Με το… 41% απαντά η κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας
Διαβάζεται σε 4'Έως και «καταχρηστική» αποκλήθηκε η πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας από τα μέλη της κυβέρνησης που πήραν τον λόγο στη διαδικασία.
- 27 Μαρτίου 2024 16:53
Ακόμη και το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη, αφού το ζήτημα αυτό κρίθηκε στις εκλογές, επιστράτευσε σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να «απαντήσει» στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Βουλή.
Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο στη διαδικασία εξέφρασαν επιθετικό λόγο απέναντι στα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση με πιο ακραία εκδοχή τον Γιώργο Φλωρίδη που, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «είστε για τα μπάζα».
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως «αυτή η πρόταση δυσπιστίας υπέχει μιας αντίληψης καταχρηστικής για μία Κυβέρνηση η οποία εξελέγη πριν έναν χρόνο με μια συντριπτική πλειοψηφία και έθεσε αυτό το συμβάν πριν ακόμα από τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρώ ότι είναι άστοχο και άτοπο για την αντιπολίτευση να έρχεται μια τέτοια στιγμή, έναν χρόνο μετά από το συμβάν και λίγο πριν από τις εκλογές και να θέτει αυτό το ζήτημα».
Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επικαλείται την υπόθεση των μονταρισμένων ηχητικών που ανέδειξε η εφημερίδα «Το Βήμα», ενώ «τη διάταξη αυτή με την οποία διευρύνθηκε η δυνατότητα του ανακριτή να ακούσει κάθε συνομιλία από κάθε εμπλεκόμενο δεν την ψηφίσατε». Για το ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «δεν καταθέτετε πρόταση ποινικής δίωξης» για κάποιον υπουργό αλλά «παρουσιάζετε συνομιλίες που υπάρχουν αυτούσιες στην δικογραφία από τότε, ως μεγάλη ανακάλυψη». Ενώ συνολικά σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για το μπάζωμα στον χώρο του δυστυχήματος είπε πως «είστε για τα μπάζα».
Για το ζήτημα αυτό πάντως έδωσε απάντηση ο εγκαλούμενος για εμπλοκή υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Υποστηρίζοντας πως στο σημείο «οι ενέργειες καθορίστηκαν βάσει του ειδικού σχεδίου ανθρώπινων απωλειών από τους αρμόδιους επιχειρησιακούς παράγοντες. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Ήταν εκεί υπό τον αρμόδιο εισαγγελέα η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι διασώστες, οι εταιρείες και οι οργανισμοί του σιδηροδρόμου και όλοι οι αρμόδιοι που προβλέπεται να επιχειρούν στο πεδίο». Τόνισε μάλιστα πως «δεν υπήρχαν εντολές, υπήρχαν πρωτόκολλα και προβλεπόμενες διαδικασίες». Ανέφερε ότι η πρακτική της αντιπολίτευσης είναι «η συνωμοσιολογία, η αβάσιμη σεναριολογία, τα fake news, τα ψέματα για να στοχεύσετε προς την Κυβέρνηση».
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποστήριξε πως «είναι ανιστόρητο και επικίνδυνο να χρησιμοποιείται σήμερα στο κείμενο της Πρότασης Δυσπιστίας γλώσσα που παραπέμπει σε πολύ απομακρυσμένα και πολύ μαύρα χρόνια της ιστορίας μας, να γίνεται λόγος για κατεδάφιση του κράτους δικαίου, να περιλαμβάνονται καταγγελίες για συγκάλυψη και υπαινιγμοί για χειραγωγούμενη δικαστική έρευνα και, μάλιστα, όταν αυτά λέγονται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επιχείρησε ως κυβέρνηση να χειραγωγήσει το τηλεοπτικό τοπίο και σήμερα να έχει στις τάξεις της κάποιον που καταδικάστηκε παμψηφεί από το Ειδικό Δικαστήριο».
Διμέτωπη κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άσκησε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης. Σημείωσε συνολικά για την αντιπολίτευση πως «το μόνο που θέλει είναι να κρατήσει ζωντανό πολιτικά το θέμα των Τεμπών». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι «κληρονόμος ενός σημαντικού και ιστορικού, για τη Μεταπολίτευση, κόμματος, αρνείται τον καιρό αυτό το μεταρρυθμιστικό μέρος του παρελθόντος του και ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς έχοντας το άγχος των ευρωεκλογών και την πιθανότητα να είναι τρίτος πίσω από τον κ. Κασσελάκη, προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με κάποια μέσα ενημέρωσης, μετατρέποντας έναν κορυφαίο κοινοβουλευτικό θεσμό, σε ένα παρακολούθημα ενός δημοσιεύματος που δεν έχει προσθέσει τίποτα καινούργιο».
Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «ο κ. Κασσελάκης είναι προφανές ότι σήμερα είναι ένα ξένο σώμα, ακόμα και στο κόμμα του. Αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία -αυτά που είπε για την πρόταση δυσπιστίας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα- ότι δεν έχει ούτε πολιτική σκέψη ούτε πολιτική κρίση».
Επίσης, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στον σιδηρόδρομο λέγοντας πως «δεν είμαστε περήφανοι για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Όμως ακούστε θα τον παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τον παραλάβαμε. Θα τον κάνουμε καλύτερο και θα τον κάνουμε ασφαλέστερο. Ναι, πρέπει όμως να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να το πράξουμε και οφείλουμε να το πράξουμε. Η ολοκλήρωση της σύμβασης 717 ναι, θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμα και αν αυτή είχε ολοκληρωθεί, θα είχε αποτρέψει αυτό το δυστύχημα ή κάποιο άλλο».