Μαξίμου: Δεν υπάρχουν κενά στην ελληνική άμυνα λόγω στήριξης στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 5'
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS

Ο Π. Μαρινάκης διέψευσε τις αιτιάσεις Αποστολάκη, τονίζοντας ότι η αναφορά Μητσοτάκη από την οποία “πιάστηκε” ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την αμυντική στρατηγική συνολικά της ΕΕ.

“Δεν υπάρχει κανένα κενό στην ελληνική άμυνα”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαψεύδοντας τις σχετικές αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε την ύπαρξη κενών στις αμυντικές ικανότητες της χώρας μας, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία.

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για “φθηνή αντιπολιτευτική τακτική” και σχολίασε ότι ο κ. Αποστολάκος “είτε δεν κατάλαβε είτε έκανε ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός”. 

Διευκρίνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν συνολικά στην αμυντική  στρατηγική, που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα. Ούτε κάποια κρυφή στήριξη. Η απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των αντιπάλων τους”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του, Ντόναλντ Τουσκ, κατέθεσαν προς τις ευρωεκλογές μία συνολική πρόταση για την πολιτική άμυνας της ΕΕ. Επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει μία συζήτηση για δίκαιη κατανομή των αμυντικών ευθυνών στην ΕΕ, όχι με περισσότερες δαπάνες, αλλά με εξυπνότερο τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την άμυνα.

Τι ακριβώς είχε πει ο Μητσοτάκης

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός χθες σε συνέντευξη με τη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, δέχθηκε ερώτηση για τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η κ.Schadlow έθεσε το εξής ερώτημα: “Η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Ένα κομβικής σημασίας θέμα κατά το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα και η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες ή τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα;” 

Και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε.”

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο στη μαύρη επέτειο του “Αττίλα”

Ερωτηθείς εάν έχει κλειδώσει η επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, την ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής, ο κ. Μαρινάκης επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι ο προγραμματισμός, σημειώνοντας ότι θα ανακοινωθεί και επίσημα μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απλώς επανάλαβε ότι: “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο διάλογο χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, ενώ επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στο ΝΑΤΟ το ζήτημα της μη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία. Τόνισε ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητη για το ΝΑΤΟ καθώς και ότι η μη τήρηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Έκανε λόγο για κενά στις δικλείδες ασφαλείας και τις πρόνοιες. Ξεκαθάρισε ότι: “Δεν θα κυρώσουμε τα πρωτόκολλα συνεργασίας, εαν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί με τη διεθνή αυτή συμφωνία”. Ενώ δεν σχολίασε το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν είχε στην Ουάσινγκτον και συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιαν Μίτσκοσκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα