Μαρινάκης για επιστροφή ενοικίου: “Δεν είναι και λίγο”
Διαβάζεται σε 7'
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι τα νέα μέτρα δεν λύνουν τη στεγαστική κρίση, αλλά υποστήριξε ότι είναι σημαντικά και ότι αφορούν και τη μεσαία τάξη. “Είναι αρκετά τα μέτρα για το AirBnB” δήλωσε.
- 24 Απριλίου 2025 14:34
Την κριτική στην απόφαση για επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως απορρίπτει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα για το AirBnB.
Στο ερώτημα του NEWS 24/7 εάν αρκεί ένα ενοίκιο τον χρόνο για να λυθεί η στεγαστική κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε: “Προφανώς και δεν αρκεί. Για αυτό και το μέτρο αυτό δεν ήταν το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο για τη στεγαστική κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική. Δεν είναι όμως λίγο να στηρίζει το κράτος οκτώ στους 10 πολίτες που μένουν στο ενοίκιο”.
Ο κ.Μαρινάκης υποστήριξε, επίσης, ότι η επιστροφή του 1/12 του ετήσιου μισθώματος στους ενοικιαστές που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια: “Δεν είναι το άπαν. Δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι μαγική λύση. Αλλά δεν είναι και λίγο”.
Στην επισήμανση ότι με τη λογική των νέων μέτρων θεωρείται… πλούσιο πχ ένα ζευγάρι με μισθό λίγο πάνω από 1.000 ευρώ ο καθένας ή ένας άγαμος με μισθό 1.500 ευρώ, τη στιγμή που τα ενοίκια για ένα αξιοπρεπές δυάρι ή τριάρι κυμαίνονται στα 800 ευρώ το μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και μία σειρά από μέτρα για τη στεγαστική κρίση που δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια.
“Η επιστροφή ενοικίου έχει τα ίδια διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια με το ‘Σπίτι μου 2’. Μία τετραμελής οικογένεια έχει εισοδηματικό όριο 38.000 ευρώ το χρόνο. Δε σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια με 39.000 ευρώ το χρόνο είναι πλούσια. Ομως δεν είναι λίγο να καλύπτεις την περίμετρο αυτή”, ανέφερε.
Επικαλέστηκε, πάντως, και μέτρα που αφορούν τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αναβαθμίζω” που δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και κατά 50% για τα ασφαλισμένα σπίτια. Αλλά και στις φοροαπαλλαγές για μετατροπή σε μακροχρόνια μίσθωση και τον περιορισμό της βραχυχρόνιας σε περιοχές αυξημένες ζήτησης, την αναστολή ΦΠΑ για νέες κατασκευές κατοικιών για να πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά, το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω”.
Ο κ. Μαρινάκης κατέληξε λέγοντας: “Η στεγαστική κρίση δεν αντιμετωπίζεται από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να λύσεις το πρόβλημα. Γιατί για κάποιον το ενοίκιο είναι έξοδο, για κάποιον άλλον είναι έσοδο. Χρειάζεται ισορροπημένη πολιτική. Η επιστροφή ενοικίου είναι ένα μέτρο σημαντικό. Δε λύνει το πρόβλημα, αλλά δεν αφορά λίγους, αφορά πολλούς, μέρος των οποίων ανήκει και στη μεσαία τάξη”.
Τι απαντά η κυβέρνηση στους φόβους για αύξηση ενοικίων
Η επιστροφή ενοικίου έχει δημιουργήσει πάντως ανησυχία για νέα αύξηση στα μισθώματα. Μάλιστα ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι θα ζητήσουν αύξηση χωρίς να τη δηλώσουν εκβιάζοντας τον ενοικιαστή ότι θα την παίρνει πίσω κάθε Νοέμβριο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επικαλέστηκε ότι το μέτρο έχει την εντελώς αντίθετη στόχευση, δηλαδή να αναγκαστούν όσοι εκμισθώνουν ένα ακίνητο να δηλώνουν την πραγματική τιμή και άρα να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
“Συνολικά η πολιτική μας έχει στόχο να πέσουν τα ενοίκια. Οι φοροαπαλλαγές που ανέφερα, ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες που κρατούν κλειστά ακίνητα στην κατοχή τους, όλα αυτά έχουν στόχο να πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά, ώστε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους πολίτες” είπε ο κ.Μαρινάκης.
“Συμμερίζομαι τον προβληματισμό της κοινωνίας, αλλά θεωρώ ότι στο σύνολο η πολιτική μας οδηγεί σε περιορισμό αυξήσεων – γιατί όχι και σε μείωση” πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η επιστροφή ενοικίου είναι μία σημαντική στήριξη αναφέροντας: “Σκεφτείτε ότι μία οικογένεια τετραμελής με νοίκι και ένα παιδί φοιτητή μπορεί να πάρει ετησίως 1.700 ευρώ. Δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες ενισχύσεις, αλλά είναι σημαντική βοήθεια.”
“Είναι αρκετά τα μέτρα για το AirBnB”
Ο κ.Μαρινάκης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πάρει άλλα, πιο ουσιαστικά, μέτρα για το AirBnB.
“Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έχει πάρει μέτρα για το AirBnB. Δεν είναι λίγα. Είναι αρκετά” δήλωσε.
“Δεν δαιμονοποιούμε τη βραχυχρόνια μίσθωση. Βάζουμε κανόνες σε συγκεκριμένες περιοχές. Η απόδοση μέτρων δεν περιμένουμε να γίνει ορατή από τη μία μέρα στην άλλη. Σίγουρα περιμένουμε αποτελέσματα εφέτος, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα περισσότερα μέτρα” συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υποστήριξε ότι: “Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια ή να δοθούν στην αγορά σπίτια που κατέχουν οι τράπεζες. Όποιος πιστεύει ότι το στεγαστικό πρόβλημα θα λυθεί μόνο με περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν έχει δίκιο. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, μία μεγάλη κρίση όχι μόνο ελληνική και για πρώτη φορά μία κυβέρνηση έχει σχέδιο”.
Σημειωτέον ότι παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ το τέλος επιτηδεύματος στο AirBnB, καθώς το Β τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε μη νόμιμη την σχετική εγκύκλιο επειδή η κυβέρνηση αμέλησε να τη δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
“Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα”
Ο κ. Μαρινάκης απάντησε όμως και στις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καραμέρου, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως από τα 11 δισ υπερπλέονασμα επιστρέφει μόνο 590 απευθείας στους πολίτες με τα νέα μετρα για ενοικιαστές και συνταξιούχους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταρχήν άφησε αιχμές για κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κριτική στην κυβέρνηση. Και σχολίασε ότι η αντιπολίτευση είτε δεν γνωρίζει ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν περιλαμβάνονται οι ανελαστικές δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή η εξυπηρέτηση χρέους και πληρωμή τόκων. Σημείωσε ότι αφού γίνει η πληρωμή αυτών των υποχρεώσεων μένει το 1,3% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,1 δισ ευρώ, από τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένο ποσοστό με βάση συγκεκριμένα όρια οροφής δαπανών της ΕΕ.
“Αυτό που μάθαμε προχθές ήταν πως το πλεόνασμα ήταν επιπλέον 1,1 δισ ευρώ. Μόλις το μάθαμε το παραπάνω πλεόνασμα, ανακοινώσαμε ότι θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία”, δήλωσε ο κ.Μαρινάκης.
“Η αντιπολίτευση είτε δε γνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει 11 δισ ευρώ, είτε ζητά από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση γνωρίζει πως τα δάνεια μας πρέπει να τα πληρώνουμε”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Τελευταία φορά που κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να μην πληρώνει δάνεια ήταν το 2015. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβουμε το 2015, εμείς δεν το θέλουμε ούτε οι πολίτες το θέλουν.”
Και κατέληξε: “Βλέπουμε ότι αυτή τη στάση υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ. Είτε μας ζητάνε να μην πληρώσουμε τα δάνεια της χώρας, είτε κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εγώ πιστεύω το δεύτερο. Μόλις μάθαμε για ένα παραπάνω δισ ευρώ, το δώσαμε και αυτό”.
“Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι από υπερφορολόγηση”
Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε ειρωνικά ως “νέες φοβερές αποκαλύψεις των γνωστών λαγωνικών της αντιπολίτευσης” την ανάσυρση δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εξωφρενικά πλεονάσματα αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και μοίρασμα προεκλογικών επιδομάτων.
Υποστήριξε ότι αυτό για το οποίο κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Μητσοτάκης είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. “Τα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και νέων φόρων, φόρων που αυξήθηκαν όπως ο ΕΝΦΙΑ και το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, που ήταν θηλιά στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών γιατί είχε μετατρέψει τις ασφαλιστικές εισφορές σε νέα φορολογία”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι από υπερφορολόγηση. Δεν έχει αυξηθεί η επιβληθεί νέος φόρος. Αλλο τα φορολογικά έσοδα, άλλο οι φορολογικοί συντελεστές. Η αντιπολίτευση εξαπατά την κοινωνία”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε φόρους και λίγο πριν εκλογές μοίραζε έκτακτα επιδόματα. Εμάς όλες οι παρεμβάσεις είναι μόνιμες, ήρθαν για να μείνουν”.