Με διαφορετική ατζέντα και παρουσία στη Μαδρίτη οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ

Με διαφορετική ατζέντα και παρουσία στη Μαδρίτη οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ
Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες την τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και όχι κριτική στην Ελλάδα το μήνυμα Μεϊμαράκη στο ΕΛΚ. Σήμερα και η ομιλία Σαμαρά. Ερωτηματικό η παρουσία Μεϊμαράκη. Τι κρύβει η κοινή πτήση Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη και Σαμαρά, καθώς και η παρουσία της Μπακογιάννη στο δείπνο προς τιμήν του Ολάντ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα στη Μαδρίτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε δύο επίπεδα στρέφεται η προσοχή της ΝΔ από τη συμμετοχή της στο συνέδριο του ΕΛΚ. Αφενός στην άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων που έχει προκαλέσει η επικριτική στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της Ελλάδας και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με αφορμή την προσφυγική κρίση. Αφετέρου στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ από την παρουσία τους στη Μαδρίτη επιχειρούν ο καθένας για λογαριασμό του να αποκομίσει προσωπικά οφέλη στο πλαίσιο της εσωκομματικής εκλογής.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σήμερα θα πάρει μέρος στην σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η προσφυγική κρίση. Χτες το θέμα δημιούργησε μείζονα αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με αφορμή το προσχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε με αποχή της ΝΔ από την ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ σε σαφώς πιο ήπιους τόνους από τα όσα είχαν προηγηθεί κατά την φάση των διαβουλεύσεων για την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος, τόνισε ότι χρειάζεται «αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και όχι κριτική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

Μάλιστα το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Μεϊμαράκης από τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ με στόχο την τόνωση του ηγετικού του προφίλ είναι ότι η ΝΔ «κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από τη μεριά του προβάλει τη συμμετοχή του στη σύνοδο των μελών του ΕΛΚ που είναι μέλη της επιτροπής περιφερειών της ΕΕ, στην οποία και ο ίδιος με την ιδιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι μέλος ούτως ή άλλως, ενώ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου τον Αγάπιο Νεοφύτου.

Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας έκανε αρκετά tweet και αναρτήσεις φωτογραφικού υλικού από τη συμμετοχή του στο συνέδριο του ΕΛΚ για να προσδώσει μεγαλύτερο κύρος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε διαφορετική τακτική συνεχίζοντας τις περιοδείες του στη χώρα και θα φτάσει σήμερα στη Μαδρίτη κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του ΕΛΚ.

Ενδεικτικό του εσωκομματικού κλίματος στην ίδια την αντιπροσωπεία της ΝΔ είναι και το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς –ο οποίος δεν συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη αντιπροσωπεία της ΝΔ- ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα δώσει το παρών ή όχι. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Μεϊμαράκη με ξένους ηγέτες.

Πάντως δύο ειδήσεις της χτεσινής μέρας προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά ταξίδεψαν με την ίδια πτήση για Μαδρίτη. Μάλιστα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι κάθισαν και σε διπλανά καθίσματα και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τις εξελίξεις στη ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς την ισπανική πρωτεύουσα. Πάντως το ενδιαφέρον στράφηκε στο κλίμα –το οποίο μεταδίδεται ως καλό- στο σύντομο χαιρετισμό που είχαν κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντώνης Σαμαράς και αυτό γιατί αυτή η «συνάντηση» έγινε λίγες μόλις ώρες μετά τις αποστάσεις που κράτησε από τον πρώην πρωθυπουργό ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ για το κυβερνητικό του έργο του κ. Σαμαρά αλλά και για το αν θα ήθελε τη στήριξή του στην εσωκομματική εκλογή.

Η δεύτερη είδηση αφορά στο γεγονός ότι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκπροσωπήσει η Ντόρα Μπακογιάννη στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ. Κάτι που δείχνει ότι η εσωκομματική συμμαχία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι αρκετά προωθημένη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα