‘Μασάζ’ για εργασιακά, αφορολόγητο και μέτρα

‘Μασάζ’ για εργασιακά, αφορολόγητο και μέτρα
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής., Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι είπαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου στους βουλευτές για την πορεία της αξιολόγησης, ποια παράπονα άκουσαν, αλλά και ποια είναι η εναλλακτική που υπάρχει για τα εργασιακά

Ένα νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, φέρεται να έβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ενημέρωση που παρείχε για δυο ώρες σε περίπου 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε έγινε σαφές πως η πίεση των δανειστών δεν έχει υποχωρήσει σε πάρα πολλά πεδία. Στο αφορολόγητο το «μαρκάρισμα» παραμένει στενό και όλα δείχνουν πως τα 6.000 ευρώ αποτελούν το σημείο εκκίνησης, ενώ και το ύψος των μέτρων δεν έχει ξεκαθαρίσει.

«Θέλω τη στήριξή σας, θέλω να ξέρετε τι ακούτε», φέρεται να είπε ο υπουργός των Οικονομικών στους βουλευτές με βάση και το κλίμα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στο τρίγωνο Μαξίμου, Βουλή, οδό Νίκης.

Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στους βουλευτές τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου τονίζοντας πως «λαμβάνουμε μέριμνα για στοχοποιημένες ομάδες πολιτών, τους πιο αδύναμους δηλαδή, αλλά ανάλογη μέριμνα πρέπει να έχουμε και για αυτούς που εργάζονται ακόμα. Να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό κορμό και την μεγάλη παραγωγική πλειοψηφία».

Τα εργασιακά για αργότερα

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε και η μεγάλη πίεση που δέχεται η διαπραγματευτική ομάδα από το ΔΝΤ στο πεδίο των εργασιακών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο ζήτημα παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης. «Από τη στιγμή που υπάρχει  “τοίχος” στα εργασιακά η μια λύση είναι να πάει σε άλλη αξιολόγηση. Η δεύτερη λύση είναι να κάνουν πίσω αυτοί σε κάποια πράγματα», φέρεται να είπε με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στην πολιτική διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει σε ανώτατο επίπεδο τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στο ΔΝΤ το χαρακτήρισε ιδεοληπτικό υπογραμμίζοντας πως «εμείς δεν θα υποχωρήσουμε», αναφερόμενη ειδικά στο ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.

Η κα. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε από τους βουλευτές και για το δάνειο που επιχειρεί να πάρει η κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για την καταπολέμηση της ανεργίας και επεσήμανε το βασικό στόχο της κυβέρνησης να μην αποτυπωθεί δημοσιονομικά.

Μάχη για τα αντίμετρα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε φέρεται πως πολύ δρόμος έχει να καλυφθεί ακόμα και στο πεδίο των αντίμετρων που θέλει να περάσει η κυβέρνηση με τη «στροφή» σε κοινωνικά επιδόματα να είναι εμφανής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά έγινε στις εξής παροχές:

– Επίδομα ενοικίου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών

– Voucher 30% για παιδικό σταθμό

– Μείωση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά φαρμάκων

– Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την υγεία (δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό)

– Προγράμματα απασχόλησης για την επιστροφή των νέων από το εξωτερικό

– Σχολικά γεύματα (περίπου 300.000)

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ (σε μικρότερο ποσοστό από ότι υπολογιζόταν αρχικά)

– Επιδότηση στεγαστικού δανείου έως και 30%

Βροχή οι ερωτήσεις

Πολλές ήταν οι απορίες των βουλευτών τόσο προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και προς την Έφη Αχτσιόγλου σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Η ανησυχία ήταν έκδηλη σε σχέση με τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φόρους, το αφορολόγητο, αλλά και το χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας. «Θα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση για όλους όσοι έχουν ανάγκη», τόνιζαν χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησαν και τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως τόνισαν «η μείωση των συντάξεων θέλει συζήτηση».

«Στα αντίμετρα πρέπει να ευνοηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας» φέρεται να είπε βουλευτής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον υπουργό να απαντά: «Ναι πρέπει να γίνει αυτό. Είναι στις προτάσεις μας».

Τα πλεονάσματα

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019 αυτά φαίνεται πως έχουν κλειδώσει στο 3,5% για 3 έως 5 χρόνια. Από όσα ειπώθηκαν μέσα στην κλειστή συνεδρίαση στο δεύτερο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το ΔΝΤ φέρεται να «μπλόκαρε» τις απαιτήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για δεκαετή διάρκεια των πλεονασμάτων.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα