Μετά τα Φώτα, η φώτιση για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Όλα τα σενάρια

Διαβάζεται σε 7'
Μετά τα Φώτα, η φώτιση για Πρόεδρο Δημοκρατίας – Όλα τα σενάρια
Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται μετά τις 13 Ιανουαρίου να ανακοινώσει την πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σιγή ιχθύος από Μαξίμου και η ονοματολογία συνεχίζεται.

Τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένουν άπαντες στη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο.

Μετά τα Φώτα η πολιτική ζωή επανέρχεται άλλωστε σε κανονικούς ρυθμούς. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα ανακοινώσει τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας στα μέσα Ιανουαρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει μετά τις 13 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός καταρχήν θα βρεθεί στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου για μία ακόμη τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου με το βλέμμα στην Τουρκία. Ενώ στις 9 Ιανουαρίου αναμένεται να απαντήσει στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλακη, για τους αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει ορκιστεί στις αρχές Μαρτίου. Καθώς και ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 δεν απαιτούνται 180 ψήφοι, αλλά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία, ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε η πρόταση του να ψηφιζόταν και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου το 2020 με 261 ψήφους έβαλε ψηλά τον πήχη.

Το Προεδρικό Μέγαρο INTIME

Το δύσκολο ερώτημα για Σακελλαροπούλου

Πολύ περισσότερο, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να έχει απώλειες στην ψηφοφορία από τους 156 βουλευτές της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι διψήφιος αριθμός γαλάζιων βουλευτών είχε διαμηνύσει ότι δεν θα ψήφιζε ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ μάλιστα είχαν εκφράσει και δημοσίως την άποψη ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς, ως ένα μήνυμα προς τη δυσαρεστημένη δεξιά βάση. 

Μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά βέβαια οι εσωκομματικοί τόνοι έχουν πέσει. Οι βουλευτές αποφεύγουν πλέον δημόσιες διαφωνίες. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κάτω από την επιφάνεια η γαλάζια λίμνη δεν εξακολουθεί να βράζει. Άλλωστε στην εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε ατύπως κομματική πειθαρχία. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου το 2015 δεν είχε συμμορφωθεί με τη γραμμή της ΝΔ και δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Πάντως μετά τη διαγραφή Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχουν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής της κ.Σακελλαροπούλου, με το σκεπτικό ότι πλέον τα εσωκομματικά πνεύματα στη ΝΔ έχουν ηρεμήσει και δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τη δεξιά πτέρυγα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπέρ της επανεκλογής της κ.Σακελλαροπούλου έχει ταχθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φερόταν ως ένας πιθανός υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας στο πλαίσιο σχεδίου για να αναγκαστεί τόσο η ΚΟ της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Τα ΠΑΣΟΚικά σενάρια για Πρόεδρο Δημοκρατίας

“Η χώρα έχει Πρόεδρο η οποία είναι πολύ καλή κατά την άποψή μου, αν θέλετε την γνώμη μου στον βαθμό που μου πέφτει λόγος, και η χώρα έχει κεντρικό τραπεζίτη που του αρέσει η δουλειά που κάνει”, δήλωσε ειδικότερα αινιγματικά ο κ. Στουρνάρας.

Οι χθεσινές δηλώσεις δε του διοικητή της ΤτΕ για την προεδρία Τραμπ έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε ότι “φοβόμαστε την προεδρία Τραμπ”, προβλέποντας οικονομικές συνέπειες και για την Ευρώπη και ζητώντας τον ορισμό ειδικού διαπραγματευτή της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Φαίνεται επομένως ότι το σενάριο Στουρνάρας πιθανόν να καεί.

Το έτερο πρόσωπο που είχε συζητηθεί ως ένας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο θα αναγκάζονταν να ψηφίσουν και οι βουλευτές της ΝΔ – ακόμη και ο διαγραφείς εν τω μεταξύ Αντώνης Σαμαράς και το ΠΑΣΟΚ, ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όμως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μία… εκρηκτική πολιτική προσωπικότητα και κάθε του δήλωση εφόσον εκλεγόταν Πρόεδρος Δημοκρατίας θα γινόταν είδηση. Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ.Βενιζέλος είχε κρατήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση κατά τις υποκλοπές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επίσης δεν έδειχναν ενθουσιασμένο στην ιδέα να αναγκαζόταν να ψηφίσουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο όπως ο κ.Βενιζέλος. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, πάντως πρότεινε προσφάτως (Action24) τον κ. Βενιζέλο ως Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο κάποιοι θα έβλεπαν τον ίδιο τον κ.Μανιάτη ως έναν καλό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι είχε υπάρξει υπουργός στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, είναι χαμηλών τόνων και συμπαθής, γνωρίζει τα ενεργειακά και τα εθνικά θέματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος SOOC

Στην αναζήτηση υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας που να ψηφιστεί και από την κεντροαριστερά, κάποιο είχαν φτάσει μέχρι τη Μαρία Δαμανάκη. Ενώ είχε πέσει στο τραπέζι και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σε συνδυασμό με ένα deal για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Αν και η κ. Μενδώνη ουδόλως είναι συμπαθής στην ΚΟ της ΝΔ διότι αγνοεί συστηματικά τα αιτήματα των γαλάζιων, δεν θα ήταν εύκολο στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να μην ψηφίσουν μία υπουργό της κυβέρνησης.

Οι δεξιές έσχατες λύσεις

Τα σενάρια για δεξιό Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται πως έχουν μείνει στην άκρη του τραπεζιού του πρωθυπουργού. Αλλά πολλοί στη ΝΔ εξακολουθούν και επιμένουν πως το Μαξίμου πρέπει πρωτίστως να ενδιαφερθεί να στείλει ένα μήνυμα στη δεξιά βάση και να… αφήσει τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά.

Η πιο “εύκολη” λύση σε αυτή τη λογική είναι βέβαια ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τον οποίο θα ψήφιζε σύσσωμη η γαλάζια ΚΟ, ενδεχομένως και μικρότερα δεξιά κόμματα, αλλά σίγουρα όχι το ΠΑΣΟΚ. Το σενάριο πάντως για Νίκο Δένδια φαίνεται πως έχει καεί. Ο υπουργός Άμυνας εξάλλου επίσης δεν θα ήταν ένας “σιωπηλός” Πρόεδρος Δημοκρατίας, όπως θα προτιμούσε το Μαξίμου.

Κωνσταντίνος Τασούλας
Κωνσταντίνος Τασούλας INTIME

Το αντεπιχείρημα σε μία υποψηφιότητα από τα δεξιά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πως είχε δημιουργηθεί η “παράδοση” τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια η εκάστοτε κυβέρνηση να προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο από τον “απέναντι” πολιτικό χώρο. Αυτό βέβαια είχε να κάνει με την ανάγκη να βρεθούν 180 ψήφοι, η οποία πλέον δεν υφίσταται.

Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση έχει αλλάξει ως εξής:

Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες εξακολουθεί να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Στην πρώτη και τη δεύτερη απαιτούνται 200 ψήφοι και στην τρίτη 180 ψήφοι.

Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας με την τρίτη ψηφοφορία, πραγματοποιείται τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.

Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεξάγεται και πέμπτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία. Δηλαδή εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων επί των συμμετεχόντων βουλευτών, ακόμα και κάτω των 151. Το σενάριο αυτό όμως προφανώς θα ήθελε να το αποφύγει η κυβέρνηση για προφανείς λόγους πολιτικών εντυπώσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα