Με τους ιερείς, που θέλουν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ο Μητσοτάκης
Με την Ένωση Κληρικών θα συναντηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα πριν μιλήσει στη Βουλή για την αναθεώρηση. Γιατί η ΝΔ υποστηρίζει ότι η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου για τη μισθοδοσία των ιερέων δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το δίλημμα της ΝΔ μεταξύ της ψήφου των ιερέων και των ψηφοφόρων του κέντρου
- 14 Νοεμβρίου 2018 07:36
Στο πλευρό των ιερέων που αντιδρούν στη συμφωνία για τη μισθοδοσία τους, συντάσσεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος σήμερα πριν λάβει μέρος στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση, θα συναντηθεί στο γραφείο του με την Ένωση Κληρικών.
Οι ιερείς ζητούν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι και με αυτό το αίτημα συμφωνούν πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν στον News 24/7 στους 88,6 ο τομέαρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Το Μοσχάτο προφανώς και ενδιαφέρεται για την ψήφο των ιερέων και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας, των οικογενειών τους και των πολιτών που λαμβάνουν υπόψη στις πολιτικές τους επιλογές τη γνώμη της Εκκλησίας και του παπά της ενορίας τους.
Η ΝΔ αντιμετωπίζει όμως δύο διλήμματα: Πρώτον, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι αυτός που έκανε τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και παρότι ορισμένοι γαλάζιοι υποδαυλίζουν αντιδράσεις μελών της Ιεράς Συνόδου (η οποια συνεδριάζει την Παρασκευή), η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί φυσικά να ανοίξει πόλεμο με την Αρχιεπισκοπή. Δεύτερον και κυριότερον, δεν ειναι όλοι στη ΝΔ βέβαιοι ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί με το να πάψουν οι ιερείς να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Και σίγουρα ένα φιλελεύθερο- κεντρώο ακροατήριο δεν αξιολογεί το ζήτημα κατά τον ίδιο τρόπο με τη “σκληρή δεξιά” πτέρυγα.
Τι θα πει λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης στους ιερείς; Σύμφωνα με πληροφορίες θα στηρίξει ουσιαστικά το αίτημα τους να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι με το σκεπτικό ότι η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και τούτο διότι, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, για να πάψουν οι κληρικοί να υπάγονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να καταβάλλει το κράτος επιδότηση στην Εκκλησία για την πληρωμή τους, θα έπρεπε η Εκκλησία να πάψει να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό όμως, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, ενέχει μία σειρά από προβλήματα, όπως το ενδεχόμενο να ζητήσουν και άλλα ΝΠΙΔ κρατική επιδότηση, μεταξύ των οποίων και άλλες οργανωμένες θρησκείες.
Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές τέλος, οι κληρικοί θα έπρεπε να παραμείνουν αν όχι δημόσιοι υπάλληλοι, αν μη τι άλλο κρατικοί λειτουργοί, υπαγόμενοι σε ένα καθεστώς αντίστοιχο με αυτό των πανεπιστημιακών.
Το Μαξίμου βεβαίως έσπευσε χθες να κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ ότι γίνεται έρμαιο των ακροδεξιών και στο θέμα αυτό, σχολιάζοντας ότι ενώ η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ για τη συμφωνία είνα θετική, στη συνέχεια σειρά στελεχών με πρώτο τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη έβαλλαν κατά τη συμφωνίας και ζητούν να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι. Από το Μοσχάτο όμως λένε ότι η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ ήταν εκ των πραγμάτων θετική για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, διότι δε θα μπορούσε η ΝΔ να αδειάσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποιος είχε κάνει συμφωνία για το ζήτημα αυτό αλλά μόνο για την Αττική. Γαλάζιες πηγές εξάλλου έλεγαν ότι ο νόμος 4111/2013 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά κατοχύρωσε ότι οι κληρικοί υπάγονται στο Δημόσιο και για πρώτη φορά προέβλεψε ρητά τη μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως την υποχρέωση ένταξής τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής.