“Με έναν νόμο η διάλυση των Δήμων…”

“Με έναν νόμο η διάλυση των Δήμων…”

"Είναι ένας νόμος που ασφαλώς δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο, όμως, βάζει για ένα διάστημα σε κρίση λειτουργίας και αποτελεσματικότητας ένα θεσμό που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο θα πρέπει να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο."

Η Κυβέρνηση σε ένα παροιμιώδη μιμητισμό και συνέχεια του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» ονόμασε κατ’ ευφημισμό «Κλεισθένη» το ανουσιούργημα που εμφάνισε και ψήφισε στη Βουλή.

Στο όνομα ενός παράλογου «δημοκρατισμού», ουσιαστικά πυροβολεί την πραγματική δημοκρατία στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο όνομα της απλής αναλογικής τους μετατρέπει σε πεδίο συναλλαγής και κομματικής καντρίλιας. Στο όνομα της άμεσης λαϊκής συμμετοχής τους καθιστά ατελέσφορους, διαλύοντας κάθε δυνατότητα υλοποίησης της αποστολής τους.

Ενισχύει έτσι, τον άκρατο τοπικισμό. Κολακεύει την εξουσιομανία και τη ματαιοδοξία. Παραλύει την καθημερινή σχέση των τοπικών αρχών με τους πολίτες. Δίνει το έναυσμα για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και για απ’ ευθείας αντιπροσώπευση συμφερόντων. Προωθεί το ξήλωμα του «Καλλικράτη» και τον εκ νέου κατακερματισμό. Είναι ένας νόμος που ασφαλώς δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο, όμως, βάζει για ένα διάστημα σε κρίση λειτουργίας και αποτελεσματικότητας ένα θεσμό που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο θα πρέπει να παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Αν κάποιος διατηρούσε την παραμικρή αμφιβολία για τους πραγματικούς στόχους αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας ήρθε ο τραγέλαφος της «διπλής τροπολογίας». Όπου όχι μόνο αποκαλύπτει τις ανομολόγητες επιδιώξεις για την τύχη του θεσμού αλλά τις συνδέει ευθέως με τις κομματικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτικών εκλογών. Ένα παιχνίδι πολιτικά, ηθικά, συνταγματικά ανεπίτρεπτο. Ένα παιχνίδι που σε τελευταία ανάλυση δημιουργεί μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας. Και προδίδει την πραγματική σχέση της κυβερνώσας παράταξης με τους θεσμούς και την ανάγκη ανασύνταξης της πολιτείας. Κι αυτό έρχεται σε συνέχεια της απροκάλυπτης προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και κάθε διακριτής εξουσίας και θεσμού.

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη περισσότερο αναλογικού συστήματος στη λειτουργία της Περιφέρειας και του Δήμου και δημοκρατικό μετασχηματισμό του «δημαρχο-κεντρικού» σημερινού καθεστώτος. Όχι, όμως, διαλύοντας το θεσμό αλλά αναβαθμίζοντας την λειτουργία του. Προηγείται η αλλαγή στην εσωτερική δομή, η ενίσχυση των εκτελεστικών του οργάνων, η εισαγωγή διαδικασιών κοινοβουλευτικού τύπου για την αναβάθμιση των παρατάξεων, η αποψίλωση της γραφειοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και, βέβαια, χωρίς να μετατρέψει το Δήμαρχο ούτε σε αφέντη, ούτε σε διακοσμητικό στοιχείο .

Σήμερα ο χώρος της Αυτοδιοίκησης χρειάζεται ένα ακόμη κύμα ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα αποτελεί συνέχεια και δραστική τομή στις προηγούμενες. Μια θεσμική επανάσταση που να αναβαθμίζει τις Περιφέρειες και τους Δήμους στα κατ’ εξοχή όργανα ανάπτυξης της χώρας και εξυπηρέτησης του πολίτη. Μια αλλαγή που μόνο ο χώρος μας έχει την πείρα, την γνώση και κυρίως τη βούληση να πραγματώσει στο πλαίσιο μιας πραγματικά προοδευτικής παράταξης.

* Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα