Μετά το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τρία νέα μέτωπα για ΝΔ
Διαβάζεται σε 4'Ενώ στην κυβέρνηση μετρούν γαλάζια κουκιά, έχουν και τους αγρότες, τις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ και τις αντιδράσεις για το νέο δικαστικό χάρτη
- 26 Ιανουαρίου 2024 06:25
Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξακολουθεί και διχάζει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και τρία ακόμη μέτωπα.
Μέχρι στιγμής τρία μέλη της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης (που θα παραμείνει πάντως στην κυβέρνηση), η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.
“Δεν υπάρχει πολιτικό θέμα για Βορίδη”, δήλωσε πάντως και επισήμως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Δεν ήταν όμως το ίδιο κατηγορηματικός και για τους υφυπουργούς που ενδεχομένως απέχουν.
Αλλά κάλεσε άπαντες να αναμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση όλων στην ψηφοφορία, δηλώνοντας με νόημα ότι δεν ξέρει ποιες θα είναι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέχεια.
Παραμένει εν τω μεταξύ ένας “σκληρός πυρήνας” τουλάχιστον 20 βουλευτών που θα καταψηφίσουν. Ενώ μαζί με αυτούς που θα απέχουν, ο αριθμός των μελών της γαλάζιας ΚΟ που δεν θα ψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ενδεχομένως να φτάσει και τους 50.
Παρότι το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θα περάσει χάρη και στις ψήφους της αντιπολίτευσης, παραμένει για λόγους εντυπώσεων το πολιτικό ζήτημα για τη ΝΔ.
Σκληρό ροκ στα πανεπιστήμια
Το Φεβρουάριο όμως και συγκεκριμένα στα τέλη του μήνα, αναμένεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει ουσιαστικά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρακάμπτοντας το “ενοχλητικό” για την κυβέρνηση άρθρο 16 του Συντάγματος.
Ήδη τη χώρα σαρώνει ένα κύμα κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου, με συλλαλητήρια και χθες σε όλες τις μεγάλες πόλεις με συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και γονέων. Περισσότερες από τις μισές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ ξεκινούν καταλήψεις και σε σχολεία.
Το Μαξίμου πάντως διαμηνύει ότι δεν θα κάνει πίσω και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, καλεί τους πρυτάνεις να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας.
“Δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι αρχές –όπως στο ΕΜΠ – θα επιβάλλουν το νόμο. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση άλλωστε φαίνεται να επιθυμεί την κλιμάκωση με αστυνομική παρέμβαση στα πανεπιστήμια. Και αυτό καθώς εκτιμά ότι το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ και ιδίως των καταλήψεων συσπειρώνει το δεξιό ακροατήριο, το οποίο αποσυσπειρώνει αντίστοιχα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε ευκαιρία, τα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ σε “μειοψηφίες” δείχνοντας την αριστερά και ειδικά το ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση, που έβλεπε τα τρακτέρ να περνούν
Το ΚΚΕ φωτογράφισε άλλωστε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, όταν έκανε λόγο για κομματικό χρώμα στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι αγρότες και στην Ελλάδα.
“Δεν χρωματίζουμε τα αιτήματα, ούτε τα απαξιώνουμε”, διαβεβαίωσε πάντως ο κ. Μαρινάκης. Αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι: “Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτικών δυνάμεων που επισπεύδουν τις αντιδράσεις για να υπάρχει ένταση.”
Την ένταση στα αγροτικά μπλόκα τροφοδοτεί βεβαίως η Αστυνομία. Δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χημικά στους αγρότες που επιχείρησαν αποκλεισμό της εθνικής οδού σε Λάρισα και Καρδίτσα.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που είναι σύνηθες φαινόμενο αυτή την εποχή, θα κοπάσουν σε δυο τρεις εβδομάδες. Και δεν βλέπουν κίνδυνο να λάβουν και στη χώρα μας διαστάσεις οι αγροτικές διαμαρτυρίες, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία.
Η αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη φέρνει αντιδράσεις
Στο υπουργικό της Τετάρτης όμως εκτός από το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών ήρθε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει και την αναδιαμόρφωση του δικαστικού χάρτη.
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για μία μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει 100 χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι πρώτος είχε θελήσει να ανοίξει το θέμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι δικαστικοί και δικηγόροι πάντως δεν συμφωνούν και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στην κατάργηση εφετείων και τη συγχώνευση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων). Υπογραμμίζουν δε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς για παράδειγμα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας το 40% των οργανικών θέσεων είναι κενές.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επικαλείται ότι με τη συγχώνευση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων θα εκδικάζονται πιο γρήγορα οι υποθέσεις. Ενώ τονίζει ότι λαμβάνεται μέριμνα για τις νησιωτικές περιοχές.