ΜέΡΑ 25: Η ΕΕ θέλει την Ελλάδα συνοριοφύλακα της Ευρώπης
Αφού άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Πρωθυπουργό για τα στάση τους, το ΜέΡΑ25 πρότεινε τη δική του οπτική για το προσφυγικό.
- 03 Μαρτίου 2020 21:22
H E.E. «επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα συνεχίσει να νίπτει τας χείρας της στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε», τονίζει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσκεψη των κοινοτικών αξιωματούχων την Τρίτη στον Έβρο.
Το ΜέΡΑ 25 προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο «σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που απαιτεί ομοφωνία από τα Κράτη-Μέλη, μέχρι να υποχρεωθούν στη ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, 100 συνοριοφύλακες και 700 εκατομμύρια ευρώ είναι το αντίτιμο για να συνεχίσει η Ελλάδα να εξασκεί το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ε.Ε.. Ή αλλιώς, «aspida” όπως μας αποκάλεσε η κ. Φον Ντε Λάιεν που εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με τις ψήφους του Όρμπαν και λοιπών ακροδεξιών ευρωπαϊκών δυνάμεων».
Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι η αποσταθεροποιητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την τυχοδιωκτική πρακτική του Ερντογάν που οι ίδιοι ενθαρρύνουν, δημιούργησαν τα κύματα προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και παγιδεύονται στον Έβρο.
Προσθέτει ότι «η κατάπτυστη Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, που οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, υπέγραψαν και τηρούν πειθήνια, επέτρεψε στον Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το δράμα των προσφύγων». Αναφερόμενο στην στάση του πρωθυπουργού, το ΜέΡΑ 25 υπογραμμίζει ότι «ο υπάκουος κ. Μητσοτάκης, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί για λογαριασμό του το προσφυγικό, υιοθετώντας τη ρητορεία του κ. Σαλβίνι περί «ασύμμετρης απειλής» και «εισβολής».
Με το αφήγημα της «έκτακτης ανάγκης» προσπαθεί να δικαιολογήσει την προεξοφλημένη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και με απρόβλεπτες ή και ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ως προς την στάση του κόμματος, το ΜέΡΑ25 «αρνείται το κατασκευασμένο, επίπλαστο και εθνικά επικίνδυνο δίλημμα «κλειστά ή ανοιχτά σύνορα».
Προτάσσει «την ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείριση των συνόρων μας, βάσει των διεθνών κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ. Αρνούμαστε να γίνει η χώρα μας ο χωροφύλακας των απελπισμένων. Απαιτείται η ενεργοποίηση ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία στα σημεία εισόδου, ώστε με τη δική τους καθοριστική συμβολή να παρασχεθεί άσυλο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη».