Με στρατηγική 2012 οδεύει η κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Με στρατηγική 2012 οδεύει η κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Swear in ceremony for new Government / Sooc

Επαναφορά της απειλής για Grexit, πτώση του χρηματιστηρίου και αντιδράσεις διεθνών οίκων , αξιοποιούνται κατά ΣΥΡΙΖΑ. “Χρεοκοπία και χάος” βλέπει η Βούλτεψη. Και το ΕΣΠΑ στα κυβερνητικά “όπλα”.

Με στρατηγική 2012 οδεύει η κυβέρνηση στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, καθώς η επαναφορά της απειλής για Grexit, η πτώση του χρηματιστηρίου και οι αντιδράσεις διεθνών οίκων , αξιοποιούνται υπέρ της ανάγκης αποφυγής πρόωρων εκλογών και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή θα είναι όπως όλα δείχνουν και η προεκλογική ατζέντα του Μαξίμου, καθώς οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν ανεβάζουν τον αριθμό των υπέρ στον πρώτο τουλάχιστον γύρο πάνω από 165 και κατά συνέπεια αυτή την ώρα οι κάλπες δε μοιάζουν διόλου απίθανες.

Η κυβέρνηση είχε εξαρχής αποδώσει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην πολιτική αβεβαιότητα και αυτή με τη σειρά της στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τη δίμηνη παράταση, που συνεπάγεται πάγωμα της αξιολόγησης και παραπομπή της συζήτησης για την επόμενη ημέρα στο (αόριστο) μέλλον, η αντίδραση των αγορών και των διεθνών επενδυτικών οίκων στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση τόσο για την αναζήτηση της προεδρικής πλειοψηφίας όσο και εν όψει πιθανής προεκλογικής περιόδου.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν την προειδοποίηση της Goldman Sachs για “παρατεταμένη τραπεζική αργία στυλ Κύπρου εάν οι Έλληνες ψηφίσουν λάθος” και το χαρακτηρισμό της πιθανότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ως “αρνητικό πιστωτικό γεγονός” (credit negative) από τη Moody’s.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Action 24 ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα πληρώσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν το 2015 “σημαίνει άμεση χρεοκοπία και χρέος”.

Νωρίτερα έθετε το ερώτημα: “Πιστεύετε ότι θα έχουμε έρθει σε ρήξη – γιατί ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ρήξης – με τους Ευρωπαίους και αυτοί θα μας στέλνουν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ;” επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως όπλο και τα κοινοτικά κονδύλια (το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πόρων της περιόδου 2014- 2020 κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό). Θα προβάλλει δηλαδή το επιχείρημα ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει με τα 26 δισ του ΕΣΠΑ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι η ατμόσφαιρα θυμίζει την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 όταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις αγορές και το εξωτερικό, γεγονός που η Νέα Δημοκρατία είχε αξιοποιήσει δεόντως στην κάλπη του Ιουνίου. Στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν να κερδίσει κανείς δεύτερη φορά με την ίδια στρατηγική -και ενώ στην ευρωκάλπη του περασμένου Μαϊου δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική- η απάντηση ενδεχομένως κρύβεται στην προσπάθεια συσπείρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων κυρίως από την πλευρά του κέντρου όπου υπάρχουν τεράστιες διαρροές.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα