Μαρινάκης: “Στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού”

Διαβάζεται σε 3'
Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

“Η Ελλάδα επαναλαμβάνει την καταδίκη της στην επίθεση του Ιράν και τη στήριξή της στο Ισραήλ, αλλά εκφράζει την έκκλησή της για αποκλιμάκωση σε μια λογική προστασίας των αμάχων”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου σήμερα, Τετάρτη (2/10) στις 16:30, μετά και την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, βρέθηκε καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, όπου εξέφρασε τη θέση της ελληνικής πλευράς.

Αφού αρχικά καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για μια “πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης”, δήλωσε πως “προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού, έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση”.

“Ως προς τα δικά μας ζητήματα και πως μας επηρεάζει αυτή η κατάσταση, υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές”, όπως, όμως εξήγησε “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς που είχαν φύγει μετά την περσινή επίθεση. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, αφού προηγηθεί συνεννόηση τόσο με τις αρχές του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου.

 

“Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα είναι και αυτό των μεταναστευτικών ροών, χωρίς αυτήν τη στιγμή να υπάρχει κάποιος παρόντας κίνδυνος. Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφίας που μας έχει κατατάξει σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα”, πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επαναλαμβάνει την καταδίκη της στην επίθεση του Ιράν και τη στήριξή της στο Ισραήλ, αλλά συνολικά την έκκλησή της για αποκλιμάκωση σε μια λογική προστασίας των αμάχων”, τόνισε.

Παράλληλα, αναφορικά με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι η Τουρκία, επανέλαβε πως

“το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε διάλογο με τους γείτονές μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και μαζί τους. Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις μας με την Τουρκία βρίσκεται και στη Μέση Ανατολή, ως προς το τι είναι η Χαμάς και το πώς έχει ξεκινήσει αυτή η κατάσταση. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση τις τοποθετήσεις μίας άλλης χώρας, εμείς έχουμε σταθερούς συμμάχους, από κει και πέρα όλες οι επαφές, όλες μας οι κινήσεις κατευθύνονται προς τον στόχο της αποκλιμάκωσης και της προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο των αμάχων σε όλες τις πλευρές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα