Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του κατα τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή του για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Περιορισμένο χρονικό διάστημα επιτρέπει ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών για να προσδιοριστεί η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η δίκη θα πρέπει να αναβληθεί

Της Αντωνίας Ξυνού

Εντός δύο μηνών αναμένεται να προσδιοριστεί η δίκη για τη λίστα Λαγκάρντ ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι διαδικασίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση, που μέχρι τότε έχουν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές, τότε το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα έχει ήδη συσταθεί, θα συνεδριάσει προκειμένου να αναβάλει την υπόθεση.

Εικοσιτρία χρόνια μετά το τελευταίο Ειδικό Δικαστήριο, που αφορούσε στο περιβόητο σκάνδαλο Κοσκωτά, ένας υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρουν ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα βέβαια, με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει το δικαίωμα να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο, αλλά να εκπροσωπηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Πρόκειται για μία τακτική, την οποία ακολούθησε στη δίκη Κοσκωτά ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ποτέ δεν βρέθηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η διαδικασία

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες πάντως, το αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην υπουργός, θα επιδοθεί τόσο στον ίδιο τον κατηγορούμενο, όσο και στον πρόεδρο της Βουλής, Ευαγγ. Μεϊμαράκη. Ο τελευταίος υποχρεούται, βάση το νομοθετικό πλαίσιο, να προχωρήσει σε δημόσια συνεδρίαση, κατά την οποία θα κληρωθεί η σύνθεση του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κληρωθούν 13 τακτικά μέλη και έξι αναπληρωματικά. Από τα τακτικά μέλη δε, επτά θα πρέπει να έχουν το βαθμό του αρεοπαγίτη και έξι του συμβούλου Επικρατείας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι στην κληρωτίδα δεν θα περιληφθούν μεταξύ άλλων, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που ασχολήθηκαν με την επίμαχη υπόθεση.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα κληρωθεί και ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, ο οποίος θα είναι λειτουργός της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα είναι το μέλος με τον ανώτερο βαθμό από τους αρεοπαγίτες που θα κληρωθούν, από τη στιγμή που θα λάβει τη λίστα με τα μέλη της έδρας, οφείλει να προσδιορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, εντός 40 έως 60 ημερών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα