Με Τσίπρα, Θεοδωράκη και… Λεβέντη, που μίλησε για οικουμενική κυβέρνηση αρχές του 2016, συναντήθηκε ο Φερχοφσταντ
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Φιλελεύθερων συζήτησε με τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό. Πολιτικό ενδιαφέρον έχουν όμως και οι επαφές του με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων
- 09 Νοεμβρίου 2015 19:19
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκυ Φερχόφστατ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Με τον πρωθυπουργό η συζήτηση επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς και στο ρόλο που καλείται να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των συνεπειών του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Φερχόφστατ εξέφρασε τη στήριξή του επί του αιτήματος αυτού που διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση.
Πολιτικό ενδιαφέρον έχουν ωστόσο και οι συναντήσεις του κ.Φερχόφσταντ με τον κ.Θεοδωράκη και τον κ.Λεβέντη. Με τον πρώτο διότι το Ποτάμι ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, ωστόσο υπήρξαν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες για ενδεχόμενη μεταγραφή του στους Φιλελεύθερους.
Στη συνάντηση Θεοδωράκη- Φερχόφσταντ συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Καμίνης, Δημήτρης Τσιόδρας, Μίλτος Κύρκος, Αθηνά Δρέττα, Οντίν Λιναρδάτου, Γιάννης Μεϊμάρογλου και Γιώργος Γραμματικάκης.
Λεβέντης: Οικουμενική κυβέρνηση στις αρχές του 2016
Ο κ.Λεβέντης πάλι, ο οποίος φέρεται ως ένας πιθανός σύμμαχος της κυβέρνησης εάν αντιμετωπίσει προβλήματα στο Κοινοβούλιο κατά την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, ανέπτυξε στον κ.Φερχόφσταντ τα «εννέα σημεία» της Ένωσης Κεντρώων για την επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Έκανε μάλιστα λόγο για οικουμενική κυβέρνηση στις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, «ο κ. Φερχοφστατ συμφώνησε στην αναγκαιότητα υπεράσπισης των δομικών μεταρρυθμίσεων και της αυτοκάθαρσης που προτείνει η Ένωση Κεντρώων και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα της υποστήριξης των εννέα κομβικών μεταρρυθμίσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο κ. Λεβέντης «εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη αυτοκάθαρσης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στην ανάγκη να υπάρξει για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια μορατόριουμ πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας οι οποίες δέον να μετακυλιστούν πέραν της πενταετίας με μηδενικό επιτόκιο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Εξίσου σημαντικό ρόλο απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στον επαναπατρισμό των 130 δισ. ευρώ, καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες πρέπει να επιστρέψουν εντός του επόμενου εξαμήνου χωρίς κυρώσεις, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω εσωτερικών επενδύσεων σε ποσοστό 30 με 40% των εισερχόμενων κεφαλαίων.
Ο κ. Λεβέντης δήλωσε επίσης ότι θεωρεί το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης στις αρχές του 2016 τη μοναδική λύση για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της και διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει μια τέτοια λύση και να συμμετάσχει σ’ αυτήν, εφόσον υπάρξει δέσμευση ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ήτοι τα κομβικά «εννέα σημεία».