Μετά τον Μπαλτάκο, η Μέρκελ

Μετά τον Μπαλτάκο, η Μέρκελ
Eurokinissi

Ενώ ο Φαήλος παραμένει πρόβλημα και η στροφή στο κέντρο αίτημα για το εσωτερικό της Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ

Με την έξοδο στις αγορές εντός της εβδομάδας και την επίσκεψη Μέρκελ την Παρασκευή το Μαξίμου ελπίζει να επαναφέρει την ατζέντα από τη μπαλτακιάδα, στην οικονομία και το δίλημμα “σταθερότητα ή περιπέτειες”.

Της Βίκυς Σαμαρά

Οι νέες δηλώσεις υποστήριξης από τη Γερμανίδα καγκελάριο το Σάββατο και η συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε στην Καθημερινή, όπου εκτός από τα καλά λόγια για την Ελλάδα απηύθηνε και προειδοποιήσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιήθηκαν στην προσπάθεια αλλαγής της δημόσιας συζήτησης από το Μαξίμου, όπου οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις για τις συνέπειες του Μπαλτάκος-gate προκάλεσαν ανησυχία.

Στην καλύτερη για το Μαξίμου περίπτωση, δηλαδή εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα εξέλιξη στην υπόθεση, το κόστος για τη Ν.Δ θα είναι όπως δείχνουν οι έρευνες απώλειες από το κέντρο και ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν πως θα αντιμετωπιστεί με την έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη δοκιμαστική έκδοση ομολόγων πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη και με ένα “δώρο” από την κ.Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή.

Το επιχείρημα άλλωστε της πολιτικής σταθερότητας, της ανάγκης να μη σύρεται το πολιτικό σύστημα από τους εκβιασμούς της Χρυσής Αυγής και του κινδύνου να τιναχθούν στον αέρα οι θυσίες τεσσάρων χρόνων σε αυτό το ακροατήριο απευθύνεται. Το Μαξίμου μάλιστα εμφανίζεται και μετά την υπόθεση Μπαλτάκου -όπως και προηγουμένως- σίγουρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ελκυστική εναλλακτική για το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο ελλείψει άλλων επιλογών θα στηρίξει τα κυβερνητικά κόμματα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διακινούσαν εν τω μεταξύ σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης από το λόμπι της δραχμής και το ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας ακόμη και την πρόταση μομφής της προηγούμενης Κυριακής σε θεωρίες συνωμοσίας.

Τίθεται όμως επιμόνως το ερώτημα πόσο πειστική μπορεί να είναι η αποκήρυξη των ακροδεξιών στρατηγικών του Τάκη Μπαλτάκου από τον πρωθυπουργό, εάν αυτό δεν αποτυπώνεται και στο ιδεολογικό στίγμα του ευρωψηφοδελτίου. Παρά τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ, κύκλοι του Μαξίμου επέμεναν πως δεν ετέθη ζήτημα για το μέλος της πολιτικής επιτροπής Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος χθες ανακοίνωσε από το Mega πως θα είναι υποψήφιος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο για τον κ.Σαμαρά είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, έστειλε νέα, σαφή, καραμανλικά μηνύματα χθες μέσω της συνέντευξης του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, όπου σημείωσε πως το ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εκφράζει ουσιαστικά και πειστικά το “μεγαλοκεντροδεξιό χώρο” , πως το στίγμα “δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να το δίνουν άτομα που αφού περιπλανήθηκαν σε διάφορους άλλους ανύπαρκτους στο μεταξύ ή ασήμαντους πολιτικούς χώρους προσπαθούν όχι μόνο να βρουν στέγη στη Ν.Δ., αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να της επιβάλουν τη δική τους ιδεολογική ταυτότητα” και διεμήνυσε ότι εάν παρόλα αυτά παρεισφρύσουν τέτοια πρόσωπα στη λίστα, οι νεοδημοκράτες θα πρέπει να τους “μαυρίσουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα