Μαζί με τα μέτρα αίρεται και η συναίνεση

Μαζί με τα μέτρα αίρεται και η συναίνεση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η "κανονικότητα" της πόλωσης, κυρίως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος έναντι του έως τώρα, συναινετικού κλίματος. Ολοένα και πυκνώνουν τα φαινόμενα γενικευμένης αντιπαράθεσης.

Μπορεί –έως στιγμής- τα κρούσματα του κορονοϊού να μειώνονται, δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο με τα “κρούσματα” πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Αυτά αντιθέτως μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται και να έχουν ιδιαίτερα υψηλό “δείκτη διασποράς”: Στην οικονομία, το περιβάλλον αλλά και τα σκάνδαλα του παρελθόντος.

Η εβδομάδα που ήδη ξεκίνησε στο κοινοβούλιο, δεν θυμίζει σε τίποτε την προηγούμενη. Αυτή στην οποία η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών έκλεισε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαπιστώνει, πως ο διάλογος “διεξήχθη σε καλό και βασικά σε εποικοδομητικό κλίμα”.

Με την εκλογολογία να υφέρπει, στην πολιτική ζωή αρχίζουν να “ανεβαίνουν οι στροφές”. Ιδίως ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πολιτική ατζέντα, παρεισφρέουν και άλλα θέματα εκτός από την πανδημία, αν και όλα αναλύονται κάτω από το πρίσμα των επιπτώσεών της. Σταδιακά η κριτική στα πεπραγμένα των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων επανέρχεται στις διπολικές αντιπαραθέσεις. Κερδίζοντας χώρο πλάι στις αναφορές για ενότητα απέναντι στις προκλήσεις της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης που φέρνει μαζί της.

Στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Η σημερινή (05/05) συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, σχετικά με τη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την περιβαλλοντική προστασία, αναμένεται να είναι ένα πεδίο, όπου θα καταγραφεί η ολοένα αυξανόμενη ένταση. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει στην κοινοβουλευτική συζήτηση, που θα λήξει με ονομαστική ψηφοφορία.

Από τη Δευτέρα άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε τις προθέσεις της: Αρχικά καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας. Στην συνέχεια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να γενικεύει την επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως  στην πανδημία “βρίσκει ευκαιρία για μια πολιτική πλήρους απορρύθμισης και αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, της οικονομίας, αλλά και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

Νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης είχε κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για «τυφλό κομματικό πάθος». Στην Βουλή βρέθηκε προκειμένου να υπερασπίσει το νομοθέτημα και η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέροντας μεταξύ άλλων πως έχουμε πέντε καταδίκες του ευρωπαϊκού δικαστηρίου εξαιτίας της “περιβαλλοντικής ευαισθησίας” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξεταστική

Πηγή μόνιμης πόλωσης αναμένεται να αποτελέσει εφεξής η Εξεταστική Επιτροπή για τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με την διερεύνηση της υπόθεσης Novarits. Ιδίως από την στιγμή που εκκρεμεί πλέον μια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την χθεσινή κατάθεση πρότασης από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για διεύρυνση του κατηγορητηρίου σχετικά με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η Νέα Δημοκρατία με την κίνηση της αυτή, ουσιαστικά βγάζει από το προσκήνιο την πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου με την φαρμακευτική πολυεθνική. Το αντικείμενο της επιτροπής πλέον θα είναι η παρεμβατικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην λειτουργία της δικαιοσύνης. Προϊδεάζοντας για κόντρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που θα αφορούν μια ευρύτερη γκάμα υποθέσεων, στις οποίες υπήρξε ανακριτική ή δικαστική εμπλοκή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για την στάση που θα τηρήσει. Ανέφερε πως οι κυβερνώντες περνούν “στο δεύτερο στάδιο της γελοιοποίησης τους κατασκευάζοντας κατηγορίες που μόνο στο μυαλό των πραγματικών σκευωρών υπάρχουν”.

Εφ’ όλης της ύλης για την οικονομία

Χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης όμως είχε και η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το βράδυ της Δευτέρας. Αντικείμενο της ήταν η μεσαία τάξη και τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την στήριξή της.

Είναι ενδεικτικό ότι στις απαντήσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας, κάθε άλλο παρά “έμεινε” στα ζητήματα που σχετίζονται με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αντίθετα αναφέρθηκε στην πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων είπε πως επί ΣΥΡΙΖΑ “το 52% των φορολογικών δηλώσεων του 2018 είχε εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ” ενώ “οι φορολογούμενοι με εισόδημα από 20 έως 70 χιλιάδες μειώθηκαν κατά 12%”. Αποδίδοντας έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή συρρίκνωσης της μεσαίας τάξης.

Μάλιστα έκανε προσωπική επίθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας πως “είστε ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που κόψατε το αφορολόγητο”, καθώς και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρείς ενισχύσεις 26 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι αντιλήψεις για απαλλαγή των φορολογούμενων από τις υποχρεώσεις τους για φέτος, θα είναι επιζήμιες αφού αν δεν πληρώνονται οι φόροι δεν θα μπορούν να πληρωθούν και οι συντάξεις. Αναφερόμενος μάλιστα στην μεσαία τάξη τόνισε πως «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Ήμασταν έτοιμοι να τις κάνουμε μέχρι που ήλθε αυτή η κρίση».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να ακολουθήσει την λογική της συνολικής αντιπαράθεσης. Αναρωτήθηκε αν  “είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι η καταστροφή της μεσαίας τάξης έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ”, όταν επί της διακυβέρνησης της Ν.Δ που προηγήθηκε “26% έπεσε το ΑΕΠ”.

Επέμεινε παράλληλα απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα ότι σήμερα “η καθαρή δημοσιονομική παρέμβασή σας είναι 6 δισ. ευρώ”. Τον κάλεσε μάλιστα να εξηγήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για “τη μεσαία τάξη που της υποσχεθήκατε τόσα και τόσα, να πείτε ποιο σχέδιο έχετε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα