Μαξίμου καλεί αγρότες μέσω Βρυξελλών
Διαβάζεται σε 4'Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συνεδριάζουν, οι αγρότες διαδηλώνουν ξανά, η κυβέρνηση υπόσχεται για τη νέα ΚΑΠ και ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για Θεσσαλία.
- 26 Φεβρουαρίου 2024 06:38
Αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν βγει στους δρόμους, θα συζητήσει σήμερα το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ και στη χώρα μας οι αγρότες πραγματοποιούν σήμερα νέες κινητοποιήσεις. Τα τρακτέρ θα μπουν μέσα στις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας για να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση ότι το αγροτικό δεν έχει λήξει.
Η Νέα Δημοκρατία πάντως, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσπαθεί να πείσει τους δεξιούς αγρότες να μη φύγουν από το γαλάζιο μαντρί.
Το κυβερνών κόμμα ζητά ειδικότερα την ψήφο των αγροτών με το επιχείρημα ότι ισχυρή ΝΔ σημαίνει ενίσχυση της κυβέρνησης για να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ.
Στην πραγματικότητα βέβαια η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει μόνη αυτή τη μάχη, εξ ου και η “συμμαχία του Νότου” ενεργοποιείται ξανά. Σήμερα άλλωστε πριν το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, για να συντονίσουν ενέργειες, οι αρμόδιοι υπουργοί του EU MED-9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία και Σλοβενία).
Ο βασικός παίχτης φυσικά είναι όπως πάντα η Γαλλία. Ο Εμμανουέλ Μακρόν πιέζεται από τους Γάλλους αγρότες και πιέζει τις Βρυξέλλες για δραστικές αλλαγές τόσο στην ΚΑΠ, όσο και στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με Ασία και Λατινική Αμερική.
Ενδεικτικό της κατάστασης στη Γαλλία είναι το γεγονός ότι οργισμένοι αγρότες εισέβαλαν το Σάββατο στην Αγροτική Έκθεση και αποδοκίμασαν τον Γάλλο Πρόεδρο.
Το νέο ραντεβού Μητσοτάκη στη Θεσσαλία
Αυτά βλέπουν στο Μαξίμου και αναπνέουν με ανακούφιση που οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα δεν συνοδεύτηκαν από τέτοια επεισόδια. Αντιλαμβάνονται όμως ταυτόχρονα πως η δυσαρέσκεια στον αγροτικό κόσμο παραμένει και συνεχίζουν το μασάζ. Χωρίς όμως να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κυριακάτικη ανασκόπηση της εβδομάδας μέσω social media, επανέλαβε ότι: “Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε πολλά, όχι σε όλα”. Επανέλαβε επίσης ότι: “Ικανοποιήσαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια.”
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε όμως ότι δεν θα σταματήσει να συζητά με τους αγρότες και επιβεβαίωσε ότι: “Πολύ σύντομα θα επισκεφθώ πάλι τη Θεσσαλία και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους.” Υπενθυμίζεται ότι το νέο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.
“Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε δε στη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της EU MED-9.
Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει απόψε για Παρίσι όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη που οργανώνει ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτή η επίσκεψη παρεπιπτόντως αναμένεται να αποτελέσει άλλη μία ευκαιρία σύμπλευσης Ελλάδας- Γαλλίας και στο αγροτικό.
Αυγενάκης: Μεταφέρω τη φωνή των αγροτών μας στις Βρυξέλλες
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, διαβεβαίωσε χθες ότι θα μεταφέρει τη φωνή των αγροτών στα κέντρα αποφάσεων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Προανήγγειλε ότι θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ. Ενώ αναφέρθηκε και στη “συμμαχία του Νότου” με την κοινή δράση της ομάδας των EUMED-9, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.
“Οι αγρότες της χώρας μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ήσυχοι, ότι η πολιτική τους ηγεσία πράττει ό,τι είναι πολιτικά δυνατόν για να προωθήσει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων τις αλλαγές που πρέπει, ώστε η εφαρμογή της ΚΑΠ να είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη, με λιγότερη γραφειοκρατία, για τους δικαιούχους και μεγαλύτερη διαφάνεια”, είπε επίσης ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:
“Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγρότες στις διεκδικήσεις τους έχουν δίκιο. Και όταν έχει κανείς δίκιο δεν χρειάζονται ακρότητες. Αυτό οι Έλληνες παραγωγοί το έκαναν πράξη με τη στάση τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας. Η κόσμια διαμαρτυρία τους και η λογική διεκδίκησή τους για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική με λιγότερη γραφειοκρατία, έκανε πιο ισχυρό το δίκαιο των αιτημάτων τους.”