Με πρώτες τις υπογραφές Σαμαρά-Καραμανλή, η πρόταση της Ν.Δ για εξεταστική από το 1981

Με πρώτες τις υπογραφές Σαμαρά-Καραμανλή, η πρόταση της Ν.Δ για εξεταστική από το 1981

Κατατέθηκε η πρόταση, που αποτελεί ουσιαστικά επαναφορά αυτής που είχε υποβάλει η Ν.Δ το 2010, με την προσθήκη και των δύο μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη συζήτηση απόψε όμως αναμένεται να κυριαρχήσει η πολιτική επικαιρότητα της διαπραγμάτευσης

Τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας της οικονομίας που οδήγησε στην προσφυγή της χώρας σε μηχανισμό στήριξης, από το 1981 μέχρι και σήμερα, κατέθεσε πριν λίγο η Νέα Δημοκρατία.

Οι δύο πρώτες από τις συνολικά 75 υπογραφές στην πρόταση είναι του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, σε μία κίνηση καταφανώς συμβολική, καθώς το γεγονός ότι η Συγγρού δεν είχε απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά την κατάθεση της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για εξεταστική από το 2010, είχε προκαλέσει καχυποψία στο καραμανλικό στρατόπεδο έναντι της σαμαρικής ηγεσίας. Για το λόγο αυτό η ομάδα της Ν.Δ, που θα συμμετάσχει στη διαδικασία (καθώς ούτως ή άλλως αναμένεται να ψηφιστεί η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας) θα έχει ως επικεφαλής το Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ θα μετέχουν σε αυτή κατά πάσα πιθανότητα και οι Νικήτας Κακλαμάνης και Σάββας Αναστασιάδης.

Η πρόταση, όπως είχε αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Ν.Δ την Παρασκευή, αποτελεί ουσιαστικά επαναφορά αυτής που είχε υποβάλει η Ν.Δ στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 (η οποία και επισυνάπτεται) για την περίοδο από το 1981 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010, με την προσθήκη του μετέπειτα διαστήματος μέχρι και σήμερα (των δύο μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συμπεριλαμβανομένων).

Στην πρόταση της Ν.Δ επισημαίνεται ότι από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, συνέβησαν τα εξής: Το Μάιο του 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στην υπογραφή της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης (MoU/ MEFP). Ακολούθησε η 2η Δανειακή Σύμβαση- Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης το Μάρτιο του 2012 και στη συνέχεια η πρώτη τροποποίηση το Δεκέμβριο του 2012, η δεύτερη τροποποίηση το Δεκέμβριο του 2014 και η τρίτη τροποποίηση το Φεβρουάριο του 2015 “όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ζήτησε την επέκταση της σύμβασης για άλλους τέσσερις μήνες μέσα στο 2015”.

Σημειώνεται επίσης με νόημα ότι “οι επικαιροποιήσεις των συμβάσεων είναι ίδιες, αφού μεταξύ άλλων διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, εναποθέτουν σε περίπτωση διαφοράς την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραιτείται, αμετάκλητα και άνευ όρων, από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστεί δικαιούχος όσον αφορά στην ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία. Ενώ όλες συνδέονται με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του Μαρτίου του 2012”. Και αυτό προκειμένου να καταδειχθεί ότι όπως υποστηρίζει η Ν.Δ, η σημερινή κυβέρνηση ουσιαστικά συνεχίζει το μνημόνιο (και μέσω αυτού να “αθωωθεί” η κυβέρνηση Σαμαρά).

“Η αληθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση”, υποστηρίζει η Ν.Δ στην πρόταση της. Ζητά δε η εξεταστική επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της μετά το τέλος της 4μηνης παράτασης του μνημονίου που ζήτησε και έλαβε η σημερινή κυβέρνηση έως τέλος Ιουνίου. “Διαφορετικά κάθε τέτοια συζήτηση όπως και αυτή της εξεταστικής επιτροπής που προτεινει η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο αποπροσανατολιστικά, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα”, καταλήγει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συζήτησης για την κυβερνητική πρόταση για εξεταστική ανέφερε ότι η πρόταση της Ν.Δ θα εγγραφεί και θα συζητηθεί ξεχωριστά σε διαφορετική ημερομηνία.

Ο κ.Σαμαράς θα μιλήσει απόψε κατα τη συζήτηση επι της κυβερνητικής πρότασης για εξεταστική. Στη συζήτηση αναμένεται όμως να κυριαρχήσει η πολιτική επικαιρότητα, στον απόηχο και της συνάντησης Bαρουφάκη Λαγκάρντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα