Με “επιστροφή στο 2015” επιχειρεί να μειώσει την αποχή ο Μητσοτάκης

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι κύριος κίνδυνος για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι η αποχή, λόγω της ακρίβειας, και επιχειρεί να αναζωπυρώσει αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά

Η αποχή παραμένει ο μεγαλύτερος αντίπαλος και ο κυριότερος κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά το κυβερνών κόμμα.

Ο βαθμός συμμετοχής των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ άλλωστε θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το ποσοστό της, αλλά και τελικά τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι τον απασχολεί όχι μόνο να φτάσει ή και να περάσει τον πήχη του 33%, αλλά και να έχει όσο περισσότερους ευρωβουλευτές στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σημειωτέον ότι ανάλογα με το ποσοστό της ΝΔ και το ποσοστό των εκτός Ευρωβουλής μικρών κομμάτων, το κυβερνών κόμμα με βάση τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα εκλέγει οκτώ, ενδεχομένως και εννέα ευρωβουλευτές (εφόσον στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μπουν περισσότερα μικρά κόμματα).

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών έχει σημασία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει η ΝΔ να παραμείνει το μεγαλύτερο (αναλογικά) κόμμα του ΕΛΚ και άρα να πιέσει την επομένη των ευρωεκλογών και για μία καλή θέση επιτρόπου στη μοιρασιά της Κομισιόν.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος πρέπει πρωτίστως να πάνε οι ψηφοφόροι της ΝΔ στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός στις προεκλογικές περιοδείες του σπεύδει να αναγνωρίσει την κόπωση των ψηφοφόρων καθώς από το Μάιο του 2023 έχουν ήδη πάει τέσσερις φορές στις κάλπες (δύο φορές για εθνικές και δύο για αυτοδιοικητικές).

Αλλά και εμμέσως να δείξει ότι κατανοεί τα παράπονα της δεξιάς ιδίως βάσης, που σε μεγάλο βαθμό θεωρεί ότι η κυβέρνηση την αγνοεί λόγω της σιγουριάς που της έχει δώσει το 41%.

Το 2015 ως απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ακρίβεια

Για αυτό ο κ.Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι το 41% δεν είναι εντολή αλαζονείας. Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός επισείει πλέον τον κίνδυνο επιστροφής στο… 2015 και αντιμετωπίζει ως “απειλή” τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Ποτέ δε θα γυρίσουμε πίσω στο 2015”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός χθες από το Παλαιό Φάληρο. Και πρόσθεσε: “Αυτό το μήνυμα να τους στείλετε. Διότι δεν έχουν αλλάξει. Το περιτύλιγμα άλλαξε, αλλά το ψέμα, η τοξικότητα και τα λεφτόδεντρα παραμένουν χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ”. 

Καθώς δε η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και βασικό λόγο απροθυμίας παραδοσιακών ψηφοφόρων να σπεύσουν στις κάλπες των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός αφενός επικαλείται την επιστολή στην Κομισιόν για τις διαφοροποιήσεις στις τιμές προϊόντων πολυεθνικών, αφετέρου επισείει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εάν εφαρμοζόταν ποτέ οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να πιάσει τρίτη φορά το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο;

“Αυτοί που τάζουν πρόγραμμα 45 δισ ευρώ σας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν και ότι αν εφάρμοζαν έστω και μέρος αυτών που λένε θα κινδυνεύαμε ξανά με χρεοκοπία”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενώ επιχείρησε να συνδυάσει το αφήγημα περί επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής με την “απειλή” χρεοκοπίας, λέγοντας: “Θα μπορούσαμε να κυλήσουμε πίσω, εάν δεν ακολουθούσαμε συνετές οικονομικές πολιτικές”. 

Με αυτές τις αναφορές ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αναζωπυρώσει τα αντιΣΥΡΙΖα αντανακλαστικά των παραδοσιακών δεξιών, αλλά και κεντρογενών ψηφοφόρων της ΝΔ. Η αντιΣΥΡΙΖΑ συμμαχία αποτέλεσε άλλωστε συνταγή επιτυχίας το 2019 και το 2023. Εν τω μεταξύ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει και η ουσιαστική απουσία αντιπάλου δημιουργεί στους ψηφοφόρους της ΝΔ, που έχουν παράπονα από την κυβέρνηση, την αίσθηση ότι μπορούν – αν δεν ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας- να επιλέξουν την αποχή ως ένα είδος σιωπηλού μηνύματος.

Σε αυτό το κοινό προσπαθεί ιδίως να απευθυνθεί στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών ο κ. Μητσοτάκης. Και ταυτόχρονα να πείσει ένα μετακινούμενο κοινό ψηφοφόρων ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη ρεαλιστικές, είναι ακοστολόγητες και άρα είναι ανεφάρμοστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα