Μεγαλειώδης παράσταση για τον ‘Κόκκινο Οκτώβρη’

Μεγαλειώδης παράσταση για τον ‘Κόκκινο Οκτώβρη’

Με μια φαντασμαγορική εκδήλωση και ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα γιόρτασε ο Περισσός τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης

Με τη μεγαλειώδη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε»  -που θα μπορούσε να συγκριθεί με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στη Σοβιετική Ένωση- ολοκλήρωσε το ΚΚΕ τους εορτασμούς για την συμπλήρωση 100 ετών από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

 

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχε γεμίσει ασφυκτικά από νωρίς το απόγευμα, αρκετή ώρα πριν κάνουν την εμφάνιση τους στην εξέδρα οι δεκάδες συντελεστές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί και ηθοποιοί, όλοι τους εθελοντές. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το υπερθέαμα που σχεδίασε ο Περισσός που βασιζόταν σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ένγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι και Μπ. Μπρεχτ. και άκουσαν την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, με το σύνθημα «Το μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» να κυριαρχεί στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου.

 

«Τιμάμε και εμπνεόμαστε από την πάλη των εκατομμυρίων εργατών και φτωχών αγροτών που απέδειξαν ότι μπορεί να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ξεριζωθεί η προκαπιταλιστική καθυστέρηση», είπε ο Γραμματέας του ΚΚΕ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο ΣΕΦ. «Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν ούτε ατύχημα της Ιστορίας, ούτε πραξικόπημα των μπολσεβίκων, όπως λένε και γράφουν οι αστοί, αλλά ούτε ανώριμη και πρώιμη επανάσταση, όπως λένε και γράφουν οι κάθε είδους αποστάτες, οπορτουνιστές – τυχοδιώκτες. Η Οκτωβριανή Επανάσταση υπήρξε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα το οποίο σήμανε την έναρξη της εποχής στην οποία η εργατική τάξη γίνεται ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων», συμπλήρωσε ο Δ.Κουτσούμπας.

 

Θέλοντας να κάνει σύνδεση της παρακαταθήκης του «Κόκκινου Οκτώβρη» με το σήμερα, ο Γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «Κάθε αγώνας, για να πάρει πίσω ο εργάτης, ο εργαζόμενος, όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης, θα μένει κενό γράμμα, όσο πιστεύει ότι το ξέφωτο στη ζωή του θα έρθει μαζί με τις επενδύσεις των καπιταλιστών που του ρουφάνε το μεδούλι! Θέλουν να μας κάνουν να βλέπουμε τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που είχε το εργατικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια ως εμπόδιο, ως “αγκυλώσεις του παρελθόντος”! Αυτά λέει ο ΣΕΒ γιατί τον συμφέρει, η ΕΕ, το ΔΝΤ που μας ξεζουμίζουν χρόνια τώρα».

 

Παράλληλα, επιτέθηκε από κοινού σε όλα τα κόμματα εξουσίας, τονίζοντας ότι «Όταν δεν εξοργίζονται, στέλνοντάς τους από κει που ήρθαν, όταν βλέπουν τον κ. Τσίπρα σε ρόλο πλασιέ καπιταλιστικών επιχειρήσεων να μιλάει εξ ονόματος μάλιστα του εργάτη για την καπιταλιστική επιχείρηση, λέγοντας “το εργοστάσιό μας”, την ίδια ώρα που ετοιμάζει νόμο απαγόρευσης των απεργιών! Με σιγόντο σε όλα αυτά τον κ. Μητσοτάκη ή την κ. Γεννηματά οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα μαζί του, ως πρώτοι άλλωστε διδάξαντες…».

Παρούσες στην εκδήλωση ήταν και οι αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, η οποία φιλοξενήθηκε χθες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Περισσός ανανεώνει το ραντεβού του με τις μεγάλες εκδηλώσεις για το 2018, οπότε και θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, τον Νοέμβριο του 1918.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα