Μετά την διαγραφή… “λευκή επιταγή” Κασσελάκη στον Πολάκη
Διαβάζεται σε 5'Το εσωκομματικό τοπίο μετά την μεταμεσονύχτια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί τον βουλευτή Χανίων «αδιαπραγμάτευτο» και οι αντιδράσεις.
- 29 Ιουλίου 2024 06:11
Την προσέγγιση … «Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ» επιστρατεύει η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να δικαιολογήσει την στροφή 180 μοιρών μετά την διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια κίνηση που πολλοί ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και ως παροχή «λευκής επιταγής», πλέον, στον βουλευτή Χανίων.
Η ανάρτηση
Αυτά προκύπτουν από την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τα μεσάνυχτα το Σαββάτου στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπλεξε το …εγκώμιο του Παύλου Πολάκη. Έφτασε δε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το εν λόγω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία «κοινοβουλευτική» και μία «πολιτική» εκδοχή!
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης «ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».
Επιπρόσθετα απαντώντας στην εσωκομματική κριτική σύμφωνα με την οποία είναι μονόδρομος η διαγραφή Πολάκη από το κόμμα μετά την αποπομπή του από την Κ.Ο επισήμανε πως «επειδή βλέπω διαρροές για «μισές» και «ολόκληρες» διαγραφές, επαναλαμβάνω: Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο κοινοβούλιο. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής»!
Ανεξέλεγκτος πια ο Πολάκης
Τόσο η ουσία των όσων υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και τρόπος που θέλησε να τα δημοσιοποιήσει (μεταμεσονύχτια ανάρτηση) συνιστούν – όπως πολλοί εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ- μια πανικόβλητη «απάντηση» στις εντονότατες αντιδράσεις που προκάλεσε η διαγραφή Πολλάκη. Αντιδράσεις που εντοπίζονται στο «σκληρό πυρήνα» των οπαδών που μέχρι τώρα στήριζαν (και) τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ανακαλύπτει ότι «πριόνισε το κλαδί πάνω στο οποίο στέκονταν». Σε μία περίοδο μάλιστα με έντονες εσωκομματικές αναταράξεις ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Οκτώβριο.
Δεν λείπουν κι αυτοί που σχολιάζουν πως ύστερα από αυτή την μεταστροφή του Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης είναι πλέον ανεξέλεγκτος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σημείο μάλιστα που ουσιαστικά να «μοιράζεται» με έναν άτυπο τρόπο την προεδρία του κόμματος με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Επίσης φαίνεται – από τα πράγματα- να επιβεβαιώνονται οι έντονες ανησυχίες που εξέφρασαν τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τους 8 διαφωνούντες με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη διαρροή τους είχαν επισημάνει για την διαγραφή Πολάκη από την Κ.Ο πως αν «δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος,θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στη κοινή γνώμη». Επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο για «εκφυλισμό και γελοιοποίηση» του κόμματος.
Αντιδράσεις
Αυτήν προσέγγιση άλλωστε εξέφρασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνοντας για την υπόθεση Πολάκη πως «τα ζητήματα συμπεριφοράς είναι ζητήματα πολιτικής. Αν δεν πάρουμε καθαρές αποφάσεις σε αυτό το ζήτημα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γελοιοποίησης του χώρου».
Ο Κώστας Ζαχαριάδης προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα συνέδριο και πρέπει να πάρει αποφάσεις που αφορούν τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τη λειτουργία του και να απαντήσει στο ερώτημα τι είδους κόμμα θέλει να είναι.
Αν θέλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα που να ενώνει, να συνθέτει να έχει προτάσεις, διεισδυτικό λόγο και να κατακτά τα μεγάλα ακροατήρια ή αν θα επιλέξει να είναι ένα κόμμα που θα υβρίζει και θα μαλώνει με τον τρόπο που το έκανε ο κ. Πολάκης. Ένα τέτοιο κόμμα, προφανώς δεν μπορεί να είναι κυβερνητικό».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην εφημερίδα Realnews. Εκεί δεν φαίνεται να συμφωνεί με τον Στέφανο Κασσελάκη σχετικά με το ότι το ζήτημα Πολάκη αφορά αποκλειστικά την παρουσία του στην Βουλή.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελος «ήταν μια συμπεριφορά που δεν αντιστοιχούσε στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στα θέματα ηθικής της αριστεράς και του σεβασμού της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου».
Επιπρόσθετα είπε πως «εκτιμώ ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Επιτροπή Δεοντολογίας και στα αρμόδια κομματικά όργανα». Κάτι που δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει, τουλάχιστον όχι με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αιχμηρός ήταν σε αρθρογραφία του και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης. Αναφέροντας ενδεικτικά πως «όσοι προτιμούν να είναι “πρώτοι στο χωριό” γιατί ενδεχομένως οι ίδιοι δυσκολεύονται να δουν τον εαυτό τους στην μεγάλη εικόνα θα δουν τις εξελίξεις να τους προσπερνούν».
Προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «όχι μόνο απέτυχε να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική, αλλά απομακρύνθηκε και άλλο από αυτή χάνοντας επιπλέον 3%», τασσόμενος υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα του Παύλου Πολάκη έκανε δημόσια δήλωση και η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο δεν είναι αντίθετος με τη μαχητικότητα που απαιτεί η υπεράσπιση του δίκαιου των πολλών. Πολλές φορές μάλιστα, κάνοντας το αντίθετο, δίνεται η ευκαιρία του αντιπερισπασμού στη Νέα Δημοκρατία από τις άδικες πολιτικές που εφαρμόζει. Και γι’ αυτούς τους λόγους – και το έχω πει πολλές φορές δημόσια – διαφωνούσα πάντα με τον Παύλο Πολάκη».