το κίνητρο του δράστη ήταν η επιβολή στη γυναίκα, άρα εάν αποτελεί γυναικοκτονία.
Υποστήριξε τέλος ότι: “Η αυστηροποίηση ποινών δεν λύνει το πρόβλημα από μόνη της”, παρότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση επικαλείται την εκ νέου αυστηροποίηση του άρθρου 299 του ΠΚ.
Ερωτηθείς μήπως ο πραγματικός λόγος της άρνησης της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει νομικά τον όρο γυναικοκτονία έχει να κάνει με το φόβο αντιδράσεων δεξιών ψηφοφόρων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Γιατί να φοβόμαστε αντιδράσεις από δεξιά για μία αυστηροποίηση νόμου; Το να συζητάμε για κάτι που δεν έχει αποτέλεσμα είναι κοροϊδία στον κόσμο”.
“Το να πούμε ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση των ΑΤ, θα ήταν ψέμα”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι εξακολουθεί να υπάρχει και θέμα υποστελέχωσης των ΑΤ.
Ερωτηθείς ειδικότερα εάν υπάρχουν και άλλα ΑΤ που λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες με τρία άτομα (και δη ανεπαρκή, όπως στην τραγική πράξη απεδείχθη), ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η κατάσταση για κάθε Τμήμα κάθε λεπτό και πρόσθεσε: “Το να πούμε ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση των ΑΤ θα ήταν ψέμα”.
Ανέφερε άλλωστε πως και κατά τη θητεία του ως γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας: “Ένα από πιο κοινά αιτήματα ήταν η υποστελέχωση των ΑΤ κάθε περιοχής.”
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε όμως ότι: “Έχουν γίνει πράγματα χωρίς όμως να έχουμε φτάσει στο 100%”. Αναφέρθηκε στην απόφαση επί υπουργίας Θεοδωρικάκος οι απόφοιτοι των αστυνομικών σχολών να τοποθετούνται αμέσως στα ΑΤ του λεκανοπεδίου, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Καθώς και στην μετακίνηση 1.700 αστυνομικών από υπηρεσίες φύλαξης προσώπων και άλλες θέσεις, σε μάχιμες υπηρεσίες όπως είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Έμφαση στο γράμμα του νόμου και όχι στην ουσία, για τον υπόδικο φρουρό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη όμως να απαντήσει και για την αποκάλυψη ότι ο φρουρός του ΑΤ Αγίων Αναργύρων, μπροστά στον οποίο πραγματοποιήθηκε η γυναικοκτονία χωρίς να αντιδράσει, είναι υπόδικος και υπό απόταξη από το Σώμα.
Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε ότι σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο της Αστυνομίας, είχε ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία και είχε εξαντληθεί κάθε διοικητικό μέτρο. Επισήμανε ότι μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση στη Δικαιοσύνη, ο φρουρός δεν μπορούσε να αποταχθεί.
“Τώρα, το αν πρέπει να αλλάξει ο νόμος αυτός είναι άλλη συζήτηση. Δηλαδή εάν πρέπει άνθρωπος που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ή διωχθεί να αποτάσσεται αυτομάτως. Υπάρχουν περιπτώσεις εξόφθαλμης ενοχής και περιπτώσεις που στο τέλος της ημέρας αθωώνονται”, πρόσθεσε. Τόνισε πάντως ότι εν προκειμένη “ κάτι παράνομο, κάτι πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος, δεν έχει συμβεί”.
Η επίκληση στο τυπικόν του πράγματος πάντως δεν απαντά στην απορία γιατί ένας υπόδικος – έστω εν αναμονή τελεσίδικης απόφασης- παρέμενε σε υπηρεσία ως φρουρός και δεν είχε για παράδειγμα τοποθετηθεί σε ένα καθαρά γραφειοκρατικό πόστο μέχρι να κριθεί η υπόθεση του και σε δεύτερο βαθμό.