Μαρινάκης σε Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα πέρασε σε πρωταγωνιστή επενδύσεων, χάρη στον Πρωθυπουργό
Διαβάζεται σε 5'
Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί από χώρα σε διεθνή απομόνωση σε οικονομικό πρωταγωνιστή, με έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη.
- 11 Απριλίου 2025 18:43
Για το ρόλο των επενδύσεων και της καινοτομίας στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, μέσα σε ένα δύσκολο και αχαρτογράφητο οικονομικό περιβάλλον, που παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της αβεβαιότητας και των νέων προκλήσεων, συζήτησαν κατά την 3ή ημέρα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΚΤΩΡ», Αλέξανδρος Εξάρχου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloite, Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο Επικεφαλής Στρατηγικής της IDEAL Holdings, Δαμιανός Παπακωνσταντίνου και ο Managing Director της Deport, Γιώργος Πέτσης. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης.
Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για την θέση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, η Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι, «από μία χώρα σε διεθνή απομόνωση, από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, έχει γίνει πρωταγωνιστής». Σήμερα από μία Οικονομία που ήταν στην στην κατηγορία «σκουπίδια», έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 από τους 680.000 που αναγκάστηκαν να φύγουν, τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι σήμερα η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, το χρέος μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται και υπάρχουν δύο χρονιές, με ρεκόρ επενδύσεων, συγκριτικά με τα τελευταία 20 χρόνια.
Σχετικά με τον ρόλο του Πρωθυπουργού, στη πολύ κρίσιμη συζήτηση για τους δασμούς, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «είναι ένας ρόλος ηγέτη μιας χώρας που προσπαθεί να βρίσκει λύσεις, εκεί που άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα».
«Η λύση, πιστεύουμε ότι βρίσκεται σε αυτό που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός και εν πρώτοις, απεδέχθη ο Πρόεδρος Tραμπ, αλλά και η Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και αυτό είναι διάλογος και μια λύση που θα διευκολύνει το ελεύθερο εμπόριο, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «θα ανταπεξέλθουμε και σε αυτή τη δύσκολη φάση, γιατί είμαστε πλέον δυνατοί».
Μίλησε, ωστόσο και για τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως η βελτίωση του υπόλοιπου κράτους, που χρειάζεται ταχύτερες διαδικασίες, εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων και να γίνουν σημαντικά βήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης, όπως ο Δικαστικός Χάρτης.
Αναφέρθηκε και στα «αντίθετα προβλήματα», λέγοντας ότι κάποτε το πρόβλημα ήταν πού θα δουλέψει ο νέος άνθρωπος, τώρα το πρόβλημα είναι πώς θα βρουν εργαζόμενους οι επιχειρήσεις.
«Σήμερα συζητάμε σε μια χώρα που πρωταγωνιστεί και προσπαθούμε να λύνουμε σημειακά προβλήματα, χτίζοντας πάνω σε σημαντικές επιτυχίες, γιατί είμαστε πλέον δυνατοί», τόνισε.
Αναδρομή στην αβεβαιότητα του 2015, έκανε ο Αλέξανδρος Εξάρχου (ΑΚΤΩΡ)και ανέφερε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και συμμετέχει σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει ένα θαύμα, αντιμετωπίζοντας τις συνθήκες φτώχειας με το σκληρότερο νόμισμα και καταφέρνοντας να ανακάμψει πλήρως. Σχετικά με τον όμιλο ‘Ακτωρ, είπε ότι προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες με ένα σχέδιο ανάπτυξης και διαφοροποίησης, με σκοπό να απαλλαγούν από την εξάρτηση των κατασκευών και να αποκτήσουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσόπουλος (Deloite), τόνισε ότι η συζήτηση θα ήταν τελείως διαφορετική αν γινόταν πριν από μία εβδομάδα, λόγω της κατάστασης με τους δασμούς. Ανέλυσε τις πιθανές επιπτώσεις των δασμών στις ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ελέγξει την κατάσταση. Ακόμη πρότεινε να υπάρξουν διμερείς επικοινωνίες, αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και αξιοποίηση εργαλείων όπως το RRF και τα προγράμματα ΕΣΠΑ. «Η καινοτομία δεν είναι εναλλακτική, ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας, μπορούμε μόνο να προσαρμοστούμε και να κάνουμε καινούργια πράγματα», κατέληξε ο κ. Κουτσόπουλος.
«Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να κάνει μία πρόβλεψη για την έκβαση αυτού του παιχνιδιού, θα πρέπει να λάβει υπόψη του το Game Theory» είπε σχετικά, με τους δασμούς, ο Δαμιανός Παπακωνσταντίνου (IDEAL Holdings). Ανέφερε, ακόμη ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ετοιμαστούν για τη νέα πραγματικότητα, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, είπε: «θα πρέπει να ψάξουμε την ευκαιρία πολλές φορές στην κρίση, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θωρακιστούν επενδύοντας στην καινοτομία».
«Στο λιμάνι του Πειραιά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και οι δασμοί θα αργήσουν να φανούν», υπογράμμισε ο Γιώργος Πέτσης (Deport). Τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει αύξηση 900% από το 2010 και είναι το πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο και προέβλεψε ότι αν συνεχιστούν οι δασμοί, μπορεί να αυξηθεί ο τζίρος στο route Κίνα-Ευρώπη. Ο κ. Πέτσης, αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά για επέκταση του προβλήτα 1 και ότι το «Θριάσιο 2», τρέχει. Τόνισε ότι η καινοτομία δεν είναι “luxury item” και ότι η εταιρεία Deport θα ξεκινήσει ένα VR πρόγραμμα για όλο το προσωπικό.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έθεσε κλείνοντας, τρεις μεγάλους στόχους: «Ο πρώτος στόχος είναι αυτή η συζήτηση που γίνεται, να γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή από τον κόσμο. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι να καταφέρουμε να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο που έχουμε. Και ο τρίτος, να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γέφυρες, να χτίσουμε γέφυρες με χώρες όπως η Ινδία, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βέβαια να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».