Με παρέμβαση του ΚΚΕ επανέρχεται το θέμα της ΛΑΡΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάζεται σε 3'
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο υπουργείο Οικονομικών (ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ) ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Όσα είπε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Παρέμβαση στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, φέρνοντας, όπως σημειώνει, «για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

Μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ, η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να επαναφέρει προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημείωσε:

«Κύριε πρόεδρε,

Θέλω σύντομα να αναφερθώ σε ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, αυτό της επιχείρησης Σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ στην Ελλάδα. Στις 27 Φεβρουαρίου 2023 συζητήθηκαν στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου οι αναφορές 349-22 και 298-22 που είχε καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Εν συνεχεία στις 22 Μαρτίου 2023 στη συνεδρίαση των συντονιστών αποφασίστηκε οι εν λόγω αναφορές να παραμείνουν ανοιχτές.

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που διαθέτει τα μοναδικά ιδιόκτητα κοιτάσματα και μεταλλεύματα νικελίου – κοβαλτίου, που αποτελούν κρίσιμα υλικά, όπως και το μοναδικό στην ΕΕ πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο με ιδιόκτητα κοιτάσματα. Ωστόσο, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιχείρηση μετά από μία πορεία απαξίωσης, οδηγήθηκε σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και έχουν οδηγηθεί στην ανεργία.

Το σωματείο των εργαζομένων αυτές τις μέρες βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, περιοδεύει σε όλη την περιοχή εκεί όπου κατοικούν οι απολυμένοι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, την αποτροπή του παραπέρα οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού των χωριών τους. Επίσης, υπογραμμίζει την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην επιχείρηση, που μπορεί να οδηγήσει σε βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας, ενώ συνεχίζει τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και συνεπώς να αποφευχθούν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στις περιοχές που δραστηριοποιούνταν μονάδες της ΛΑΡΚΟ.

Με βάση τα παραπάνω, επαναλαμβάνω το αίτημα που έχω καταθέσει με επιστολή μου και ζητώ να τεθεί το ζήτημα αυτό στην πρώτη συνεδρίαση των συντονιστών και να αποφασιστεί η συζήτηση των αναφορών 349-22 και 298-22 που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα