Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά η σημερινή αντιπαράθεση των αρχηγών στην Βουλή
Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα αναμένεται στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την πανδημία που προκάλεσε το ΚΙΝ.ΑΛ. Κορονοϊός, άνοιγμα σχολείων, οικονομική κρίση αλλά και εθνικά θέματα στο επίκεντρο.
- 07 Σεπτεμβρίου 2020 06:28
Σε μία συγκυρία που είναι ανοιχτά όλα τα μέτωπα, της πανδημίας, της οικονομίας αλλά και τα εθνικά θέματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι σήμερα στις 5 το απόγευμα στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχει προκαλέσει η Φώφη Γεννηματά. Αντικείμενο της συζήτησης είναι η έξαρση της νόσου αλλά και το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Ως εκ τούτου αναμένεται κόντρα υψηλών τόνων. Ο πρωθυπουργός εικάζεται ότι θα παραπέμψει στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που θα εξαγγείλει το επόμενο Σαββατοκύριακο από την Θεσσαλονίκη ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να σηκώσει τους τόνους μιλώντας για κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη ήταν στις 26 Αυγούστου και αφορούσε το θέμα των συμφωνιών για τις ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας Αιγύπτου και Ιταλίας. Η σημερινή συζήτηση όμως, δεν θεωρείται ότι θα κινηθεί σε παρόμοια συναινετικά μοτίβα. Άλλωστε ακόμη και για τα εθνικά θέματα η πρόσφατη διένεξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δίνει «λαβές» στην αντιπολίτευση για έντονη κριτική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να «κατέβει» στην κοινοβουλευτική κόντρα με αιχμή του δόρατος την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον ισχυρισμό ότι παραμένει σε επίπεδα καλύτερα σε σύγκριση με άλλα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Ειδικά μάλιστα για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων εκτιμάται ότι θα αναφερθεί στην σύμφωνη γνώμη των ειδικών για τα ζητήματα των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίσης για τις παρεμβάσεις που ο ίδιος έχει εισηγηθεί, όπως οι δωρεάν μάσκες, «κρεμώντας» την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που είχε χαρακτηρίσει την μάσκα «προσωπικό εργαλείο».
Επίσης πιστεύεται ότι θα παραπέμψει στην ανακοίνωση μέτρων για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία την οποία αναμένεται να κάνει στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την ερχόμενη Κυριακή από το Βελίδειο στην Θεσσαλονίκη. Όπως έχει φημολογηθεί αυτά θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η στοχευμένη παράταση προγραμμάτων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων (πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, επιδοτούμενη μείωση ενοικίου κ.λ.π) , τα αναδρομικά στους συνταξιούχους τους επόμενους μήνες αλλά και το «νέο κύμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πει ο πρωθυπουργός για τα εθνικά θέματα και κυρίως για την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία.
Στα ίδια θέματα, από εντελώς διαφορετική οπτική, αναμένεται να εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Έχοντας μάλιστα ξεκαθαρίσει κάπως και το τοπίο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινή εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως γραμματέα του κόμματος. Σαφές δείγμα άλλωστε έδωσε με την χθεσινή ομιλία του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ανέφερε για την κυβέρνηση ότι «κάθε μέτρο και κάθε πρωτοβουλία της, από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μέχρι την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υλοποιεί την ιδεοληπτική και ανιστόρητη εμμονή της ότι όλα μπορεί να τα λύσει η ασυδοσία της αγοράς και η υποταγή σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «όλες της οι ενέργειες ως τώρα χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, επιπολαιότητα, απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις πρωτοφανείς προκλήσεις που βιώνει η χώρα».
Σημείωσε παράλληλα ότι «η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων. Η ανεργία καλπάζει, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με αυτό τον μέσο όρο πρέπει να έχουν ένα ταμπού σε αυτή τη κυβέρνηση, αν κρίνω και από το πώς μετρά τους μαθητές ανά τάξη η κ. Κεραμέως, όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί τους αυξάνει αντί να τους μειώνει στην περίοδο της πανδημίας».
Στο επίκεντρο της συζήτησης όμως αναμένεται να βρεθεί και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Παρασκευής και μεταξύ άλλων περιέχει θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Το θέμα αυτό άλλωστε αναμένεται να αναδειχθεί και από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής που εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η ΝΔ επιμένει ο εργαζόμενος να δουλέψει δωρεάν και υποχρεωτικά τις μισές ώρες από την καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος στην επιχείρηση. Δηλαδή η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει την υποχρεωτική και απλήρωτη εργασία σε αντίθεση με το εργατικό Δίκαιο, το Σύνταγμα και την κοινή λογική που λέει οι ημέρες καραντίνας να υπολογίζονται σαν άδεια ασθενείας». Προσθέτει επίσης ότι «το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι κουτσουρεμένο και υπολογισμένο με τα 534 ευρώ του επιδόματος». Συνολικά μάλιστα η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να είναι σκληρή στην κριτική της και παρότι διατηρεί το δόγμα του «διμέτωπου» ενάντια σε ΝΔ-ΣΥΡΖΑ να εστιάσει σήμερα τα πυρά της στην κυβέρνηση.
Στην συζήτηση θα λάβουν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης, ενώ θα υπάρχει το δικαίωμα για δευτερολογίες και τριτολογία του πρωθυπουργού.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr