Μαξίμου: Σταθερή επιδίωξη Μητσοτάκη η συνεννόηση στα εθνικά

Μαξίμου: Σταθερή επιδίωξη Μητσοτάκη η συνεννόηση στα εθνικά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς. Κύριο θέμα η Τουρκία. Δεν υπήρξε συναίνεση για τον εκλογικό νόμο. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Την επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναίνεση στα εθνικά θέματα υπογραμμίζουν από το Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, στους οποίους δόθηκε και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον εκλογικό νόμο

“Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα” αναφέρεται ειδικότερα στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. 

Πάντως με το ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία σαφής διαφορά φιλοσοφίας, καθώς ο  Αλέξης Τσίπρας  ζήτησε την αναστολή της ψηφοφορίας για τις βάσεις των ΗΠΑ, αίτημα στο οποίο απάντησαν κυβερνητικοί κύκλοι, χαρακτηρίζοντας λάθος να ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αναστολή της «αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ» αυτή την κρίσιμη ώρα και υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που ξεκίνησε ως κυβέρνηση τη σχετική συμφωνία.

Κατά τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη πάντως υπήρξε διάθεση συναίνεσης στα εθνικά, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και τον πρωθυπουργό να συμφωνούν ως προς τη Χάγη

Διαφώνησαν όμως όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, καθώς η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ δε δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για ανώτατο μπόνους στο πρώτο κόμμα 50 έδρες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο πάντα της προσπάθειας συνεννόησης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου, επιμένοντας στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα, προσέθετε το Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση όμως συναίνεση για τον εκλογικό νόμο δεν υπάρχει, καθώς ο Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δε συζητά κατάργηση της απλής αναλογικής, ο Κυριάκος Βελόπουλος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μόλις μελετήσει την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης διαφωνεί. Εφόσον και το ΚΙΝΑΛ λέει όχι και η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη δική της πρόταση, φαίνεται πως η ΝΔ θα προχωρήσει μόνη της. Ούτως ή άλλως βέβαια δεν συγκεντρώνονταν οι 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί νέος νόμος στις επόμενες εκλογές, οπότε θα στηθούν διπλές κάλπες. 

Ο κ. Βελόπουλος εξέφρασε προβληματισμό για τη Χάγη, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ως γνωστόν διαφωνεί με την υπογραφή του East Med.

Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Το ΚΚΕ βεβαίως αναμένεται να εκφράσει την πάγια διαφωνία του με τη συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την αντίθεση του στον East Med, ενώ ζητά να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις και φυσικά δεν πρόκειται να ψηφίσει κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του στους πολιτικούς αρχηγούς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν έθιξε το θέμα κατά τις συναντήσεις. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε και δημοσίως την άποψη ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος, ενώ η κ. Γεννηματά επέμεινε σε Πρόεδρο από την κεντροαριστερά χωρίς να μπει σε ονοματολογία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα