Μετά τα deal με ΗΠΑ και Γαλλία: Η Τουρκία έχει νεύρα, η Αθήνα καλεί ξανά ΕΕ
Την προκλητικότητα της Τουρκίας θα θέσει ξανά ο Ν. Δένδιας στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ αύριο ο Κ. Μητσοτάκης φιλοξενεί την Τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο και στις 29 Οκτώβρη έρχεται η Μέρκελ
- 18 Οκτωβρίου 2021 06:07
Στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το λήμμα “τρέχουσες υποθέσεις”.
Και αυτό καθώς η Άγκυρα παραμένει σταθερή στην τακτική των προκλήσεων με τελευταίο κρούσμα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες: “Να μην αυθαδιάζουν βασιζόμενοι στις συμφωνίες και σε αυτούς με τους οποίους τις έκαναν”.
Η Αθήνα εκτιμά πάντως ότι τέτοιες αντιδράσεις δείχνουν τον τουρκικό εκνευρισμό μετά την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και το νέο deal με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, την ώρα μάλιστα που η τουρκική λίρα σημειώνει νέα βουτιά ρεκόρ.
Για αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει ένα διπλωματικό μαραθώνιο σε πολλαπλά επίπεδα. Καταρχάς θέτει ξανά το ζήτημα στην ΕΕ, παρά την αντικειμενική δυσκολία της Ένωσης να αρθρώσει ενιαίο λόγο στην εξωτερική πολιτική και την απροθυμία κρατών- μελών όπως η Γερμανία για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των δικών τους συμφερόντων.
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι η απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία της “αποχαιρετιστήρια” συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για τις τουρκογερμανικές σχέσεις: “Γεωστρατηγικά είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο”.
Η κ.Μέρκελ θα επισκεφθεί και την Αθήνα στις 29 Οκτωβρίου κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο επόμενος καγκελάριος όμως μετά την καταρχήν συμφωνία Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων- Φιλελεύθερων για κυβερνητικό συνασπισμό “φανάρι”, θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σόλτς, με υπουργό Εξωτερικών την πρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Μένει να φανεί όμως κατά πόσον η γερμανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία θα αλλάξει στην πράξη (το πρώτο κείμενο συμφωνίας των τριών κομμάτων δεν αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας), για αυτό άλλωστε και η Ελλάδα “κοιτάζει” προς Γαλλία και ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς επισης θα θέσει το ζήτημα της Τουρκίας και στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα τα μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Αθήνα δεν ξεχνά Αιιγυπτο και Λιβύη
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα συσφίγγει τη συμμαχία με Αίγυπτο με το βλέμμα στην ΑΟΖ, την οποια επιχειρεί να αμφισβητήσει η Τουρκία και ταυτόχρονα συνεχίζει και τις επαφές με τη Λιβύη, θέλοντας να διασφαλίσει ότι την επομένη ημέρα των λιβυκών εκλογών θα τελειώσει οριστικά το σύμφωνο Ερντογάν- Σάρρατζ.
Στο πλαίσιο αυτό, αύριο στην Αθήνα πραγματοποιείται η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και για τις απειλές της Τουρκίας για έρευνες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή που έχουν ορίσει ΑΟΖ Ελλάδα και Αίγυπτος, αφότου το “άνοιγμα” της Άγκυρας στο Κάιρο έπεσε στο κενό. Σημειωτέον ότι το ερευνητικό Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες σε μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, ενώ ο κυπριακός τύπος αποκαλύπτει πως το τουρκικό ναυτικό έστειλε προ ημερών δύο πολεμικά πλοία γύρω από το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo που πραγματοποιούσε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας κυματισμό και αναγκάζοντάς το να επιστρέψει στη Λάρνακα.
Ο κ. Δένδιας σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογο του Νάιλα ελ- Μανγκούς, με τη συμμετοχή και άλλων Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Λιβύη για τη διεθνή διάσκεψη για τη σταθεροποίηση της χώρας.
Σημειωτέον πάντως ότι το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στη συμφωνία των δύο χωρών δεν αφορά στην ΑΟΖ και σταματά ουσιαστικά στα έξι ναυτικά μίλια. Από την κυβέρνηση σχολίαζαν απλώς ότι καμία διεθνής συμφωνία δεν περιλαμβάνει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και έμεναν στο πολιτικό μήνυμα της συμφωνίας με Γαλλία.
Ενώ ο κ. Δένδιας υποστήριξε (Καθημερινή) όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις πως: “Η παρουσία αυτή θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές. Αν μια χώρα σχεδιάζει το “απονενοημένο διάβημα”, να μας επιτεθεί, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μας.”
Ο Ερντογάν πάντως εν τω μεταξύ επιχειρεί νέο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ: Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για την προμήθεια 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και διαμήνυσε ότι η χώρα του θέλει να αγοράσει αμερικανικά F-16.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις