Μέρκελ σε Σαμαρά: Γνωρίζω την προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά δεν αποφασίζω μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προθέσεις του και η Γερμανίδα καγκελάριος δεν δεσμεύτηκε για τις δικές της, αλλά παρέμπεψε στις αποφάσεις της Ευρωζώνης και την αξιολόγηση. Το δια ταύτα για χρέος, αποχώρηση του ΔΝΤ, χαλάρωση των πιέσεων και φοροελαφρύνσεις
- 24 Σεπτεμβρίου 2014 07:42
Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε και δημοσίως με τον πιο επίσημο τρόπο τις προθέσεις της Αθήνας, η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να δεσμευτεί για τις δικές της, παρέχοντας πάντως μία γενικότερη πολιτική στήριξη, και παρέπεμψε στην τρόικα και την Ευρωζώνη.
Της Βίκυς Σαμαρά
Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά το “πράσινο φως” για να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας ως προς το κυβερνητικό πλάνο εξόδου από τα μνημόνια μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, έχει τη σημασία του. Όμως η κ.Μέρκελ ήταν εξαιρετικά προσεκτική, παρά τα θερμά λόγια για τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης και την προσπάθεια προσωπικά του κ.Σαμαρά.
Μακριά από τις κάμερες, κατά το γεύμα εργασίας, η Γερμανίδα καγκελάριος άκουσε προσεκτικά τον πρωθυπουργό που εξέθεσε με στοιχεία γιατί δεν χρειάζεται ούτε νέο πρόγραμμα, ούτε καν τα χρήματα του ΔΝΤ από το επόμενο έτος, και φέρεται να του είπε: “Γνωρίζω την προσπάθεια της Ελλάδας. Δεν είμαι όμως μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα. Είναι και άλλοι και οι χώρες της ευρωζώνης”.
Στην επιβεβαίωση των “ευχάριστων εξελίξεων” που φαίνονται να υπάρχουν για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας παρέπεμψε και στις επίσημες δηλώσεις της, ενώ στη δεύτερη από τις ανακοινώσεις της καγκελαρίας για τη συνάντηση (μία σύνοψη των δηλώσεων Μέρκελ από το γραφείο τύπου) σημειώθηκε ότι τώρα προέχει η “επεξεργασία και εφαρμογή του προγράμματος, η οποία είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε στενή συνεργασία με την τρόικα”.
Δεν είναι βέβαιον επομένως κατά πόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών, που επιστρέφουν στις 30 Σεπτεμβρίου, θα αποδεχθούν μετάθεση των αποφάσεων για εργασιακά και ασφαλιστικό μετά την προεδρική εκλογή. Από την επίσκεψη της τρόικας θα κριθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και σε κάθε περίπτωση οι “ανάσες” κυρίως με φοροελαφρύνσεις, στις οποιες αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς συνδέοντας μάλιστα την επίτευξη τους με τη δυνατότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει, θα περιληφθούν μάλλον στο τελικό κείμενο που θα έλθει αργότερα.
Μετά την προεδρική εκλογή ενδέχεται όμως να μετατεθεί η περίφημη διευθέτηση του χρέους, την οποία έθεσε μεν και δημοσίως ως στόχο ο κ.Σαμαράς αποφεύγοντας όμως να θέσει χρονοδιαγράμματα και να περιγράψει πως ακριβώς θα επιτευχθεί.
Το κλίμα ήταν σαφώς πιο θετικό από κάθε προηγούμενη συνάντηση του κ.Σαμαρά με την κΜέρκελ. Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι η καγκελαρία είχε διάθεση δώρων προς την Αθήνα, δεν είχε όμως και κανένα λόγο να αμφισβητήσει τα στοιχεία που επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά για να τεκμηριώσει την απόφαση της να μην λάβει νέο αναγκαστικό δάνειο (είτε με τη μορφή νέου προγράμματος στήριξης, είτε με την αποδοχή της χρηματοδότησης του ΔΝΤ για το 2015-2016). Σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα stress tests των τραπεζών (κάτι που αποδέχθη και ο κ.Σαμαράς στις δηλώσεις του ως ορόσημα προκειμένου να ξεκινήσει όποια συζήτηση για το χρέος) και τις πολιτικές εξελίξεις με δεδομένη την εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής.