Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ για τα 95χρονα του ΚΚΕ

Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ για τα 95χρονα του ΚΚΕ

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα 95χρόνια του ΚΚΕ. Χιλιάδες κόσμος παρακολούθησαν, ο γγ της ΚΕ του κόμματος επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του (pics)

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στις εξέδρες του ΣΕΦ αλλά και στο “γήπεδο” του Σταδίου. Ελάχιστες σειρές καθισμάτων δεν φιλοξενούσαν πολίτες οι οποίοι άκουσαν την ομιλία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 

“95 χρόνια ΚΚΕ, 1918 – 2013, Εμπνεόμαστε – Διδασκόμαστε – Συνεχίζουμε”. Αυτό ήταν το μήνυμα-σύνθημα της εκδήλωσης του ΚΚΕ, ενώ ένα ακόμα το συνόδευε: “Τη λύση από την κρίση θα τη δώσουμε μαζί – Δυνατό ΚΚΕ – Λαϊκή Συμμαχία για την ανατροπή”.

Στο βήμα βρέθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος φώναξε τουλάχιστον τρεις φορές συνθήματα μαζί τους οπαδούς και φίλους του κόμματος, συνθήματα όπως “Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες” και “Το μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός”.

 

Στο πολιτικό σκέλος, η ομιλία του γγ του ΚΚΕ ήταν κυρίως επικεντρωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ, στην κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία καλά σχεδιασμένη επίθεση και ιδιαίτερα σφοδρή κάποιες στιγμές. Μάλιστα, θα μπορούσε να ειπωθεί πως ο “οπορτουνισμός” ήταν ο βασικός στόχος της βραδιάς. Κριτική ασκήθηκε και στην κυβέρνηση, ενώ υμνήθηκε η προσφορά των μελών του ΚΚΕ.

“Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν 95 χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα.”

 

Έγινε επίσης αναφορά σε λάθη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει περαιτέρω εμβάθυνση.

“Το ΚΚΕ τόλμησε και τολμά να μελετά το παρελθόν του, να βγάζει πολύτιμα συμπεράσματα, να διορθώνει τα λάθη του, να επεξεργάζεται τη στρατηγική του.

Η βασανιστική επίμονη και επίπονη μελέτη της Ιστορίας είναι πάνω απ’ όλα συλλογική διαδικασία για το ΚΚΕ, μακριά από ωραιοποιήσεις και μηδενισμό.

Δεν έχουμε καμιά σχέση με τους επικριτές μας, με όλο αυτό το μηδενισμό και τη λαθολογία των αντιπάλων μας που στόχο έχει να σπείρει μόνο αμφιβολίες, ψεύτικες αμφισβητήσεις, να υπονομεύσει το δημιουργικό προβληματισμό, την ενιαία δράση, σε τελευταία ανάλυση την ίδια την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής μας, του αγώνα μας, των στόχων μας. Και κυρίως να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους απέναντι στο λαό.”

Η πρώτη αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ έγινε όταν ο Δ. Κουτσούμπας προειδοποίησε πως ουδείς πρέπει να αφεθεί να γίνει έρμαιο των κακόβουλων φημών και των προβοκατόρικων δημοσιευμάτων, “της αντιδραστικής προπαγάνδας που πότε φοράει την προβιά του φίλου, του “αριστερού”, ενώ κρύβει πίσω του ένα καραμπινάτο οπορτουνιστή, αναθεωρητή των ιδεών μας και πότε αποκαλύπτεται με το ωμό πρόσωπο του ταξικού αντίπαλου…”

“Αυτό που τους ενοχλεί, που τους εξαγριώνει, είναι η ωρίμανση της συλλογικής σκέψης του Κόμματος, η επεξεργασία από το ΚΚΕ σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής.

Ακριβώς σε αυτό οφείλεται και η γνωστή πρακτική, να προσπαθούν να αποκόψουν από όλη αυτή την Ιστορία του Κόμματος, από την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, τους ηγέτες του, να τους τοποθετούν ακόμα και έξω από τα ιστορικά πλαίσια της εποχής τους. Να μιλούν άλλοτε για ηρωοποίηση του ενός ή του άλλου, όταν το Κόμμα αναφέρεται στην αναμφισβήτητη προσφορά τους, προσπαθώντας έτσι να τους μειώσουν, να τους συκοφαντήσουν στο λαό, στη νεολαία, που δεν έχει ζήσει σε αυτές τις περιόδους…”

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον Λένιν και εκεί κορύφωσε και την επίθεσή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

“Όσο ζούσαν οι μεγάλοι επαναστάτες, οι τάξεις των καταπιεστών τους καταδίωκαν συνεχώς και αντιμετώπιζαν τη διδασκαλία τους με την πιο άγρια μανία, με το πιο λυσσασμένο μίσος, με την πιο αχαλίνωτη εκστρατεία ψευτιάς και συκοφαντίας. Ύστερα από το θάνατό τους γίνονται προσπάθειες να τους μετατρέψουν σε αβλαβή εικονίσματα, σα να λέμε να τους αγιοποιήσουν, να δώσουν κάποια δόξα στο όνομά τους για παρηγοριά των καταπιεζόμενων τάξεων και για την αποβλάκωσή τους, ευνουχίζοντας το περιεχόμενο της επαναστατικής διδασκαλίας, στομώνοντας την επαναστατική της αιχμή, εκχυδαΐζοντας την”.

Τα ίδια έκαναν πάντα, τα ίδια κάνουν και τώρα. Μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Ιστορία ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, τώρα μετά το 19ο Συνέδριο είναι ο Χαρίλαος Φλωράκης, που δήθεν τους παίρνουν υπό την προστασία τους τα διάφορα απολειφάδια του οπορτουνισμού, που και οι συγκεκριμένοι ηγέτες τούς αντιπάλεψαν. “Παλιά μου τέχνη, κόσκινο”.

Εντούτοις, ιδιαίτερη σημασία έχει η προειδοποίηση του Δημήτρη Κουτσούμπα πως το ΚΚΕ είναι πλέον πιο έμπειρο από ποτέ και πως δεν έχει πια την πολυτέλεια κανενός λάθους που θα του αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να βάλει ως στόχο την εξουσία.

“Η πολύχρονη πείρα μας, η κατάκτηση της ιδεολογικοπολιτικής ωριμότητάς μας υποχρεώνει σήμερα με ακλόνητη σταθερότητα και συνέπεια το ΚΚΕ να μην υποκύπτει στις Σειρήνες, να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, να μη βάζει “νερό στο κρασί” του, όπως μας ζητά ο αντίπαλος. Δεν αποσπόμαστε από την πραγματικότητα.

Νιώθουμε την αγωνία του εργάτη και του άνεργου, του δημόσιου υπάλληλου, του αυτοαπασχολούμενου, που απελπισμένος λέει “κάτι να γίνει, τώρα”, “βάλτε και σεις ένα χεράκι να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με αυτή την κατάσταση”, των εργαζομένων, που την ίδια ώρα νιώθουν φόβο, ανασφάλεια, αβεβαιότητα.”

Για το γιατί το ΚΚΕ αρνείται να συναινέσει σε κάθε μορφή αστικής εξουσίας:

“Γιατί το ΚΚΕ αρνείται να συναινέσει και συνεχώς προειδοποιεί το λαό πως είναι κάθετα αντίθετο με κάθε μορφή αστικής διακυβέρνησης που θέλει να διαχειριστεί την κρίση, το σύστημα, σε όφελος των μονοπωλίων, “εντός των τειχών” της ΕΕ και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων;

Γιατί το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε κυβέρνηση πάνω στο έδαφος του κεφαλαίου, όποιον κορμό από το δίπολο κι αν έχει;

Κι επειδή κάποιοι εξακολουθούν να μας ρωτάνε ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους απαντάμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ ακόμα είναι στην αντιπολίτευση και απλώς λιγουρεύεται το Μέγαρο Μαξίμου, πρόλαβε ήδη να δώσει αρκετά δείγματα παλαιο-ΠΑΣΟΚικής γραφής.”

“Σε όσους καλοπροαίρετα μας ρωτούν “Μα καλά, το ίδιο θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;», απαντάμε:

Ας μην τους μπερδεύουν οι επιμέρους διαφορές τους, γιατί τέτοιες υπάρχουν και προεκλογικά προβάλλονται ψεύτικα σαν αξεπέραστες, για να ξεχαστούν αμέσως μετά, στην αντιλαϊκή υλοποίηση βάρβαρων πολιτικών και στα αδιέξοδα του συστήματος που και οι δύο υπηρετούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

Σε τελευταία ανάλυση, για το λαό ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα, γιατί κι αυτή η κυβέρνηση θα πορεύεται στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τσακίζει το λαό για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Γιατί κι αυτή η κυβέρνηση θα κινείται εντός των αντεργατικών τειχών της ΕΕ, θα αναλαμβάνει και θα υλοποιεί τις ίδιες καταστροφικές για το λαό δεσμεύσεις.”

Προς το τέλος του λόγου, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε τα λόγια Τσεχοσλοβάκου κομμουνιστή ηγέτη ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί και ήταν επί της ουσίας μία σύνδεση στο τότε και στο τώρα, τους σημερινούς οπαδούς, στελέχη και φίλους του ΚΚΕ με τις προηγούμενες γενιές:

“Ένα μονάχα σας ζητώ. Να μην ξεχάσετε όσοι ζήσετε. Μαζέψτε υπομονετικά τη μαρτυρία εκείνων που έπεσαν για αυτούς και για σας. Κάποια μέρα το σήμερα θα γίνει παρελθόν και θα μιλάνε για μια μεγάλη εποχή και για ένα ανώνυμο πλήθος ηρώων που δημιούργησαν την ιστορία. Θα ήθελα να μάθει όλος ο κόσμος πως δεν υπάρχουν ανώνυμοι ήρωες. Όλοι αυτοί ήταν άνθρωποι, με όνομα, με μορφή, επιθυμίες και ελπίδες. Και ο πόνος του πιο ασήμαντου ανάμεσά τους δεν ήταν μικρότερος από του ηγέτη που θα μείνει το όνομά του. Θα ήθελα όλοι ετούτοι να γίνουν δικοί σας, σαν πρόσωπα που τα γνωρίζετε, σαν μέλη της οικογένειάς σας, σαν κι εσάς τους ίδιους”.

 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τραγούδησαν οι Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Λέκκας και Μανώλης Μητσιάς, τραγούδια από τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη με τη βοήθεια της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του Λευτέρη Καλκάνη και της Χορωδίας του Δήμου της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Συμμετείχε επίσης το συγκρότημα “Ρωμιοσύνη”. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Ξεχωριστή στιγμή η απαγγελία ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου από το Βασίλη Κολοβό. 

 

Φωτογραφίες: 902.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα