Με αιχμές για Σημίτη- Καραμανλή, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση στο υπουργικό

Με αιχμές για Σημίτη- Καραμανλή, το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση στο υπουργικό
ΑΘΗΝΑ-Ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου γενικότερα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Θεσμικός, δηλαδή υπηρεσιακός, γενικός γραμματέας πενταετούς θητείας στα υπουργεία παράλληλα με τον πολιτικά ορισμένο γραμματέα

Τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση συζήτησε το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ή κ. Γεροβασιλη έκανε λόγο για νομοσχέδιο τομή στη δημόσια διοίκηση της χώρα, ” Μια ριζοσπαστική προοδευτική διοικητική, μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που επικαλούνταν είτε τον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε δήθεν επανίδρυση κράτους”, αφήνοντας έτσι αιχμές για τις αντίστοιχες προσπάθειες επί κυβερνήσεων Σημίτη – Καραμανλή.

Υπενθυμίζεται ότι την επανίδρυση του κράτους είχε αναλάβει τότε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

“Βάζουμε τέλος στο πελατειακό κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα με εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς”, δήλωσε ή κ. Γεροβασιλη.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης δομών, θα υπάρχει τελικά θέση θεσμικού (δηλαδή υπηρεσιακου) Γενικού γραμματέα στα υπουργεία από το μητρώο με 5ετη θητεία, τον οποίο ή εκάστοτε κυβέρνηση δε θα μπορεί να αλλάξει.

Παραμένει όμως και ο γενικός που θα εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς θα ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.

Το νομοσχέδιο θα χωρίζεται σε τρία μέρη:

Αξιολόγηση

Επιλογή προϊσταμένου

Δημιουργία μητρώου στελεχών

Στη συνέχεια κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι:

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση. Και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:

Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια  είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς.     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα