Με προσχήματα διαλόγου η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες
Διαβάζεται σε 3'Η κυβέρνηση τάζει διάλογο στους αγρότες, παρότι ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα, παίζοντας έτσι καθυστερήσεις.
- 08 Φεβρουαρίου 2024 06:23
Ανοιχτή στο διάλογο, αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους, δηλώνει η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες, που προχωρούν πλέον πιο δυναμικά με τα μπλόκα.
Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έβαλε μάλιστα και μία επιπλέον δόση κοινωνικού αυτοματισμού στο μείγμα της κυβερνητικής στρατηγικής.
“Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο – όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του – και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου”, διαμήνυσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Χαϊδάρι.
Στη γραμμή αυτή άλλωστε είχε κινηθεί εξαρχής το Μαξίμου μετά την απόφαση του συντονιστικού των αγροτών προχθές στη Νίκαια της Λάρισας.
Επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στη Λάρισα, όπως ανέμεναν οι Θεσσαλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πάντως ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ο πρωθυπουργός όμως σήμερα θα έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συζητηθούν τα αγροτικά θέματα ανά περιφέρεια.
Ο κ. Αυγενάκης, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, έχει χαμηλώσει τους τόνους και προσπαθεί να καλοπιάσει τους αγρότες. Από τις δηλώσεις για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις, χθες τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι οι αγρότες “δεν είναι ούτε τεμπελχανάδες, ούτε παραχαϊδεμένοι”.
Ενώ κάλεσε το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων και να προσέλθουν στο Υπουργείο για να συζητήσουν μαζί του. Την ίδια πρόταση επανέλαβε το απόγευμα και στο μπλόκο στο Νέο Μοναστήρι, το οποίο επισκέφθηκε.
Διάλογος μεν, αλλά
Η κυβέρνηση επομένως δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο, αλλά καλεί πρώτα τους αγρότες να βρουν μία κοινή εκπροσώπηση με κοινές προτάσεις. Και αυτό καθώς κάθε περιοχή έχει και τα δικά της αιτήματα.
Στα δύο βασικά κοινά αιτήματα των αγροτών πάντως, δηλαδή στα αιτήματα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και για πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, η κυβέρνηση ήδη έχει πει σαφέστατα όχι.
Όταν επομένως μιλά για διάλογο, η κυβέρνηση εννοεί σε επιμέρους μικρότερα αιτήματα και αν. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, για την όποια περαιτέρω ενίσχυση η κυβέρνηση πρέπει είναι προσεκτική. Διότι – επισήμανε- η χώρα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά δε στο φλέγον θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μάχεται μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του νότου (ομάδα των EUMED-9) για να προχωρήσει πιο δυναμικά η αναθεώρηση.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους γαλάζιους αγρότες να ψηφίσουν ΝΔ και στις ευρωεκλογές. Το επιχείρημα που προτάσσουν είναι ότι έτσι θα δώσουν στην κυβέρνηση και στην ευρωομάδα του ΕΛΚ τη δυνατότητα να πιέσει περισσότερο για αλλαγές στην ΚΑΠ. Αλλά οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να ισχύσουν ως γνωστόν μετά το 2025.