Μαξίμου: Προσωπικές οι απόψεις Φίλη για το #paraititheite

Μαξίμου: Προσωπικές οι απόψεις Φίλη για το #paraititheite
Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η ΝΔ ψάχνει εναγωνίως ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, παίρνοντας όμως αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και ξεκαθαρίζοντας ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο

Αποστάσεις από τις δηλώσεις  του Νίκου Φίλη για τη συγκέντρωση του “Παραιτηθείτε”, παίρνουν κυβερνητικές πηγές, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Νέα Δημοκρατία ότι ζητά την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ελλείψει αντιπολιτευτικής πολιτικής ατζέντας.

“Ο κ.Φίλης εξέφρασε προσωπικές απόψεις. Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί. Το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη.

“Μη μου ζητάτε να ερμηνεύσω τη δήλωση ενός πολιτικού συναδέλφου και μάλιστα, όχι απλώς συναδέλφου μου, ενός πολιτικού φίλου μου που εκτιμώ. Δεν την έχω δει τη δήλωση για να δω μέσα σε ποιο πλαίσιο της συνέντευξης διατυπώθηκε γνωρίζω όμως ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει μην υπάρχουν εμπόδια, να είναι όλο και λιγότερα τα εμπόδια σε όσους θέλουν να διαμαρτύρονται μέσα στα πλαίσια που προβλέπει το σύνταγμά μας”  είχε δηλώσει νωρίτερα στο Parapolitika FM ο κ.Σκουρλέτης , προσθέτοντας:

“Άρα προφανώς δεν ταιριάζει σε εμάς ούτε η λογική των απαγορεύσεων ούτε πολύ περισσότερο η χρήση κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σε αυτούς που ελευθέρα διαδηλώνουν και εκφράζουν τις απόψεις τους”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Φίλης είχε δηλώσει χθες πως η συγκέντρωση του “Παραιτηθείτε” είναι στα όρια της νομιμότητας.

“Θα υπάρχει υπονόμευση με “κινήματα κατσαρόλας”. Το κίνημα “παραιτηθείτε” είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τί θέλουν ακριβώς”, είχε αναφέρει ο υπουργός Παιδείας για να προσθέσει ωστόσο πως σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν.”Όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει τέτοιες κινήσεις, αλλά όχι μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση”, είπε και πρόσθεσε: “Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση προφητικών εξαγγελιών –ότι τώρα εγώ κάνω απεργία γιατί θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο- είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία”, είχε προσθέσει ο κ. Φίλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωση της και σήμερα επανήλθε με νέα δήλωση ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Παιδείας: “Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος “παραιτηθείτε”, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας. Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως”.

“Οι δηλώσεις Φίλη, Γεροβασίλη, Καμμένου και Κυρίτση λειτουργούν ως πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο” υποστήριξε στη συνέχεια κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, θέτοντας ζήτημα συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης.

“Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα”, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης  σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, που είπε ότι το κίνημα “παραιτηθείτε” βρίσκεται στα όρια της Συνταγματικής ανοχής. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι’ αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα “διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε” και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

Μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ.Φίλης επανήλθε σήμερα απαντώντας: “Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ ζητά την παραίτησή μου. Τώρα, που ο κ. Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει το ακροδεξιάς κατεύθυνσης κίνημα “Παραιτηθείτε” είναι φυσιολογικό να εντάσσει και τη δική μου παραίτηση στο γενικότερο αίτημά του. Ούτε η κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά σκοπεύουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο στον κ. Μητσοτάκη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα