Με βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ απειλεί ο Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η συμφωνία των Πρεσπών εάν κυρωθεί απόψε, δεν ακυρώνεται, ξεκαθάρισε όμως ότι δε θα απεμπολήσει το δικαίωμα σε βέτο κατά την ενταξιακή διαδικασία. Τόνισε ότι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής δε θα δεχόταν ποτέ μακεδονικό έθνος και γλώσσα.
- 24 Ιανουαρίου 2019 21:37
Για τις συνέπειες της αυριανής ψηφοφορίας προειδοποίησε τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως:“Εαν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη ημέρα”.
Ωστόσο ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δε θα απεμπολήσει το δικαίωμα ως πρωθυπουργός εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, παρότι η ίδια η συμφωνία στερεί μόνο την Ελλάδα από αυτή τη δυνατότητα.
Στον απόηχο και της δήλωσης του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ οτι ακύρωσε το Βουκουρέστι, ενώ δήλωσε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής δε θα αποδεχόταν ποτέ μακεδονικό λαό και γλώσσα.
Σε αντίθεση δε με τον Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα και όχι τόσο το όνομα.
“Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της” σημείωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
“Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας” πρόσθεσε και συνέχισε:
“Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008.”
Αυτό όπως επισήμανε διότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.
“Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων” σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναρωτήθηκε:
“Και μετά τι γίνεται;Θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε;”
Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε λοιπόν ότι: “Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο.”
Δήλωσε ότι ηδιαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, και πως η Ελλάδα θα διατηρήσειστο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους, δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.
“Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα”, τόνισε.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει πει μία ακόμη φορά (στην ΠΕ της ΝΔ) ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν μπορεί να έχει γνώμη για την ενταξιακή διαδικασία, ωστόσο πρώτη φορά μίλησε τόσο ξεκάθαρα για βέτο και περιέγραψε πως δε θα αποδεχθεί αυτή την ερμηνεία της συμφωνίας.
“Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής δε θα δεχόταν ποτέ ‘μακεδονικό’ έθνος και γλώσσα”
Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993, και του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου, ως εκφραστή των πάγιων θέσεων του υπουργείου το 1983, για να απορρίψει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τσίπρα ότι εφαρμόζει την πάγια εξωτερική πολιτική.
“Μιλάμε για πρόκληση: Η κυβέρνηση που αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονικό» λαό, «μακεδονική» ιθαγένεια και «μακεδονική» γλώσσα,τολμά να λέει ότι ακολουθεί την πολιτική εκείνων που ήταν κάθετα αντίθετη σ’ αυτή την πολιτική” σχολίασε.
“Δηλαδή, κύριε Τσίπρα, ισχυρίζεστε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ χωρίς εσείς να πείτε κουβέντα
Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»” συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης.
Και για να επιβεβαιώσει ότι αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ, κατέθεσε έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν σχεδόν αδύνατον η ελληνική κυβέρνηση του 2008 να δεχθεί ένα κείμενο που θα όριζε τους πολίτες αυτής της χώρας ως Μακεδόνες και τη γλώσσα τους ως μακεδονική.
“Σε αυτά είπε όχι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Τους εκλεισε την πόρτα στη μούρη” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε: “Ενώ τα ίδια απαίτησε και ο κ. Ζάεφ σήμερα, και εσείς του ανοίξατε και πόρτες και παράθυρα. Αυτή είναι η διαφορά μας.”
“Η καρδιά του προβλήματος είναι η ταυτότητα και η γλώσσα”
Κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι εκείνος προσωπικά ήταν έτοιμος να πειναι στην «Μακεδονία του Ίλιντεν». “Θυμάμαι που με πήρατε τηλέφωνο και πήγε, τότε, να μου πέσει το τηλέφωνο όταν με ενημερώσατε”, είπε και πρόσθεσε: “Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο.”
Σε αντίθεση με τον κ.Σαμαρά νωρίτερα όμως, ο κ.Μητσοτάκης εστίασε όχι στο όνομα, αλλά στην ταυτότητα και τη γλώσσα.
“Όπως έχω ξαναπεί, τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα. Γιατί, το ξαναλέω, εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην ταυτότητα και τη γλώσσα” είπε και σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Αλλά αυτά δεν ένοιαζαν ποτέ το κόμμα σας. Όταν δεν έχει πρόβλημα με το Μακεδονία σκέτο, είναι λογικό να πανηγυρίζεις με τις Πρέσπες.”
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι επέλεξε συνειδητά να μιλήσει με επιχειρήματα και ντοκουμέντα, όχι με συνθήματα και συναισθημα. Τόνισε ότι η ΝΔ έδωσε μία μεγάλη μάχη προειδοποιώντας από την αρχή της διαπραγμάτευσης, αλλά κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε να διχάσει χαρακτηρίζοντας ακραίους, φασίστες, γραφικούς, εθνικιστές όσους διαφωνούν με τη συμφωνία.
“Μας λέτε συνέχεια ότι ψαρεύουμε στα θολά νερα της ακροδεξιάς, Εσείς συγκυβερνουσατε με την ακροδεξιά, εσεις καθυστερείτε τη δίκη της ΧΑ” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι δε δίστασε να διαφωνήσει ακόμη και ανοιχτά με τους ισχυρούς εταίρους όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. “Τα κάνατε γαργαρα αυτά που λέγατε ότι άλλα λέω μέσα και άλλα έξω. Της μίλησα καθαρά. Αντιπροτείναμε λύσεις. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Αξιοποιήσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά μας όπλα. Και είμαι υπερήφανος για τη ΝΔ και τη στάση που κράτησε. Κοιτάξαμε τους Έλληνες στα μάτια και τους είπαμε την αλήθεια”, συνέχισε.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στο γιατί κατα τη ΝΔ η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα. Υποστήριξε ότι καταστρατηγεί το erga omnes και αναφέρθηκε εκτενώς και σττο πρόβλημα που προκύπτει σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι τα μονα μακεδονικά ροδάκινα είναι αυτά που θα παράγονται στη Βόρεια Μακεδονία
“Όλα θα κριθούν απόψε”
Ο κ.Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του προειδοποίησε όλους τους βουλευτές πως εάνη συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί δε θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη ημέρα, καθώς έχει ισχύ μεγαλύτερη από το Σύνταγμα και τυχόν παραβίαση σημαίνει απομόνωση και καταδίκη από το διεθνές δικαστήριο. Το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι δυσβάσταχτο, σημείωσε και τόνισε:
“Όλα θα κριθούν σήμερα, απόψε το βράδυ και αύριο, η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέπτης στον οποίο οι Ελληνες θα αντικρίσουν το πραγματικό πρόσωπο του καθενός μας”.
Διεμήνυσε μάλιστα με το βλέμμα στο Ποτάμι και το Σταύρο Θεοδωράκη: “Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο.Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση, κύριοι βουλευτές, θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις.”
Απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε: “Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα;”και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας προς τα μέλη του Κοινοβουλίου: “Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο όχι. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας.”