Με το βλέμμα στην Τουρκία και τα F16, ραντεβού Μητσοτάκη με άρωμα Κογκρέσου

Με το βλέμμα στην Τουρκία και τα F16, ραντεβού Μητσοτάκη με άρωμα Κογκρέσου
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ eurokinissi

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Gregory Meeks

Με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτονται την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτή Gregory Meeks, συναντήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ George Tsunis.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σαφή μηνύματα καταδίκης του αναθεωρητισμού και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή έθεσε για άλλη μία φορά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τη στιγμή που το Κογκρέσο είναι αυτό που θα εγκρίνει εάν θα προχωρήσει η πώληση F16 στην Άγκυρα, όπως επιθυμεί η διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ είχε δηλώσει ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μπλοκάρει εσαεί την πώληση οπλικών συστημάτων όπως τα F16 στην Τουρκία, αλλά είχε επίσης σημειώσει ότι απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή δε φαίνεται διατεθειμένο να τη ξεμπλοκάρει, όσο η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης η σημασία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και της ομιλίας του σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, στο Κογκρέσο, καθώς και της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Meeks για την υποδοχή στο Κογκρέσο. “Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα αλλά και μια σημαντική στιγμή, πιστεύω, για τη χώρα. Και θεωρώ πως η επίσκεψή σας είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να κατανοήσετε πλήρως τι συμβαίνει εδώ, αλλά και να διαπιστώσετε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, να επαναβεβαιωθεί η στρατηγική της σημασία και η πολύ ισχυρή και διαχρονική συνεργασία των δύο χωρών μας”, είπε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος και σύμμαχος, πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός και διαμετακομιστικός κόμβος, με έμφαση στην ενέργεια, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές, στις μεταφορές, στη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Διπλωματικές πηγές:

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και μέλη της Αμερικανικής Βουλής, είχε νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτες ενδελεχώς για τις θέσεις της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει την κατανόηση της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών καταρχάς αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης, τόσο ως ενεργειακό κόμβο σε μια κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε συγκυρία, καθώς και στην σημασία της για την ασφάλεια και άμυνα των Νατοϊκών Συμμάχων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχήμα «3+1», για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, καθώς και τον μετασχηματισμό σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις θέσεις που λαμβάνει το Αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω της σχετικής νομοθεσίας, αναφερόμενος για παράδειγμα στο “East Med Act 2019”.

Αναφέρθηκε στην ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως, υπογράμμισε, οι εν λόγω χώρες είναι δημοκρατίες με βαθιές ρίζες, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνέχεια, προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την απειλή πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.

Τόνισε ότι οι θέσεις μας εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφέρθηκε επί τούτου στις διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και στην πολιτική συμφωνία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σημειώνεται ότι η Αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τις θέσεις μας.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα