Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα

Διαβάζεται σε 3'
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Ο Παύλος Μαρινάκης ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε εκ νέου στον Ερντογάν για να τα ακούνε και στο εσωτερικό της χώρας και της ΝΔ. “Το γεγονός ότι συζητάμε με την Τουρκία δε σημαίνει ότι υποχωρούμε” τόνισε

Στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ του Μαξίμου και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, απάντησε και στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι και σε χθεσινή του ανάρτηση είχε επισημάνει ότι θέσεις που εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Άμυνας, τον ίδιο ως εκπρόσωπο και το σύνολο της κυβέρνησης, είναι οι ελληνικές εθνικές θέσεις.

“Η κυβέρνηση με ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα τοποθετείται σε κάθε ευκαιρία” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο εξέφρασε και πάλι την πάγια εθνική θέση με ξεκάθαρο τρόπο.

Υπενθύμισε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιδίωξη της Αθήνας, όπως και της Λευκωσίας, είναι λύση στο Κυπριακό με μία κυριαρχία, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μία ιθαγένεια. “Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία δε σημαίνει ότι συμφωνούμε, ούτε ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο”, διαβεβαίωσε ο κ. Μαρινάκης.

Οι αιχμές περί “χρήσιμων ηλίθιων”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, χωρίς να τις κατονομάσει, τα οποία όπως υποστήριξε “υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα”. Τόνισε ότι: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι και πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν μέσα στην Ελλάδα που να μιλάνε έτσι για τον Έλληνα πρωθυπουργό, αποδεχόμενα αυτό που λέει Τουρκία” και πρόσθεσε: “Θα πάρω το καλό σενάριο, ότι παίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουν ένα ρόλο χρήσιμου ηλίθιου”.

Στο ερώτημα εάν ισχύει πλέον η Διακήρυξη των Αθηνών, ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το Σάββατο και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ. “Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο. Από το διάλογο προκύπτουν θέσεις και διαφωνίες. Διάλογος δε σημαίνει αφέλεια και υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα”, είπε. Στάθηκε δε στα “ξεκάθαρα οφέλη του διαλόγου με την Τουρκία στο μεταναστευτικό”.

“Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για λύση δύο κρατών”

Όσον αφορά στην επιμονή Ερντογάν να μιλά για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι η κοινή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου είναι αυτή που περιγράφεται στην απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η θέση μας και δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Είναι η θέση που αποδέχεται η Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από την Ελλάδα είναι και η Κύπρος μέλος της ΕΕ”, τόνισε και διαμήνυσε:

“Είναι στο χέρι της Τουρκίας να συμμετέχει σε διάλογο για το Κυπριακό σε αυτή τη βάση. Εάν δεν θέλει. δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι συζητήσεις. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις, αλλά δεν είμαστε αφελείς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα