Με Ολάντ μίλησε ο Τσίπρας για την επόμενη ημέρα του Brexit
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο καθυστέρησε καθώς είχε συνομιλία με το Γάλλο πρωθυπουργό σε μία προσπάθεια συγκρότησης προοδευτικής συμμαχίας για αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ
- 25 Ιουνίου 2016 10:19
Τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο του Brexit και στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης μίας προοδευτικής συμμαχίας για αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως κοινή εκτίμηση ήταν η ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.
Όπως είχε γράψει το News247, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τρίτης.
“Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση του 2008. Πρέπει να αλλάξει η ατζέντα της ΕΕ και μακριά από τον απομονωτισμό”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Εκτιμούσαν επίσης ότι “η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο μετά τις εξελίξεις και στην αλλαγή ατζέντας με στροφή στην Ευρώπη με προοδευτικές συμμαχίες”.
Ο κ.Τσίπρας στη δήλωση του χθες εξάλλου αυτό ακριβώς είχε θέσει ως στόχο, δηλαδή τη στροφή της ΕΕ σε μία πιο φιλολαϊκή και δημοκρατική κατεύθυνση, με εγκατάλειψη της σκληρής λιτότητας. Είχε κάνει μάλιστα λόγο για “μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα.”
Ο κ.Ολάντ πάντως που τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για τη συνάντηση που συγκάλεσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν τη Σύνοδο Κορυφής (κίνηση που δείχνει ότι το Βερολίνο δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει πολιτική και τρόπο λειτουργίας η ΕΕ, αλλά μάλλον το αντίθετο), στην πρώτη του δήλωση ουσιαστικά κάλεσε το Λονδίνο να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την πόρτα της εξόδου που άνοιξε το δημοψήφισμα.
Έχει άλλωστε να αντιμετωπίσει τη γαλλική ακροδεξιά: Η Μαρί Λεπέν ήδη κάλεσε τους Γάλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρετανών. Και επίσης ο Ολάντ επιμένει στην εφαρμογή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, που προκαλούν αντιδράσεις στη γαλλική κοινωνία. Το ερώτημα είναι επομένως εάν το Παρίσι θα πιέσει το Βερολίνο για αλλαγή πλεύσης.
Υπάρχει πάντως όπως είναι λογικό, κινητικότητα στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο. Ο κ.Ολάντ προτού μεταβεί στο Βερολίνο, θα συναντηθεί σήμερα με τον κ.Ρέντσι στο Παρίσι, καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός ανησυχεί για το μέλλον