Μασάει τα λόγια της η κυβέρνηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα 

Μασάει τα λόγια της η κυβέρνηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα 
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο AP

Μπροστά στις αντιδράσεις, το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει κυριότητα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά δεν αποκλείει ευθέως το δανεισμό.

Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων, που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου για “μυστικές” διαπραγματεύσεις με στόχο το δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, η κυβέρνηση μασάει τα λόγια της.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει μεν ότι δεν έχει αλλάξει η πάγια θέση της χώρας πως δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή κατοχή και κυριότητα των γλυπτών και απορρίπτει τις κατηγορίες για προεκλογική συμφωνία. Αλλά ταυτόχρονα δεν διαψεύδει ευθέως τα σενάρια δανεισμού, ενώ ορίζει ως υπέρατατο στόχο να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έσπευσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing να δηλώσει ότι:

“Η κυβέρνηση κινείται με σοβαρότητα για τον εθνικό στόχο της οριστικής επιστροφής και επανέναωσης, με βάση την πάγια θέση της χώρας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα. Αυτά τα 3.5 χρονια έχει σημειωθεί πρόοδος, όχι γενικά και αφηρημένα, αλλά με συγκεκριμένα βήματα. Θα αναφέρω τρία. Το Σεπτέμβριο του 2021 η διακυβερνητική της UNESCO για πρώτη φορά κάλεσε τη Βρετανία να αναθεωρήσει. Δεύτερον, η μερική επιστροφή γλυπτών έχει ήδη ξεκινήσει. Θυμίζω την επιστροφή του θραύσματος Fagan και τα τρία θραύσματα που επιστρέφουν από το Βατικανό. Τρίτον υπάρχει μία ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία, μέσα από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.”

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, στο οποίο όπως τόνισε “δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επαρχιωτισμός”. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “επιλέγει και σε αυτό το θέμα το ρόλο της θλιβερής εθνικής εξαίρεσης” και ότι “μπροστά στην αμηχανία για το ενδεχόμενο μίας ακόμη εθνικής επιτυχίας δεν κρατά ούτε προσχήματα”.

Υποστήριξε επίσης ότι “η κυβέρνηση μας διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και αποτελεσματικό. Παρά τη μικροψυχία του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειψοηφία είναι μαζί μας”, ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός Κθυριάκος Μητσοτάκης “εργάζεται ακατάπαυστα για την επιστροφή των γλυπτών” και ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός δεν είχε κάνει τίποτε για την προώθηση αυτού του εθνικού ζητήματος.

Στις επίμονες ερωτήσεις εάν η κυβέρνηση συζητά μακροπρόθεσμο δανεισμό και πόσο κοντά βρισκόμαστε τελικά σε μία συμφωνία, ο κ. Οικονόμου πάντως απάντησε με… αριστοτεχνική αοριστία.

“Συνεχίζουμε την προσπάθεια επανενωσης, ετσι όπως επιβάλλεται σε μία διαπραγμάτευση, που δεν έιναι εύκολη με υπευθυνο τρόπο, έχοντας κατά νου τον τελικό στόχο, να επιστρέψουν τα γλυπτά”, είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δήλωσε στη συνέχεια ότι το θέμα ξεπερνά τους πολιτικούς κύκλους και δεν εντάσσεται σε προεκλογική αντιπαράθεση.

Σε νέες ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δανεισμού, ο κ. Οικονόμου είπε ότι: “Εάν μη προσπάθεια ευοδωθεί, θα είναι μία τεράστια εθνική επιτυχία, για αυτό ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Θα είναι επιτυχία της πατρίδας, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση. Καλό θα ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσουν τις αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις. Είναι γνωστό ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο”. Είπε επίσης ότι:

“Η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών, που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και βέβαοα λαμβάνοντας υπόψη ρεαλιστικά το πλαισιο που εχει δημιουργηθεί. Στόχος της κυβέρνησης ειναι να επιστρέψουν τα γλυπτά, αυτό είναι το ζητούμενο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα