Με στόχο το restart ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (Φωτογραφία αρχείου)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ (Φωτογραφία αρχείου) Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μέτρα για το δημογραφικό, το στεγαστικό, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Με φόντο τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ακόμη περιμένουν από την κυβέρνηση να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, στο Μαξίμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη ΔΕΘ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να περιλαμβάνει ειδήσεις και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία όπως διαβεβαιώνουν από την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναμένεται να βρεθούν το στεγαστικό και το δημογραφικό. Δύο ζητήματα που καίνε την ελληνική κοινωνία. Το δημογραφικό μάλιστα θεωρείται ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους δεξιούς ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τις αρχές της παράταξης μεταξύ των οποίων η στήριξη της οικογένειας.

Το καλάθι της ΔΕΘ για στέγη και δημογραφικό

Για το πρόβλημα της στέγης, στο τραπέζι έχει τεθεί ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” με μηδενικά επιτόκια για στεγαστικό δάνειο, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ) και αύξηση των ηλικιακών ορίων (για ζευγάρια 40- 50 ετών). Ως προς αυτό απαιτείται βέβαια και η έγκριση της Κομισιόν.

Αναμένεται επίσης νέο πρόγραμμα “Ανακαινίζω- Ενοικιάζω” με υψηλότερο ποσό ενίσχυσης και με στόχο να διατεθούν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης κλειστά διαμερίσματα. Ανοιχτό είναι και το κατά πόσον θα ανακοινωθούν τελικά μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς το AirBnB κατηγορείται ως ένας βασικός παράγοντας της στεγαστικής κρίσης. Εξετάζεται δε και πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές, με στόχο την ανέγερση νέων κατοικιών.

Για το δημογραφικό εξετάζεται νέα αύξηση στο επίδομα παιδιού, με διπλασιασμό των επιδομάτων για κάθε παιδί από το δεύτερο και μετά, αλλά και στοχευμένα κίνητρα για την απόκτηση πρώτου και δεύτερου παιδιού. Στο τραπέζι βρίσκεται και η εξίσωση τρίτεκνων με πολυτέκνους, καθώς και φορολογικά κίνητρα για νέες οικογένειες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν επιπλέον παροχές σε εργαζόμενους με παιδιά.

Τα “ειδικά κοινά” της ΝΔ

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ανακοινώσει μέτρα για κοινά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη ΝΔ, όπως οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Η τρίτη αύξηση στις κύριες συντάξεις από το 2025 κατά 2,5% με 3% είναι δεδομένη. Ενώ ήδη έχει προαναγγελθεί ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Για τους αγρότες έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025. Υπενθυμίζεται δε ότι την περασμένη Δευτέρα ο κ.Μητσοτάκης από τον Παλαμά Καρδίτσας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας μετά τον Daniel συνολικού ύψους τριών δισ ευρώ.

Ωστόσο στο θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν ακόμη παράπονα όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων. Ενώ ταυτόχρονα η διαχείριση του νερού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα λόγω της φετινής ανομβρίας, αλλά και του φόβου για νέες πλημμύρες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το νέο μέτωπο με τους γιατρούς

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ πάντως αναμένουν με… αγωνία πιθανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για “σημειακές αλλαγές” στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που θεωρείται ότι κόστισε πολύ στο κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές. Εξετάζεται ειδικότερα να λαμβάνονται υπόψη τα οικογενειακά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, να συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα τα έσοδα από ενοίκια, καταθέσεις κλπ, και να παγώσουν οι αυξήσεις που θα επέφερε στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη.

Από την κυβέρνηση λένε επίσης ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αφιερωθεί στον τομέα της υγείας. Η υγεία άλλωστε αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα καθημερινότητας. Και όπως λένε γαλάζιοι βουλευτές τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ΕΣΥ ήταν και αυτά ένα ζήτημα που κόστισε στη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Εν τω μεταξύ νέες αντιδράσεις μεταξύ των γιατρών έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για 24ωρες, επταήμερες εφημερίες, καθώς ο μικρός αριθμός των γιατρών και οι συνθήκες είναι απαγορευτικές. Πρόκειται δε για τη δεύτερη σύγκρουση του Άδωνι Γεωργιάδη μέσα στο καλοκαίρι με τον ιατρικό κλάδο, μετά τις απειλές επίταξης ιδιωτών γιατρών για να καλυφθούν κενά του ΕΣΥ.

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού και τα ψιλά γράμματα του επιδόματος ανεργίας

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται φυσικά να τονίσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2025, προβάλλοντας ότι επί ημερών της δικής του κυβέρνησης έγιναν και γίνονται αυξήσεις. Εξάλλου η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή, θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται με τα έτη εργασίας και τις εισφορές του πρώην εργαζόμενου και πλέον ανέργου. Το επίδομα ανεργίας μάλιστα θα αυξηθεί στο 70% του κατώτατου μισθού για το πρώτο τρίμηνο. Όμως από εκεί και μετά θα μειώνεται σταδιακά μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών. Στόχος είναι σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να δοθεί… κίνητρο στους ανέργους να βρίσκουν δουλειά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα