Μαξίμου σε FΤ: Δεν αποτελεί αριστερή ιδιοτροπία η τήρηση του διεθνούς δικαίου

default image

Καμιά σχέση με το κλίμα, αλλά και τα όσα συζητήθηκαν στη Βιέννη δεν έχουν όσα αναφέρει δημοσίευμα της Financial Times, που κάνει λόγο για 'επίπληξη Τσίπρα, από την Μέρκελ' για το προσφυγικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

Σε γερμανικές διαρροές για εσωτερική κατανάλωση αποδίδουν κύκλοι της κυβέρνησης το δημοσίευμα της Financial Times αναφορικά με τις υποτιθέμενες συστάσεις Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Το περιεχόμενο του άρθρου βρίσκεται “σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση” τόσο από τις δηλώσεις της Καγκελαρίου, όσο και από τα όσα συζητήθηκαν στη Βιέννη στη διάρκεια της “μίνι” Συνόδου για το προσφυγικό, προσθέτουν από το Μαξίμου. Επιπλέον, απαντούν στην εφημερίδα πως δεν είναι ιδιοτροπία τους η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου και πως καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θεωρεί ασφαλή τρίτη χώρα για μετεγκατάσταση προσφύγων την Τουρκία.

Το άρθρο της οικονομικής εφημερίδας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σημείωνε πως η Μέρκελ επέπληξε την Ελλάδα αναφορικά με την ελλιπή πρόοδο στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς και την άρνηση της χώρας μας να σταλούν πίσω στην Τουρκία και αιτούντες άσυλο. Μάλιστα το δημοσίευμα στηρίζει τα λεγόμενά του και στις δηλώσεις Seibert, εκπροσώπου Τύπου της Καγκελαρίας που δήλωσε πως η Ελλάδα “έπρεπε να αποδώσει καλύτερα” σε ό, τι αφορά την επιστροφή στην Τουρκία, Σύρων προσφύγων στους οποίους δεν έγινε δεκτή η αίτηση ασύλου.

“Υπήρξε άτεγκτη” αναφέρει σύμφωνα με το δημοσίευμα διπλωματικός ακόλουθος, παρών στη Σύνοδο και τονίζει πως “βαρέθηκε τις δικαιολογίες”. Όπως αναφέρουν οι FT, εδώ και ένα χρόνο η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει και ενθαρρύνει την Ελλάδα που αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, με την σκληρή αυτή κριτική να σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής στο ζήτημα.

Η Αθήνα κατηγορείται επειδή εφαρμόζει τις Διεθνείς Συνθήκες

“Στην Σύνοδο της Βιέννης οι δηλώσεις, τόσο του Αυστριακού Καγκελάριου Κέρν όσο και της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από όσα το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times διαδίδει” αναφέρουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.

Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους

Το άρθρο μάλιστα σημειώνει ως αρνητική την επιμονή όπως σημειώνει της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς χορήγησης Ασύλου, “το οποίο σημαίνει πως κάθε άτομο δικαιούται ακρόασης και προσφυγής κατά της απόρριψης”. Σύμφωνα με το άρθρο, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιτάσσονται σε όλα όσα ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, καθώς προκαλούν “απαράδεκτη καθυστέρηση”. “Η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε.” απαντούν από το Μαξίμου.

Η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

Επιπλέον, το άρθρο στηλιτεύει και το γεγονός πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως “ασφαλές έδαφος” για τους πρόσφυγες, που σημαίνει πως δεν μπορεί να επαναπροωθήσει εκεί ανθρώπους που δικαιούνται άσυλο. Στην κυβέρνηση σημειώνουν με νόημα για το θέμα πως “η ελληνική νομοθεσία για τη μετανάστευση δεν ορίζει τίποτα διαφορετικό, σε σχέση με την αναγνώριση τους Τουρκίας ως ασφαλούς 3ης χώρας, από όσα ορίζουν οι εθνικές νομοθεσίες όλων των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά και από όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία”.

Υποσχέθηκαν 400 υπαλλήlους και έστειλαν τελικά 19

Όσο για τους αργούς ρυθμούς στη διαδικασία ασύλου από την Αθήνα τονίζουν την έλλειψη προσωπικού, το οποίο είχει υποσχεθεί η Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο (EASO). Από τα 400 άτομα στα οποία είχαν δεσμευθεί Κομισιόν και μέλη κράτη, εν τέλει κατέφθασαν μόνο 19. “Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο σχετικές επιστολές προς την EASO, χωρίς, ακόμη, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, σχετική ανταπόκριση” συμπληρώνουν για το θέμα.

Στην πραγματικότητα, λένε από το Μαξίμου, Τσίπρας και Μέρκελ δύο επικέντρωσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης, καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας. Τα δύο αυτά ζητήματα ήταν και εκείνα που υπερτόνισε τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και η Καγκελάριος στις δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο της Βιέννης.

Αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους

“Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση πράγματι η Ε.Ε δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της αφού, από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν αποφασιστεί, έχουν υλοποιηθεί περίπου 4000” αναφέρουν πηγές του κυβερνητικού σχηματισμού και εξηγούν πως “αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει από κάτι, δεν είναι από την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με το άσυλο, αλλά από την άρνηση πολλών χωρών της Ε.Ε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα