Μαυρωτάς: Το μείζον είναι να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Μαυρωτάς: Το μείζον είναι να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμού Γιώργος Μαυρωτάς

Ο Γιώργος Μαυρωτάς επανέλαβε τη βούλησή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών υπό προϋποθέσεις.

Για μία ακόμη φορά ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς επανέλαβε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών τσεκάροντας πρώτα και τα κείμενα των τροπολογιών που θα περάσουν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Ολα όσα τόνισε στον news247 στους 88,6:

Για Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του Ποταμιού:

Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι θα περιμένουμε τη λήξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, να δούμε τελικά τι θα επικρατήσει σε ότι αφορά τις τροπολογίες που θα περάσουν, υπάρχουν πληροφορίες για κάποια θέματα τα οποία μάλλον ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, μένει να δούμε τις τελικές διατυπώσεις, το έχουμε πει από την αρχή ότι υπάρχει η θετική προδιάθεση απέναντι στη συμφωνία. Το Ποτάμι δεν θα κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του.

Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα, θέλουμε τη λύση, η συμφωνία είναι στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής και θα δούμε πως θα έρθουν τα πράγματα στην ελληνική Βουλή. Υπάρχει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης γιατί ξέρετε είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συνολικής συμφωνίας όπως βέβαια και η ρητορική που ακούγεται από τη γειτονική χώρα. Όλα αυτά λοιπόν τα συνεκτιμούμε για να καταλήξουμε στην τελική μας απόφαση. Μια τελική απόφαση που θα είναι χωρίς κομματική πειθαρχία, θα συζητήσουμε, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μια ενιαία στάση, να είναι η τελική μας στάση όσο το δυνατόν πιο ενιαία.

Για Μαλέλη και τη δήλωση του ότι το κόμμα του δεν θα φοβηθεί να πάει σε δεύτερες εκλογές:

Η ενιαία στάση που υπάρχει και νομίζω ότι είναι και αποτέλεσμα του συνεδρίου είναι ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τις δικές του προτεραιότητες θα τις εξειδικεύσουμε και πάνω σε αυτές θα γίνει η όποια προγραμματική σύγκληση. Εμείς δεν θα αρνηθούμε τη συμμετοχή μας σε μια επόμενη κυβέρνηση αν είναι πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο προκειμένου να οδηγήσουμε τη χώρα σε επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Θα προτάξουμε το θέμα της πολιτικής σταθερότητας περισσότερο γιατί για να συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση σίγουρα πιστεύουμε ότι δεν θα φέρει τον όλεθρο. Θα είναι μια κυβέρνηση σε συγκεκριμένο πλαίσιο που και εμάς θα μας ικανοποιεί.

Για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής της ΝΔ πριν τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του Ποταμιού:

Το Ποτάμι θα κάνει ότι έκανε και τον Ιούνιο. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής, μπορεί να στηρίζουμε την συμφωνία όχι όμως και αυτή την κυβέρνηση. Αν τεθούν τέτοια θέματα, θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής. Είναι άλλο πράγμα η συμφωνία και άλλο η στήριξη στην κυβέρνηση.

Για Συνταγματική Αναθεώρηση:

Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση για να βρεθούν κοινοί τόποι από όλα τα κόμματα, συμβάλλουμε στη διαδικασία, το καλύτερο θα ήταν να περάσουν οι διατάξεις με κάτω των 180 βουλευτών. θα θέλει μια αυξημένη συναίνεση για το περιεχόμενο των διατάξεων που θα αναθεωρηθούν. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υπάρχει ένα κλίμα συμβιβαστικό, θα πέρναγε ένα καλό μήνυμα στην κοινωνία ότι τουλάχιστον σε θέματα μακροπρόθεσμης σταθερότητας οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις συναινούν και μπορούν να τα βρουν. Και αυτό αφορά και το άρθρο 116. Αφήστε να δούμε μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι το έχουμε απογυμνώσει από την ιδεολογική φόρτιση που υπάρχει. Δεν μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια πλέον, μιλάμε για μη κερδοσκοπικά, μιλάμε για πανεπιστήμια με κρατική εποπτεία, μιλάμε για πανεπιστήμια που ένα ποσοστό του θα σπουδάζει με υποτροφία και δεν θα υπάρχει το ιδεοληπτικό άλλοθι.

Για δήλωση Σγουρίδη ότι θα αποχωρήσει με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια στις 15 Ιανουαρίου:

Ο Καμμένος λέει άλλα, ότι θα αποχωρήσει όταν πάει στη Βουλή. Θεωρώ ότι υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις για αυτά τα θέματα και για τα νομοσχέδια και για τις ψήφους εμπιστοσύνης και για τις προτάσεις δυσπιστίας. Πάντως το πολιτικό διακύβευμα για τη συμφωνία είναι ότι αν έρθουν τα πράγματα στη βουλή από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τις τροπολογίες δηλαδή που θα έχουν περάσει με ένα τρόπο ώστε να ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, καλό θα ήταν να περάσει και με πάνω από 150 βουλευτές. Το μείζον είναι να κυρωθεί η συμφωνία γιατί πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Το να μην την κυρώσουμε δεν νομίζω ότι θα είναι προς όφελος της χώρας αλλά αυτά μένει να τα δούμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα