Μαξίμου προς Ζάεφ: Όχι σε “Μακεδονία του Ίλιντεν” – Καλωσορίζουμε το erga omnes
Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απορρίπτει ουσιαστικά και "επισήμως" την πρόταση για "Μακεδονία του Ίλιντεν". Τονίζει το θετικό της αποδοχής, για πρώτη φορά, της χρήσης έναντι όλων και υπενθυμίζει ότι αναγκαία είναι και η αλλαγή Συντάγματος
- 19 Μαΐου 2018 20:12
Επισήμως αρνητική είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ilindenska Makedonija που αποτέλεσε την τελευταία πρόταση του Ζόραν Ζάεφ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ενθαρρύνει τους γείτονές μας ώστε να συνεχιστεί από κοινού η συνεργασία για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση απορρίπτει την τελευταία σκοπιανή πρόταση και ζητά η συζήτηση να επανέλθει στις προηγούμενες προτάσεις δηλαδή στις πέντε ονομασίες που έχουν κατατεθεί υπό την επίβλεψη του κ. Νίμιτς.
Η αντίδραση του Μαξίμου συνδέεται με τις επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις αντιδράσεις τους στο Ilindenska Makedonija μετά και την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου θεωρεί ως τεράστιο βήμα το γεγονός πως για πρώτη φορά επισήμως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχεται μία λύση erga omnes.
Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου καλωσορίζεται η αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.
Ζάεφ: Αποδεκτή η ονομασία “Republika Ilindenska Makedonija” erga omnes
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση της χώρας αποδέχεται την ονομασία “Republika Ilindenska Makedonija” erga omnes.
Ακόμη, σημείωσε ότι η εφαρμογή της ονομασίας “Republika Ilindenska Makedonija” στο εσωτερικό της χώρας θα γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά.
Μάλιστα, είπε, ότι εάν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.