Μαξίμου για Σαμαρά: Δεν κάνουμε μαθήματα χημείας
Διαβάζεται σε 4'Ο διάλογος με την Τουρκία, ο προϋπολογισμός και η εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας είναι οι τρεις μεγάλες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και στο επίκεντρο είναι η στάση Σαμαρά. “Όχι” σε αλλαγή εκλογικού νόμου και σε εξεταστική για Novartis.
- 29 Οκτωβρίου 2024 14:15
Αν και η κυβέρνηση θέλει να προβάλλει μία ατζέντα καθημερινότητας, στο παρασκήνιο της Νέας Δημοκρατίας κυριαρχεί η πολιτική ανησυχία για τις τρεις επόμενες μεγάλες δοκιμασίες, δηλαδή το διάλογο με την Τουρκία, τον προϋπολογισμό και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς. Με ορισμένους να αναρωτιούνται ακόμη και τι στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό.
Ερωτηθείς πάντως εάν ανησυχεί η κυβέρνηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε: “Οχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία.”
Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας: “Θα είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός, που θα έχει στόχο οι αυξήσεις των εισοδημάτων να είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των τιμών. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι κάθε χρόνο να μειώνουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΑΑΔΕ, να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους”. Ενώ τόνισε με νόημα: “Αυτό που απασχολεί πολίτες είναι να έχουν μία ακόμη καλύτερη ζωή”.
“Δεν κάνουμε μαθήματα χημείας”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε δια του χιούμορ να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον κ.Σαμαρά, στη λογική της σχετικής δήλωσης του Νικήτα Κακλαμάνη περί “κακής χημείας” των δυο ανδρών. “Δεν κάνουμε συζητήσεις για μαθήματα χημείας”, απάντησε χαμογελώντας ο κ. Μαρινάκης.
Ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει “κόκκινη γραμμή” από το Μαξίμου όσον αφορά στις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι: “Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πλέον βουλευτής της ΝΔ που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ. Άρα δεν σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις του. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία”.
Έσπευσε πάντως να προσθέσει “όχι ως απάντηση στον κ.Σαμαρά, αλλά ως αυτονόητη υποχρέωση μας στην κοινωνία” ότι η κυβέρνηση θα δίνει απαντήσεις σε κάθε αιτίαση για το κυβερνητικό έργο. Τόνισε δε ότι: “Εκεί που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή παραφιλολογίας ή διακίνησης fake news είναι στα εθνικά θέματα.” Σημείωσε ότι: “Εκεί είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή” και προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι αναφέρεται στον κ.Σαμαρά έκανε λογο για “προσπάθεια από συγκεκριμένα ΜΜΕ να χτιστεί ένα αφήγημα ενδοτικότητας, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα”.
Η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας θα γίνει στην ώρα της
Το Μαξίμου προσπαθεί επίσης συνεχώς να κόψει την προεδρολογία, αλλά η συζήτηση δεν σταματά, ενώ τίθεται και το ερώτημα εάν τελικά η διαδικασία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο, οπότε και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Μαρινάκης πάντως επανέλαβε ότι: “Η συζήτηση για τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά πρόωρη και προσβλητική και για το θεσμό και για το πρόσωπο.” Δήλωσε ότι η κ.Σακελλαροπούλου “επιτελεί με εξαιρετική σοβαρότητα τα καθήκοντα της”. Και πρόσθεσε ότι: “Είναι πάρα πολύ νωρίς. Δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό. Δεν έχει αξία αυτή στιγμή η σεναριολογία. Ούτε είναι παραγωγικό ούτε αφορά την πλειοψηφία των πολιτών. Είναι ένα σοβαρό θέμα, θα συζητηθεί στην ώρα του, που δεν είναι τώρα”.
“Όχι” σε αλλαγή εκλογικού νόμου και σε εξεταστική για Novartis
Κληθείς δε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, υπέρ αλλαγής του εκλογικού συστήματος ώστε να διευκολύνεται ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι προφανώς όταν ερωτάται ο υπουργός Υγείας σχετικά, συνεχίζει να διατυπώνει τις πάγιες θέσεις του και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις της ΝΔ η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για Novartis μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων που είχαν καταθέσει στην υπόθεση, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Σημείωσε άλλωστε ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να εξετάσει η δικαιοσύνη τις αγωγές και μηνύσεις “προσώπων που στοχοποιήθηκαν και κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, αλλά τελικά ούτε καν παραπέμφθηκαν. Η δικαιοσύνη να διερευνήσει τα κίνητρα των προστατευόμενων ψευδομαρτύρων, αν είχαν πάρει εντολές και από ποιους. Αυτό είναι ζήτημα της τακτικής δικαιοσύνης.”