Μαρινάκης για αποχή στον ΟΗΕ: Το ψήφισμα δεν καταδίκαζε τη Χαμάς

Διαβάζεται σε 3'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης eurokinissi

Τις δικαιολογίες για την αποχή της Ελλάδας στην ψηφοφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία συνεχίζει η κυβέρνηση. Υπόσχεται ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης. Μηνύματα προς Ερντογάν

Την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ επί της πρότασης για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα υπερασπίζεται η κυβέρνηση, ενώ υπόσχεται ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη δια θαλάσσης.

“Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήταν σωστή και επιβεβλημένη η στάση της χώρας στο εν λόγω ψήφισμα. Την ακολούθησε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι συνεπής με τη σταθερή θέση της χώρας στο Μεσανατολικό”, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά από το NEWS24/7. 

Επικαλέστηκε δε ότι: “Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει στο ψήφισμα ρητή αναφορά και καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Για αυτό και ψηφίσαμε την πρόταση του Καναδά”

Δήλωσε επίσης: “Η στάση της χώρας μας ήταν η πλειοψηφική στην ΕΕ και η στάση που εκφράζει διαχρονικά η Δύση. Δεν μπορεί να μην είμαστε αλληλέγγυοι στο λαό του Ισραήλ, όμως δεν μπορούμε και να μην κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Δε γίνεται όμως να μην καταδικάζεται σε ένα ψήφισμα η Χαμάς, που τη διαχωρίζουμε από τον παλαιστινιακό λαό”.

Στη γραμμή αυτή είχε κινηθεί νωρίτερα και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Ant1. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: “Βλέπω τις αντιδράσεις πολλών αραβικών κρατών που τις δέχομαι και τις σέβομαι. Θα ήταν πιο εποικοδομητικό, αντί να κάνουν αντιδράσεις διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ, να ανοίξουν τα σύνορά τους και να πάρουν πρόσφυγες από τη Γάζα στις χώρες τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν πράγματι να συμβάλλουν στο να σωθεί κόσμος”.

Η χώρα μας πάντως στην πραγματικότητα δεν θέλει νέα προσφυγικά ρεύματα, που μετά βεβαιότητας δεν θα περιοριστούν στις αραβικές χώρες ή και ενδεχομένως να πυροδοτήσουν και νέες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη…

Ανθρωπιστική βοήθεια επί χάρτου και μηνύματα προς Τουρκία 

Ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας εξετάζει μαζί με ΟΗΕ, ΗΠΑ και λοιπούς συμμάχους την αποστολή δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους. Έκανε λόγο για μία σύνθετη διαδικασία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό είναι ακόμη θολό και επί χάρτου.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν πως «Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

“Ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι κάτι που θέλουμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε. Δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμάς. Είναι μία άσκηση που έχει δύο πλευρές και απαιτεί συνέπεια και προσήλωση. Η χώρα μας την έχει. Αυτό πρέπει να φανεί καθημερινά και από την άλλη πλευρά. Όλα αξιολογούνται καθημερινά.

Η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να υποχωρήσει σε κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι δεδομένο ότι στο Μεσανατολικό υπάρχει διαφορά στις θέσεις μας. Νομίζω όμως ότι και η Τουρκία δε θέλει να ξεφύγει η κατάσταση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα